Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Kāds populārs Facebook ieraksts vēsta, ka Grieķijas mediķus “sāk izmest mēslainē, jo nāvējošās kaites vairs nav” un tie esot mediķi, kas iepriekš atbalstījuši “viltus izrādi”. Apgalvojumam nav nekāda pamatojuma. 

Ieraksta autore pauž: 

“Grieķijas mediķiem jau klājas grūti, jo nāvējošās kaites vairs nav un nu viņus sāk izmest mēslainē. Tie paši, kas viņiem maksāja ļoti labas algas par viltus izrādes atbalstīšanu. Man arī viņu nav žēl.”

Ierakstam pievienots video, kurā krievu valodā runā kāda, kā noprotams, Grieķijā dzīvojoša blogere. Viņa rāda skrejlapu, uz kuras attēlots veselības aprūpes darbinieks, un tulko tajā redzamo tekstu no grieķu valodas. Proti, cilvēki, kas pirms tam esot strādājuši baltajos halātos, kuriem aplaudēts un kuri “sadarbojās ar režīmu”, no pagājušā gada 1. septembra esot atstāti bez darba samaksas, apdrošināšanas un faktiski esot kā dzimtcilvēki, jo nevarot arī mainīt darbu. Sieviete video stāsta, ka tagad šie cilvēki, kas saņēmuši “otkatus” jeb koruptīvas piemaksas par to, ka sūtīja “tajā saulē gan jaunus, gan vecus”, meklē līdzjūtību.

2021. gada 1. septembrī Grieķijā stājās spēkā obligātās vakcinācijas prasība visiem veselības aprūpes darbiniekiem. Tie, kuri nebija vakcinējušies pret Covid-19, tika no darba atstādināti un nesaņēma atalgojumu. Šogad vasarā Grieķijas valdība šo prasību pagarināja līdz šā gada beigām. Tas daļā nozares darbinieku izraisīja neapmierinātību, ar ko arī saistītas video redzamās veidlapas. Taču nav nekāda pamata teikt, ka Grieķijas mediķus sāk izmest mēslainē, tā kā no darba atstādināti tiek tikai tie, kuri nav vakcinējušies. 

Jāpiebilst, ka saskaņā ar mediju ziņām Grieķijas Valsts Padome jeb augstākā tiesa jau pēc ieraksta publicēšanas novembra beigās atzina, ka valdības lēmums pagarināt obligātās vakcinēšanās prasību līdz gada beigām ir antikonstitucionāls, jo nav ievērots samērīguma princips. Līdz ar to prasība atcelta. Tiesa norādījusi, ka ierobežojumi, kas var skart cilvēka tiesības, ir attaisnojami, ja ir tāda nepieciešamība sabiedrības veselības risku dēļ, taču valdība nav sniegusi pietiekamu pamatojumu to nepieciešamībai arī turpmāk. Savukārt Grieķijas veselības ministrs saistībā ar spriedumu norādījis, ka sabiedrības veselība arī turpmāk netiks apdraudēta. Par tālāko rīcību ministrija lems pēc pilna sprieduma teksta publicēšanas. 

2021. gadā tika apstrīdēts arī valsts sākotnējais lēmums prasīt nozarē strādājošajiem obligāti vakcinēties. 2021. gadā 30 veselības aprūpes darbinieki lūdza Eiropas Cilvēktiesību tiesai apturēt šo prasību, taču tiesa septembrī prasību noraidīja ar argumentu, ka šāda rīkojuma izdošana būtu ārpus tās pilnvarām.

Ieraksta autore līdzīgi kā citi Covid noliedzēji slimību nesauc vārdā un runā par “viltus izrādi”. Taču Covid-19 pandēmija ir īsta un visā pasaulē prasījusi 6,6 miljonus cilvēku dzīvību. Grieķijā (10 miljoni iedzīvotāju) ar Covid-19 miruši kopumā aptuveni 34 tūkstoši cilvēku, liecina Džonsa Hopkinsa universitātes pētnieku apkopotie dati. Nav arī tiesa, ka pandēmija ir beigusies. Lai arī kopumā saslimstība ir mazāka nekā Covid-19 augstākajos viļņos 2020. un 2021. gadā, gan Latvijā, gan citur Eiropā cilvēki ar šo slimību arvien slimo smagi un mirst. 

Obligātās vakcinācijas prasība noteiktās profesijās vai citās sabiedrības grupās 2021. gadā tika ieviesta lielā daļā Eiropas valstu, tajā skaitā Latvijā, jo daudzos pētījumos ir pierādīts, ka vakcinēšanās būtiski samazina iespēju ar Covid-19 saslimt, slimot smagi un nomirt. Tā būtiski samazina arī slimības izplatīšanos. Mediķu vakcinēšanās ir svarīga arī tāpēc, lai viņu slimošanas dēļ nebūtu jāierobežo veselības aprūpes iestāžu darbs un tādējādi jāmazina iespējas ārstēt cilvēkus.

Raksta sagatavošanā palīdzēja Grieķijas faktu pārbaudes medija “Ellinika Hoaxes” žurnālists Arsenioss Perdikopoloss.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.