Kremļa mediji vēsta, ka Izraēlas televīzijas kanāls INN uzņēmis multfilmu par Ukrainas cūku, kuru it kā glābj Krievijas lācis. Pret Ukrainu vērstais video kļuvis populārs arī sociālajos medijos Latvijā. Taču video nav veidots Izraēlā, bet gan Krievijā. 

Apmēram trīs minūšu garā animācijā attēlots sivēns ar nacistiskiem simboliem un Ukrainas karogu, kas bēg no lāča ar Krievijas karogu. Sivēns klauvē pie Eiropas Savienības vārtiem, kur viņu uzņem. Eiropas pilsētu fonā tas attēlots kā vandālis, dzērājs un pabalstu prasītājs, kas visur zīmē svastikas. Redzama arī fotogrāfija ar jau nojaukto pieminekli Rīgā, Uzvaras parkā, kas izkrāsots Ukrainas karoga krāsas. Multfilmā parādīts, ka to it kā izdarījis šis sivēns. Rezultātā to padzen, bet lācis viņu paņem un ienes atpakaļ pa Eiropas Savienības vārtiem, kurus pēc tam aizver. Uz ekrāna parādās uzraksts angļu un krievu valodā: “Tam, ko atbalsta Eiropa, jāpaliek Eiropā.” 

Foto: Ekrānšāviņi no Facebook video.

Ar šo video, nepatiesi piedēvējot tā veidošanu Izraēlas televīzijas kanālam INN, dalās sociālo mediju lietotāji arī Latvijā. Kāds lietotājs, kas publicēja šo propagandas multfilmu, raksta:

Izraēlas TV kanāls INN uzfilmējis aktuālu multeni par Ukrainas likteni. Beigās piesmietā, izdemolētā un totālā parādu jūgā iedzītā pseidovalsts nevienam vairs nebūs vajadzīga.”

 Ar šo ierakstu Facebook dalījās vairāk nekā 300 cilvēku. Lai gan video labajā stūrī un multfilmas beigās redzams INN logotips sarkanā krāsā, to nav veidojis Izraēlas televīzijas kanāls. Izraēlas 7. kanāls (Arutz Sheva) savas mājas lapas angļu versijā Israel National News skaidrojis, ka tā ir viltus ziņa un Krievijas mediji nepatiesi piedēvē INN pret Ukrainu vērstās propagandas multfilmas veidošanu. Tāpat Izraēlā pastāv kanāls Israel Now News, taču arī tas neko tamlīdzīgu nav publicējis. Abu Izraēlas mediju logotipi atšķiras no propagandas animācijā izmantotā. Toties tas sakrīt ar kāda Telegram kanāla logotipu, kas sevi dēvē par INN: אוּקרוֹנַאצִים (INN: ukraiņi; Izraēla pret nacismu). Telegram kanāls aprakstā par sevi vēsta: “Mēs parādīsim jums to, ko Rietumu un Izraēlas mediji un Facebook no jums slēpj!” Tas regulāri publicē Ukrainu nomelnojošu informāciju, pārstāsta Krievijas propagandas medijus un publicē viltus ziņas. 

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook video un ekrānšāviņš no Telegram kanāla INN: אוּקרוֹנַאצִים (INN: ukraiņi; Izraēla pret nacismu).
Ekrānšāviņš no Izrael National News mājas lapas un ekrānšāviņš no Israel Now News mājas lapas.

Konkrētā prokrieviskā Telegram kanāla 12. oktobra naktī izplatītais propagandas video ir nedaudz rediģēts, un atšķiras no tā sākotnējās versijas. Piemēram, no tā izņemts pieteikums un beigu titri, kā arī pievienots INN logotips klipa stūrī un beigās. Tieši šī rediģētā versija ar INN logotipu arī guvusi populartitāti Kremļa medijos. Piemēram, izdevums Pravda un Общественная служба новостей publicēja ziņu ar virsrakstu: “Izraēlas telekanāls INN publicēja multeni par ukraiņu sivēnu”.

Sākotnēji animācija publicēta 11. oktobrī citā Telegram kanālā СВО – Свинка В Обмороке (Sivēns ģībonī). Tā bija kārtējā multiplikācijas seriāla Русофобии нет epizode. Konkrētā Telegram kanāla autore sauc sevi par “Žeņku” un norāda, ka dzīvo Krievijā, un par cūku raksta, ka tā neesot visa Ukraina, bet tikai tās “trakā” daļa. Pēc tam, kad propagandas animācijas filma iemantoja lielu popularitāti, autore sniedza intervijas arī Krievijas kanāliem. Piemēram, portālā Life.ru publicētā video oriģinālās versijas autore stāstīja, ka var “kā cilvēks, kas seko šiem notikumiem, nodot cilvēkiem vēstījumu caur multfilmu vienkāršiem vārdiem. Man tas ir jādara kā vēl vienam informācijas frontes kareivim; ar to es būtībā arī nodarbojos kopš 2014. gada.”

Secinājums: Izraēlas televīzija INN nav filmējusi “multeni par Ukrainas likteni”. Patiesībā sākotnēji propagandas multfilmu izveidoja kāda Krievijas autore. Vēlāk to rediģētā veidā, tajā skaitā pievienojot INN logotipu, pārpublicēja prokrieviskais Telegram kanāls INN: אוּקרוֹנַאצִים (Izraēla pret nacismu), un jau pēc tam rediģēto video kā Izraēlas televīzijas kanāla INN darbu pasniedza Kremļa mediji.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.