Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook kopš jūlija sākuma vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku dalījušies ar ierakstu, kurā tiek apgalvots, ka ASV plāno pārņemt varu pār Austrumeiropu valstīm un pārcelt tur savus iedzīvotājus. Šie maldi izplatīti arī sociālajos medijos TikTok, Vkontakte un YouTube, kur tie sasnieguši desmitus tūkstošu lietotāju. Apgalvojums nav patiess un balstās uz neeksistējošu interviju ar bijušo ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni. 

Kāds latviešu Facebook lietotājs ir pārpublicējis video, kurā slavens krievu dezinformators pārstāsta fiktīvu interviju ar Hilariju Klintoni, kas it kā esot notikusi ASV televīzijas kanāla ABC raidījumā ABC News. Klintone intervijā esot apgalvojusi, ka ASV plāno pārņemt varu pār Eiropas valstīm, lai tur izmitinātu ASV pilsoņus:

“Amerikas Savienotās Valstis nevar ignorēt būtisko ģeofiziskās situācijas pasliktināšanos Jeloustonas Nacionālajā parkā un Sanandreasa lūzumā. Ziemeļamerikai un tās eksistencei tas ir drauds ar katastrofiskām sekām. ASV neatkarības un labklājības saglābšanai palicis ļoti maz laika. Līdz ar to nepieciešams izlēmīgi rīkoties saistībā ar ASV valstiskuma pārcelšanu uz Eiropas teritoriju.”

Tālāk intervijā Klintone it kā esot precizējusi, kur tieši Eiropā tiks izmitināti amerikāņi:

“Galvenā opcija šai relokācijai ir Ukrainas teritorija, kuras klimats ir ļoti labvēlīgs ASV pilsoņiem.”

Tālāk vīrietis stāsta, ka Klintone it kā teikusi, ka tāpēc nedrīkst Ukrainu zaudēt Krievijai un jāveic priekšdarbi, lai veidotu “Eiropas savienotās valstis” Austrumeiropā – Polijā, Ungārijā, Rumānijā un Baltijas valstīs. Tā ASV varēšot paplašināt savu teritoriju un attīstīties. 

Senākais šo melu avots, ko Re:Check izdevās atrast, ir kāds LiveJournal blogs, kas par Klintoni rakstīja 2016. gada aprīlī. Mēnesi vēlāk tos publicēja arī Krievijas Federācijas Federālās sapulces (parlamenta) izdevums Parliamentskaya Gazeta, piebilstot, ka “Donalds Tramps nekad nav izvirzījis šāda mēroga idejas.”

Neviens no “intervijas” satura pārpublicētajiem nenorāda konkrētu ABC News sižetu, kurā notikusi intervija. Šāda intervija nav atrodama ne ABC News interneta vietnē, ne YouTube profilā. Par šo interviju nav ziņots arī populārākajos ASV ziņu avotos – Yahoo, NBC, CBS, Fox News un New York Times. Re:Check vērsās pie ABC News, lai uzzinātu, vai šāda intervija ir notikusi, bet atbildi nesaņēma. 

Latvijas Facebook lietotājs, ar kura ierakstu dalījušies 2,2 tūkstoši cilvēku, raksta:

“Ja pieņemam, ka tas par ko ir stāsts video ir taisnība, tad daudz kas nostājas savās vietās”

Viņš uzskaita, kas kļūstot skaidrs: kāpēc Saeima visu varu esot atdevusi valdībai, kāpēc Latviju pārvaldot ASV pilsonis Kariņš, kāpēc te tiek palielināts “svešu valstu karaspēks”. Viņš arī norāda, ka vakcinējot cilvēkus “aizsūta pie senčiem”. 

Re:Check ne reizi vien rakstījis un ar skaitļiem pamatojis, kāpēc vakcinācija pret Covid-19 glābj dzīvības, nevis nogalina cilvēkus.  Premjeram Kariņam ir Latvijas un ASV dubultpilsonība, jo viņš ir dzimis ASV. Abi viņa vecāki Latviju atstājuši 1944.gadā kā kara bēgļi. NATO valstu armijas klātbūtne Latvijā tiek palielināta, jo Krievija iebrukusi Ukrainā un neslēpj plānus iekarot arī Baltijas valstis, un tam nav nekāda sakara ar sazvērestībām, par kuras sākotnējo avotu melīgi tiek saukta Klintone. 

Secinājums: Klintones it kā teiktais, ka ASV plāno pārņemt varu Austrumeiropas valstīs un to teritorijās izmitināt ASV pilsoņus, ir izdomāts. Bijusī ASV valsts sekretāre to nav teikusi. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.