Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Jaunievēlētās Saeimas deputāts Māris Sprindžuks (Apvienotais saraksts) runā par valsts pienākumu sakārtot energosistēmu un jaudas tā, lai ražotāji būtu konkurētspējīgāki. Kā argumentu viņš min energoresursu cenas – tās jau ne pirmo gadu esot pašas augstākās Eiropā. Taču dati Sprindžuka teikto par cenām neapstiprina. 

Līdzšinējais Ādažu mērs, tagad Saeimas deputāts un potenciālais topošās valdības ministrs Māris Sprindžuks 1. novembrī sniedza interviju Rīga TV24 raidījumā Uz līnijas. Tajā, atbildot uz skatītāja komentāru par nepieciešamību attīstīt ražošanu, viņš teica:

“Lielākais šķērslis pašlaik ir tas, ka Latvijā energoresursu cenas ir augstākās Eiropā.”

Sprindžuks norādīja, ka neviena ražošanas nozare nevar iztikt bez elektroenerģijas, līdz ar to valsts primārs uzdevums esot “sakārtot savu energosistēmu un jaudas tā, lai mūsu ražotāji būtu konkurētspējīgāki”. Deputāts piebilda: 

“Tā kā tas ir ļoti strauji risināms jautājums, jo mēs jau ne gadu vien esam paši dārgākie Eiropā ar savām energoresursu cenām.”

Sarunā ar Re:Check Sprindžuks sacīja, ka intervijā runājis tikai par elektroenerģiju un tikai par cenām pēdējā gada laikā. Viņa informācijas avots esot Nord Pool biržas cenas, kurām sekojot regulāri, kā arī sarunas ar Ādažu novadā strādājošo ražošanas uzņēmumu vadību.

Vai Latvijai ir augstākā cena Nord Pool biržā?

Pēdējās nedēļās Nord Pool biržā Latvijai un Lietuvai bijusi augstākā vai viena no augstākajām cenām attiecīgajā Eiropas reģionā. Taču lielāko gada daļu Latvijai elektroenerģija tur ne tuvu nebija dārgākā. 

Tāpat jāņem vērā, ka biržas cena nav lietotāju gala cena. Turklāt ne visi ražotāji elektroenerģiju iepērk par biržas mainīgo cenu. Kā šogad jūlijā informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, 48% juridisko personu elektroenerģiju tobrīd iepirka ar fiksētās cenas līgumiem.

Ko rāda Eurostat dati par elektroenerģijas cenu ražotājiem?

Datus par elektroenerģijas cenām atsevišķi mājsaimniecībām un juridiskām personām gan ar, gan bez nodokļiem un citiem obligātajiem maksājumiem apkopo Eurostat. Jaunākie pieejamie dati ir par šā gada pirmo pusi. Pirmkārt, Eurostat dati rāda, ka Latvijā juridiskām personām cenu pieaugums bija zemāks nekā lielākajai daļai Eiropas Savienības (ES) valstu. 

Otrkārt, Latvijā uzņēmumiem vidējā elektroenerģijas cena gan bez nodokļiem, gan ar tiem bijusi zemāka nekā ES vidēji un zemāka nekā Lietuvā un Igaunijā. Re:Check pēc Eurostat datiem sagatavotajā grafikā (attēlā) redzamas cenas kopā ar visiem nodokļiem un nodevām šā gada pirmajā pusē. Kā Re:Check apstiprināja Eurostat, cenā iekļautas arī piegādes un tīkla komponenšu izmaksas.

Līdzīgi bijis arī pagājušā gada otrajā pusē. Savukārt pirms energoresursu cenu kāpuma, kas sākās pērn, Igaunijas ražotājiem elektroenerģija bija lētāka nekā mums un Latvijas cena bija virs vidējā ES rādītāja. Taču arī tad tā nebija ne tuvu ne augstākā. 

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis Re:Check skaidroja, ka gala cenu dažādiem ražotājiem Latvijā ir atšķirīga, jo to ietekmē arī pieslēguma jauda un noslodze. Pēc viņa teiktā, Latvijā ir salīdzinoši augsta abonēšanas maksa, bet, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, zemāka maksa par katru pārvadīto vienību. “Līdz ar to mums ļoti atšķiras, cik dažādi klienti maksā par vienu megavatstundu atkarībā no tā, cik intensīvi viņi lieto. Lieli patērētāji ar intensīvu noslodzi maksā zemāku cenu, bet neefektīvi – tie, kas ar jaudīgu pieslēgumu patērē maz, maksā vairāk.” 

Valdmanis uzskata, ka uzņēmumiem ar ļoti augstām elektroenerģijas izmaksām palīdzētu tīkla jaudu pārskatīšana un ekonomiskās aktivitātes pieaugums.

Sprindžuks raidījumā sacīja, ka Latvijā ir un “ne gadu vien” bijuši dārgākie energoresursi. Viņš norādīja, ka domājis tikai elektroenerģiju, taču energoresurss ir arī dabasgāze. Saskaņā ar Eurostat datiem Latvijā ne aizvadītā gada laikā, ne pirms tam nav bijusi dārgākā dabasgāze. 

Secinājums: Saeimas deputāts Sprindžuks maldina, ka Latvijā bijusi augstākā elektroenerģijas cena Eiropā. Ne Eurostat, ne Nord Pool dati to neapstiprina. Gluži pretēji, šā gada pirmajā pusē uzņēmumiem elektroenerģijas cena bijusi zemāka nekā ES vidēji. Nav pieejami pilnīgi un salīdzināmi dati par vidējām elektroenerģijas izmaksām ražošanas uzņēmumiem Latvijā un citās Eiropas valstīs pašlaik – 2022. gada rudenī, taču nav pamata domāt, ka Latvijā tās ir augstākās.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.