Apkrāptie pūļa finansēšanas plaformas Envestio noguldītāji joprojām nav atguvuši vairāk nekā 12 miljonus eiro. Parādu atgūšana iestrēgusi arī Latvijas policijas gausā darba dēļ. 

Pirms diviem gadiem bankrotēja Igaunijā reģistrētā, bet Latvijas iedzīvotājam formāli piederošā pūļa finansēšanas platforma Envestio. Tā rezultātā ieguldīto zaudēja vairāk nekā 2200 investori no visas Eiropas, to skaitā Igaunijas un Latvijas. 

Envestio bizness darbojās šādi – noguldītāji platformai aizdeva naudu it kā nekustamo īpašumu celtniecībai un attīstīšanai, par aizdevumu nopelnot līdz pat 20 procentu gadā. Kad shēma sabruka, atklājās, ka daļa no firmām, kurām ieguldītāji aizdeva naudu, neeksistēja. To mājas lapas bija izdomātas – tāpat kā tur it kā strādājošie darbinieki.

Platforma formāli piederēja Latvijas iedzīvotājam, bet apkrāpto noguldītāju advokāts Deniss Piskunovs (Magnusson Law) uzskata, ka viena no centrālajām figūrām shēmā bija Mārtiņš Tenbergs, kādreiz bijis prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas apsargs un dibinājis firmu “TM Security”, par kuras saitēm ar Zatlera Reformu partiju un Latvijas Attīstībai plaši ziņojuši mediji. 

“Uzskatu, ka Envestio valdes locekļi bija fiktīvas personas, kas sekoja Envestio shēmas organizatoru norādījumiem. Pierādījumi rāda, ka Envestio valdes loceklis Jevgēņijs Kukins darbojās pēc Mārtiņa Tenberga rīkojumiem, kas ļauj secināt, ka Mārtiņš Tenbergs bija viens no Envestio shēmas organizatoriem,” Re:Baltica stāsta Piskunovs.

Ar pašu Mārtiņu Tenbergu Re:Baltica neizdevās sazināties.

Igaunijas tiesa par labu Envestio noguldītājiem jau piedzinusi 12,5 miljonus eiro, bet šo naudu reāli nav izdevies atgūt. “Mums joprojām notiek būtiskas tiesvedības Maltā. Arī Latvijas valsts vilcinās,” tā Piskunovs.

Tenbergs pats firmas īpašnieku dokumentos neparādās, taču viens no izmeklētāju uzmanības lokā esošajiem darījumiem rāda, ka tā īstenošanā bija iesaistīti viņa ģimenes locekļi. 

Runa ir par īpašumu Jūrmalā, Vikingu ielā 76A.

Lai celtu luksusa privātmāju, šī īpašuma iegādei 800 000 eiro no Envestio 2019.gadā aizņēmās kāda SIA Tukuma māja. Izpētot darījuma vēsturi Zemesgrāmatā, Re:Baltica secināja, ka apšaubītais darījums īstenots vienas ģimenes ietvaros. Proti, zemes gabals kopš 2017.gada piederēja skaistumkaralienei un Instagram influencerei Diānai Kubasovai, kura to bez bankas kredīta par 80 000 eiro bija iegādājusies no sava toreizējā vīra Mārtiņa Tenberga. 

Nedaudz vēlāk viņa piepirka vēl vienu gabalu un būves par 270 000 eiro (pirkums ir uz Kubasovas vārda, bet kredītu viņa tā iegādei nav ņēmusi, rāda Zemesgrāmata), apvienoja un 2019.gadā to par vairāk nekā pusmiljonu pārdeva SIA Tukuma māja, kas piederēja vīra brālim Jānim Tenbergam.

Nedaudz ilgāk kā gadu pēc darījuma īpašumam uzlikts arests saistībā ar policijas izmeklēšanu. Nepilnu gadu vēlāk pret to vērsta piedziņa par vairāk nekā miljonu eiro pēc Igaunijas tiesas lēmuma, kura lietu izskatījusi bez SIA Tukuma māja, jo tā ignorēja tiesas prasību sniegt paskaidrojumus. 

Jānis Tenbergs, kam darījuma laikā piederēja Tukuma māja, Re:Baltica pa tālruni apgalvoja, ka neviens no Envestio ar viņiem toreiz neesot sazinājies. Ja būtu, labprātīgi pārdotu zemi un atdotu noguldītājiem naudu. Advokāts Piskunovs stāsta ko citu. “Viņi ilgstoši negāja uz pastu pēc tiesas pavēstes. Mums pat bija jāalgo tiesu izpildītājs Latvijā, kas viņiem to nogādāja.” (Apstiprinājumam viņš Re:Baltica atsūtīja viņa teikto apstiprinošu dokumentu).

