Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Interneta platformās izplatīta fotogrāfija, kurā esot redzams ar ciparu kodu aizslēgts radiatora apkures temperatūras regulators Gaiļezera stacionāra palātā. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) to noliedz – nevienā tās stacionārā palātās vai koplietošanas telpās šādi aprīkotu radiatoru nav.  

Kādā ierakstā pie foto teikts, ka “Gaiļezera slimnīcā apkures temperatūras regulators palātā ir bloķēts ar slēdzeni!”, citā: “Lai ieriebtu Kremlim, Gaiļezera slimnīcā uz radiatora siltuma regulatora ir uzlikta aizsargkārba ar ciparu kodu.” Ierakstā vainoti “Vakareiropas vadīkļi” un “pašmāju vagari”, situācija salīdzināta ar dzīvi LPSR. Jāpiebilst, ka abi profili, kas fotogrāfiju publicējuši, regulāri izplata valsts varu izsmejošu, tajā skaitā nepatiesu saturu. Bildi ar radiatoru un attiecīgu parakstu pārpublicējuši arī pāris Krievijas interneta mediji. 

RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece rakstiskā atbildē Re:Check norāda, ka “šāds risinājums nav un nevar būt ieviests centralizēti un nav pacientu palātās”. Viņa norāda, ka Gaiļezera nodaļās pie radiatoriem arī nav šādu attēlā redzamo aizsargstieņu. Attēlā redzamo risinājumu neesot arī stacionāru gaiteņos, pasākumu norises vai ēdināšanas zālēs vai ārstu kabinetos. Jāpiebilst gan, ka RAKUS sastāv no pieciem stacionāriem un bez Gaiļezera tajā ietilpst arī Latvijas Onkoloģijas centrs, Latvijas Infektoloģijas centrs, Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, kā arī stacionārs Biķernieki un Patoloģijas centrs. 

Septembra beigās RAKUS ziņoja, ka slimnīcā izstrādāts vērienīgs taupības pasākumu plāns, jo saistībā ar apkures tarifu kāpumu šogad gaidāmais izmaksu pieaugums esot četri miljoni eiro, bet nākamgad – ap sešiem miljoniem eiro. Taupības pasākumi skaršot arī pacientus – tiks pazemināta temperatūra palātās un, samazinot apkurināmo telpu izmantošanu, varētu slēgt palātas ar vienu vai diviem pacientiem, LTV Rīta Panorāmai skaidroja RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Kā norāda Namniece, lielākie ietaupījumi tomēr attiecas uz administrācijas darbninieku ikdienu. Tajā skaitā attālinātais darbs vienu dienu nedēļā, telpu temperatūras samazināšana, apgaismojuma intensitātes samazināšana, datortehnikas izslēgšana, maksimāli samazināts papīra patēriņš un centralizētas drukāšanas iespējas. “Tāpat slimnīcas Tehniskā daļa ir apsekojusi visu stacionāru palīgtelpas un operatīvi definējusi šo telpu temperatūras samazinājumu, piemēram – konferenču zālē, kad nenotiek konferences vai izglītojošie semināri/mācības – telpu temperatūra tiek būtiski samazināta,” skaidro Namniece. Slimnīcas  gaiteņos esot būtiski samazināts apgaismojums. Pēc ieviestajiem taupības pasākumiem šā gada septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri esot panākts 50% gāzes ietaupījumu, 50% siltuma ietaupījumu un 12% elektrības ietaupījums.

Re:Check rakstiski jautāja vienam no Facebook lietotājiem, kura profilā foto publicēts, kad un kur tieši tas uzņemts. Viņš pēc būtības neatbildēja.

Secinājums: RAKUS, kurā ietilpst Gaiļezera stacionārs, noliedz, ka slimnīcas palātās vai koplietošanas telpās būtu izmantots attēlā redzamais risinājums radiatoru temperatūras regulatoru slēgšanai. Tādu radiatoru ar aizsargstieņiem, kāds redzams attēlā, Gaiļezerā arī neesot. Vienlaikus slimnīca ir ieviesusi virkni energoresursu taupības pasākumu, tajā skaitā paredzēts samazināt gaisa temperatūru palātās.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.