Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook kādā populārā video tiek stāstīts, ka Krievija esot daudz demokrātiskāka par Latviju, jo tur cietumā sēžot tikai viens opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kamēr Latvijā cietumā esot bijuši četri. Tomēr video stāstītais ir maldinošs.

25. novembrī kāda Facebook lietotāja publicēja apmēram pusotru minūti garu TikTok video, kurā redzami samontēti fragmenti no septembrī platformā Youtube publicētas Andra Kiviča sarunas ar Ernestu Riekstu. Video klipā Rieksts stāsta:

“Saka, ka Krievijā nav demokrātijas. Piedodiet, latvieši, piedodiet, es tīri par faktiem runāšu. Bet realitātē ir tā, ka vienā brīdī Latvijā sēdēja četri opozicionāri cietumā: [Aivars] Lembergs, [Ernests] Rieksts, [Valentīns] Jeremejevs un [Jānis] Ādamsons. Tur, nu, ar kaut kādu nobīdi. Es sevi arī skaitu par opozicionāru, varbūt kaut kad pateikšu, kāpēc.”

Rieksts klāsta, ka iestājoties pret “šo noziedzīgo teroristisko tirāniju, kas ir pārņēmusi Latviju”. Viņš turpina, ka Krievija esot simtreiz lielāka par Latviju, bet tajā cietumā sēžot viens Navaļnijs. Rieksts arī stāsta, ka Latvijā valdība veicot terorismu pret tautu:

“Piedodiet, tīri pēc sausiem faktiem, cik opozicionāri ir arestēti, Krievijā ir 400 reizes lielāka demokrātija nekā Latvijā. Tur pagaidām sēž viens Navaļnijs. Bija kaut kāds vēl viens džeks, es tagad nezinu, vai ir vai nav, es tik labi Krievijas to politiku nepārzinu.”

Šis salīdzinājums ir nekorekts un maldinošs. Uzskaitītie Latvijas “opozicionāri” uz noteiktu laiku apcietinājumā vai ieslodzījumā atradušies nevis par politisku rīcību, kā noprotams no teiktā, bet konkrētiem nodarījumiem dažādās jomās. 

Rieksts sabiedrībā kļuva zināms pēc traģiskā ugunsgrēka nelegālā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 2021. gada 28. aprīlī. Ugunsgrēka rezultātā bojā gāja deviņi cilvēki. Šī gada 28. oktobrī prokuratūra pieņēma lēmumu saukt pie kriminālatbildības divus cilvēkus saistībā ar šo ugunsgrēku. Iepriekš jau izskanējis, ka viens no diviem cilvēkiem, kas atzīti par aizdomās turamajiem, ir Rieksts, kurš zināmu laiku pavadījis apcietinājumā. Jāpiebilst, ka Rieksts iepriekš savu saistību ar hosteļu biznesu nenoliedza, tajā jau iepriekš saņemtas sūdzības par dažāda veida pārkāpumiem. Bijušajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam pēc 12 gadu ilgušas tiesāšanās pērn pirmās instances tiesa piesprieda piecus gadus cietumā, 20 000 eiro naudas sodu un mantas konfiskāciju. Pirmās instances tiesa viņu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijās. Pats Lembergs gan to uzskata par politisku pasūtījumu. Šogad Lemberga lietu sāka skatīt apelācijas instance. Tāpat 2019. gada nogalē pret Lembergu noteiktas ASV sankcijas par korupciju.

Valentīns Jeremejevs ir dezinformators, kas no partijas Tautas varas spēks startējis 14. Saeimas vēlēšanās, taču parlamentā neiekļuva. Jeremejevs tika aizturēts saistībā ar viltus ziņu izplatīšanu. Savukārt bijušais Saskaņas deputāts Jānis Ādamsons tiek turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā.

Nav tiesa video paustais, ka Krievijā cietumā sēžot tikai viens opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kuru pirms tam arī indējuši ar Novičok. Piemēram, citu opozicionāru Iļju Jašinu aizturēja šī gada vasarā. Tagad viņam draud 10 gadi cietumā, jo Jašins nosodījis Krievijas agresiju pret Ukrainu. Opozicionārs Vladimirs Kara-Murza tiek apsūdzēts valsts nodevībā un viņam draud līdz 20 gadiem cietumā. Savukārt, piemēram, 2015. gadā tika noslepkavots viens no Krievijas opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs.

Šī gada maijā Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Juridisko lietu un cilvēktiesību komiteja pauda sašutumu par lielo un pieaugušo politisko ieslodzīto skaitu Krievijā, kā arī sistēmisku represīvu rīcību pret jebkuru pašreizējo varasiestāžu oponentu. Pavasarī komiteja atsaucās uz cilvēktiesību centra Memoriāls datiem. Centrs bija uzskaitījis Krievijas 447 politieslodzītos, no kuriem 87 bija strikti politieslodzītie un 360 cilvēki ieslodzīti reliģisku apsvērumu dēļ. Komiteja uzskata šos sarakstus par  uzticamiem un uzsver, ka šie cilvēki jāatbrīvo. Šī gada 28. oktobrī projekta Politiski ieslodzīto atbalsts. Memoriāls (Поддержка политзаключённых. Мемориал) interneta vietnē lasāms, ka pēc pieticīgākajiem aprēķiniem gada laikā politieslodzīto skaits Krievijā un tajā anektētajās teritorijās audzis no 420 līdz 502 cilvēkiem. Vietnē redzams arī saraksts ar cilvēkiem, kas brīvību zaudējuši par savu pretkara pozīciju.

Kontekstam jānorāda, ka jau demokrātijas indeksā par 2021. gadu (tātad vēl pirms 2022. gada 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā un sāka vēl striktāk vērsties pret varas pretiniekiem) Krievija tika raksturota kā autoritāra. Tā šajā indeksā ierindojās 124. vietā no 167. vietām. Tāpat novembra beigās Eiropas Parlaments pasludināja Krieviju par valsti, kas atbalsta terorismu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.