Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

“Vai Kariņš ir Putina rezidents?” Šādu jautājumu uzdod kāds Facebook lietotājs, kurš ar aplamiem faktiem mēģina pierādīt, ka Latvijas premjerministra Krišjāņa Kariņa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina ceļi ilgāku laika posmu esot “saskaņoti sakrituši”. Piemēram, abi it kā sešus gadus kopā strādājuši Pēterburgas universitātē, bet tad vienlaicīgi viens pārcēlies uz Maskavu, bet otrs uz Rīgu. Tā nav taisnība. Apgalvojumi par abu biogrāfiju ir aplami un maldinoši.

Kāds Facebook lietotājs 17. oktobrī publicēja ierakstu, kurā pin sazvērestību par Kariņa un Putina it kā kopīgo ceļu. Jautājot, “vai Kariņš ir Putina rezidents”, ieraksta autors piemin abu it kā kopīgo dzīves gājumu. Vienlaikus viņš neizslēdz, ka Kariņš “ir arī ASV komandas cilvēks”, jo deviņdesmito gadu sākumā “viss varēja notikt starp PSRS un ASV, tajā skaitā tādi dubultaģenti pakļautie cilvēki ērti abām pusēm…” Piesaucis dažādus aplamus un maldinošus faktus par Kariņa biogrāfiju, savu ierakstu autors noslēdz ar vārdiem: “Kā uzdevumus pilda Kariņš, nav informācijas, bet ko dara un kur skatās Latvijas specdienesti…….” Līdzīgu ierakstu ar tādiem pašiem “faktiem” 19. oktobrī publicējis arī kāds cits lietotājs.  

Ieraksta sākumā tiek apgalvots:

Viņu ceļi 80.gadu beigās Eiropā, sākot no Vācijas laikiem, ilgāku laiku posmu ir saskaņoti sakrituši.”

Tā nav taisnība. Vācijā 1980. gadu beigās Putina un Kariņa ceļi nav sakrituši. Putins uz Drēzdeni devās 1985. gadā, kad tā atradās Vācijas Demokrātiskajā Republikā (VDR). Tur viņš pavadīja piecus gadus un 1990. gadā atgriezās Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburga). 

Savukārt Kariņš Vācijā Minsteres Latviešu ģimnāzijā mācījās nevis 1980. gadu beigās, bet 1983./1984. mācību gadā. To apstiprina aģentūras Leta arhīvs un arī Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs. Tāpat Sabajevs Re:Check norādīja, ka Kariņš kā brīvklausītājs aizvadīja 1986. gada 1. semestri Minsteres Universitātē (Westfälische Wilhelms Universität).

Jānorāda, ka laika posmos, kad Kariņš mācījās Minsterē, Vācija vēl bija sadalīta. Proti, Drēzdene, kurā dzīvoja Putins, atradās PSRS okupācijas zonā VDR jeb Austrumvācijā. Savukārt Minstere, kur mācījās Kariņš, atradās Rietumvācijā. VDR pievienošana Vācijas Federatīvajai Republikai notika vien 1990. gadā, kad tika atjaunots vēsturiski pastāvējušais Vācijas valsts veselums.

Facebook ierakstā arī apgalvots, ka Kariņš ar Putinu kopā strādājuši Pēterburgas universitātē: 

Kariņš kopā ar Putinu vienā laikā ir kopā strādājuši Pēterburgas universitātē 1990-1996. gadam. Kur Kariņš it kā bija norīkots no Pensilvānijas universitātes studēt valodniecību. Savukārt Putins no 1990-1996. gadam Ļeņingradas Valsts universitātē nodarbojās ar VDK “tekošajām rezervēm” (..) Bet pēc 1996.gada vienlaicīgi Putins dodas uz Maskavu, bet Kariņš pārceļas uz dzīvi Rīgā.

Arī tā nav taisnība. Kariņš iepriekš presē stāstījis, ka 1990. gadā saņēmis stipendiju, lai apmeklētu kursus Pēterburgā jeb Ļeņingradā papildus tiem, ko apguva universitātē. Taču Kariņš nekad nav strādājis Pēterburgas universitātē, Re:Check apstiprināja arī viņa preses sekretārs Sabajevs. Sabajevs informēja, ka Kariņš, ieguvis Fulbraita stipendiju, 1990. gada vasarā divus mēnešus apguva krievu valodu Hercena institūtā Pēterburgā. Tātad, pirmkārt, Kariņš Pēterburgā mācījies, nevis strādājis. Otrkārt, pavadīja tur divus mēnešus, nevis sešus gadus. Treškārt, viņš nav mācījies vai strādājis Pēterburgas jeb Ļeņingradas universitātē, bet citā augstākās izglītības iestādē. 

Savukārt Putins strādāja Ļeņingradas universitātē no 1990. līdz 1991. gadam, raksta The Guardian. No 1991. gada jūnija līdz 1996. gadam Putins strādāja pie Sanktpēterburgas mēra Anatolija Sobčaka. Tas lasāms arī Kremļa interneta vietnē publicētajā Putina biogrāfijā. Līdz ar to Putins uz Maskavu, bet Kariņš uz Rīgu vienlaikus no Pēterburgas nepārcēlās.

Secinājums: Apgalvojumi par Kariņa un Putina biogrāfiju neatbilst faktiem. Latvijas pašreizējā premjerministra Kariņa ceļi ar Krievijas prezidentu Putinu Vācijā 1980. gadu beigās nav sakrituši; Kariņš nav sešus gadus strādājis kopā ar Putinu Pēterburgas universitātē, bet gan mācījās Hercena institūtā divus mēnešus 1990. gadā.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.