Re:Baltica uzmanības lokā šis darījums nokļuva, pētot influenceres Kubasovas ienākumus dokumentālā seriāla “Karmas latvieši” vajadzībām (attiecīgā sērija šodien, 6.septembrī, publicēta platformā Go3 – red.), jo tas nebija vienīgais apjomīgais darījums ar nekustamo īpašumu, kura pirkšanā figurē nezināmas izcelsmes nauda. Mēnesi pirms zemes pārdošanas Jūrmalā Kubasova bez bankas kredīta par nepilniem 200 tūkstošiem eiro nopirka arī 115 m2 lielu dzīvokli Vecrīgā, ko tagad izīrē airBNB.

Viņa savos sociālajos medijos rāda luksusa dzīvesveidu un minējusi, ka iegādājusies arī dzīvokli Bali, kur cena par šādu īpašumu svārstoties no 150 – 200 tūkstošiem eiro. Kad “Karmas latviešu” attiecīgajā sērijā Re:Baltica vaicāja, par kādiem līdzekļiem viņa iegādājās abus īpašumus, Kubasova atbildēja, ka “no pašas uzkrājumiem”, neprecizējot, kā tie radušies. 

Par Vikingu 76A darījumu viņa rakstiski atbildēja, ka neesot interesējusies, no kurienes toreizējā vīra brālim pusmiljons eiro zemes iegādei – Latvijas likumi to noskaidrot neprasot. Zemi pārdevusi, jo “ar vīru bijām jau faktiski šķīrušies, iecerēto ģimenes māju vairs neplānoju būvēt.” Kādēļ vēl 2017.gadā zemi pirkusi pati no sava vīra, Kubasova atbildēja, ka katram bijusi atsevišķa nauda un īpašumi, ko arī apliecinot laulības līgums. Saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem, laulības līgumu par mantas šķirtību pāris noslēdza gadu pēc darījuma, secināja Re:Baltica.

Ja neskaita darījumu Jūrmalā, publiskos reģistros pieejamā informācija nerāda, ka tobrīd viņa būtu aktīvi nodarbojusies ar uzņēmējdarbību. Pēdējos gadus Kubasova Instagram tirgo kursus, kuros sievietēm māca būtu laimīgām. Ienākumi no tiem nonāk firmā L1m1ted, kuras pēdējais iesniegtais gada pārskats ir par 2020.gadu un rāda apmēram 26 tūkstošu eiro lielu apgrozījumu.

Filmā intervijā Re:Baltica Kubasova skaidro, ka daļa ienākumu no Instagram tiekot samaksāti kā autoratlīdzības un nonāk viņas  bankas kontā. Šī informācija nav publiska un līdz ar to pārbaudāma. Kubasova noliedz, ka finansiāli viņu atbalstītu ģimene.

Re:Baltica par Jūrmalas darījumu sāka pastiprināti interesēties lielā cietušo skaita dēļ. Neskatoties uz faktu, ka Igaunijas tiesa atzinusi Envestio kreditoru tiesības uz konkrēto īpašumu Jūrmalā, tie savu naudu joprojām nevar atgūt. Kriminālprocesu aizdomās par krāpniecību uzsākusi arī Latvijas policija, kas atsakoties noņemt īpašumam arestu, kas to ļautu pārdot. “Mēs esam situācijas ķīlnieki,” uzskata  Piskunovs. 

Abās valstīs izmeklēšana joprojām turpinās policijā un neviens vēl nav apsūdzēts. Latvijas Valsts policijas preses pārstāve Re:Baltica norādīja, ka komentāru nebūšot, jo “norit aktīva izmeklēšana”. 

Redzot, cik ilgi tā par 2019.gadā notikušu darījumu notiek, advokāts Piskunovs bažījas, ka gala rezultātā uz apsūdzēto sola nenonāks patiesie shēmas organizētāji, bet gan darboņi, kas kalpoja kā firmas izkārtnes. “Mēs esam policijai iesnieguši pierādījumus, kas norāda uz patiesajiem organizatoriem. Nesaprotu, kādēļ tas viss tik ļoti ievilcies,” – tā Piskunovs. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai veiktu ziedojumu, aplikācijas ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu logo un sekojiet tālākām norādēm