Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos izplatās apgalvojums, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis it kā aicinājis NATO dalībvalstis veikt preventīvu kodoltriecienu pret Krieviju. To medijiem teicis arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Apgalvojums ir maldinošs, un tam trūkst būtiska konteksta.

Lavrovs ziņu vietnei RIA Novosti stāsta:

“Vakar Zelenskis aicināja savus Rietumu saimniekus veikt preventīvu kodoltriecienu pret Krieviju, tādējādi šis cilvēks visai pasaulei deva vēl vienu pierādījumu draudiem, kas nāk no Kijivas režīma un kuru neitralizēšanai arī tika sākta speciālā militārā operācija.”

Ar līdzīgiem ierakstiem Krievijas sociālajā medijā VKontakte dalījušies vairāki tūkstoši lietotāju.

Šā gada 6. oktobrī Austrālijas domnīca Lowy Institute publicēja tiešsaistes interviju ar prezidentu Zelenski. Runājot par Krievijas iebrukumu Ukrainā, viņš teica: “Ko NATO vajadzētu darīt? Likvidēt iespēju Krievijai izmantot kodolieročus. Bet, kas ir svarīgi – es vēlreiz vēršos pie starptautiskās sabiedrības, kā tas bija pirms 24. februāra – preventīvie triecieni, lai viņi [Krievija] zinātu, kas ar viņiem notiks. Un nevis otrādi, gaidīt Krievijas kodoltriecienus, lai pēc tam teiktu: “Ak, tu tā, nu, saņem no mums!””

Tātad Zelenskis neteica, ka NATO vajadzētu izmantot kodolieročus – viņš uzrunā nekonkretizēja, kādus ieročus domā. Ukrainas amatpersonas skaidro, ka viņš nav runājis par kodolieroču izmantošanu. Nākamajā dienā pēc intervijas Zelenska preses sekretārs Serhijs Nikiforovs savā Facebook profilā rakstīja, ka prezidents runājis par laika posmu līdz 24. februārim. “Tad bija jāpiemēro preventīvie pasākumi, lai Krievija nesāktu karu. Atgādināšu, ka vienīgie pasākumi, par kuriem toreiz tika runāts, bija preventīvās sankcijas,” stāsta Nikiforovs. “Tikai teroristiskā Krievijas valsts šantažē pasauli ar sprādzieniem Zaporižjas AES vai dod mājienus izmantot kodolieročus. Tādus aicinājumus no Ukrainas jūs nekad nedzirdēsiet.”

Savukārt Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks savā Twitter profilā skaidro, ka Zelenskis nerunāja par kodoltriecienu, bet sankcijām un militāru atbalstu Ukrainai.

Jāpiebilst, ka Vladimirs Putins kopš iebrukuma Ukrainā vairākkārt draudējis izmantot kodolieročus.

Secinājums: Zelenskis, runājot domnīcas Lowy Institute pasākumā, neteica, ka NATO vajadzētu dot Krievijai triecienu ar kodolieročiem. Viņš sacīja, ka jāizmanto “preventīvi triecieni”, lai novērstu iespēju Krievijai uzbrukt ar kodolieročiem. Ukrainas amatpersonas skaidro, ka Zelenskis, sakot “preventīvi triecieni”, domājis sankcijas un militāru atbalstu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.