Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

Sociālajā medijā Facebook populārs kļuva kāds cukura cenas salīdzinājums Lietuvas un Latvijas veikalos. Uzsverot lielo cenas atšķirību, salīdzinājumā nekorekti pretstatīta cena par dažādiem produktiem un apjomu.  Salīdzinot viena un tā paša ražotāja baltā cukura kilograma cenu, redzams, ka būtiska atšķirība pastāv, taču ne tik liela, kā noprotams no ieraksta. 

Kāds Facebook lietotājs 18. oktobrī publicēja ierakstu ar pievienotām fotogrāfijām, kurās esot Latvijas veikala Maxima cukura plaukti, un ekrānšāviņu no Lietuvas veikala Norfa bukleta:

“Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir pamanījis anormālu pārtikas cenu kāpumu veikalos #LV! Vakar intereses pēc apskatījos uz cukura cenām Maxima, cenas svārstās no 1,25 līdz 1,35€/kg., bet Lietuvas pirmajā veikalu bukletā no Norfa – cukurs maksā tikai 0,59€/kg! Latvijā 1,35€/kg, bet Lietuvā 0,59€/kg.”

Ar šo ierakstu dalījušies 1,5 tūkstoši cilvēku. Taču ieraksta autora paustais par attēlos redzamā cukura cenu ir maldinošs. Proti, attēlos no Latvijas veikala redzamas dažādu firmu baltā cukura cenas no 1,25 līdz 1,35 eiro par kilogramu, taču ierakstam pievienotajā attēlā no Lietuvas bukleta redzama akcijas cena par puskilogramu. Turklāt tā ir nevis baltā, bet brūnā cukura (lietuviešu val. – rudasis cukrus) cena.

Attēls: Facebook ieraksts

Vairāki lietotāji komentāros norāda ieraksta autoram, ka salīdzinājums tāpēc ir nekorekts, taču autors ierakstu nav labojis. Kādā no komentāriem ieraksta autors atbild: “Lietuvā Baltais bija pa 0,59€/kg, bet vairs neredzu šo piedāvājumu.” 

Iepriekš pārtikas produktu cenas dažādos veikalu tīklos Latvijā un citās valstīs salīdzinājuši arī mediji. Piemēram, LTV raidījums Aizliegtais paņēmiens pērnā gada beigās salīdzināja pārtikas cenas Rimi, Maxima, Lidl Latvija un Lidl Lietuva. Arī Re:Check novēroja, ka, piemēram, Maxima Group ietilpstošajā interneta veikalā Barbora Latvijā dažādu produktu cenas var būt gan augstākas, gan zemākas, gan vienādas ar tāda paša produkta cenu Lietuvā.

Ko saka tirgotājs par cukura cenas atšķirību?

Re:Check arī aplūkoja viena un tā paša zīmola cukura cenu par vienu kilogramu Maxima Group ietilpstošajā interneta veikalā Barbora. Lietuvas interneta veikalā cena bija 0,89 eiro par kilogramu, bet Latvijā – 1,25 eiro.

Attēls: No kreisās puses ekrānšāviņš no Lietuvas Barbora.lt; no labās – ekrānšāviņš no Latvijas Barbora.lv

Re:Check nosūtīja šo piemēru Maxima un jautāja uzņēmumam, kāpēc viens un tas pats produkts Latvijā ir dārgāks nekā Lietuvā. Maxima Latvija korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā atbildēja, ka produktu cenu gan Latvijā, gan citās valstīs ietekmē kopējā tirgus situācija un konkurence ražotāju vidū, nodokļu sistēma, iepirkuma cenas, loģistikas izmaksas un pasūtījumu apjoms. “Tieši produkta apjoms un iepirkuma cena var būt viens no galvenajiem iemesliem atšķirīgām cenām vienam un tam pašam produktam dažādās valstīs,” skaidro Bagātā. Viņa arī pauž, ka iepriekš iepirktie apjomi var tikt izpārdoti vienā valstī, savukārt citā pārdošana šī paša iepirkuma precēm var nebūt tik raita, līdz ar to preces pieejamas par iepriekšējā iepirkuma cenu, attiecīgi lētāk.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.