Sociālajos medijos kļuvis populārs kāds “joks” – video, kurā bruņoti policisti it kā Rīgas lidostā aiztur lidmašīnas izkāpušus cilvēkus. Patiesībā video redzama Prāgas lidosta un tur notikušās policijas mācības.

“Riga Airport” jeb Rīgas lidosta – tā parakstīts Instagram un Facebook publicētais video. Pie nelielas lidmašīnas uz zemes guļ vairāki cilvēki, policisti pret viņiem pavērsuši ieročus, vēl viens kāpj no lidaparāta laukā, ir saņēmis par ķīlnieci stjuarti un pretojas policijas pavēlēm. Video arī redzami vairāki auto, uz viena izlasāms uzraksts Policie. Auto marķējums atbilst tam, ko izmanto Čehijas policija

Re:Check ar Čehijas faktu pārbaudes medija Demagog kolēģu palīdzību noskaidroja, ka video redzama Čehijas zemo cenu aviolīnijas Smartwings lidmašīna. Video sākotnēji publicēts sociālajā medijā TikTok. Kā noprotams, cilvēks, kas to publicējis, ir saistīts ar Prāgas lidostu. Komentāros pie video ar policistiem viņš raksta, ka tās ir mācības, nevis reāla aizturēšana. 

Jāpiebilst, ka Latvijā ar maldinošo norādi uz Rīgas lidostu video pārpublicējis Instagram profils, kas bieži publicē Latviju izsmejošu saturu, maldinošos video saucot par jokiem.

Secinājums: Video nav saistības ar Rīgas lidostu, turklāt tajā redzamas policijas mācības, nevis reāli notikusi cilvēku aizturēšana. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.