Sociālais medijs TikTok Ukrainas kara laikā izcēlies kā viena no platformām, kur lielā apjomā tiek publicēta nepatiesa informācija. Dezinformatoru darbu atvieglo TikTok sniegtās tehniskās iespējas. Savukārt TikTok algoritms arī šādiem video nodrošina lielu auditoriju, jo lietotājiem tiek piedāvāti video par viņiem aktuālām tēmām, nevis tikai tie, kurus publicējuši cilvēki, kam viņi uzticas un izvēlējušies sekot.

“Ir milzīgs šoks, cik viegli tas notiek,” Re:Check stāsta režisors Reinis Spaile. Kāds lietotājs no malas nofilmējis viņa komandas darbu reklāmas uzņemšanas laukumā un ievietojis TikTok, apgalvojot, ka video redzama propagandas video uzņemšana par karu Ukrainā. Divu dienu laikā video ar uzrakstu krievu valodā “Čaka ielā Rīgā viltus ziņas par Ukrainu” skatījušies vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku, lai gan tā autoram seko tikai 60 cilvēki. Citi video – ainas no ikdienas dzīves bez īpašas aktualitātes – skatīti ne vairāk kā tūkstoš reižu, bet video, kas vismaz šķietami ir par aktuālo tēmu, daudz vieglāk sasniedzis ievērojami skaitu cilvēku.

Izrauj no konteksta

Līdz ar kara sākšanos jauniešu iemīļoto TikTok pārpludinājuši ne vien ukraiņu veidoti materiāli, bet arī kampaņveidīgi Kremļa propagandas video un daudz citu melu ziņu. Spailes filmēšanas komanda kļuvusi par vienu no upuriem. Kā stāsta režisors, februāra nogalē filmēta reklāma, kuras sižetam nav saistības ne ar Ukrainu, ne karu vai citādu spraigu darbību. Vienīgā TikTok video redzamā saikne ar Ukrainu, ko video autors izmanto kā pierādījumu saviem apgalvojumiem, ir tās karogs pie tuvumā esošas mājas. “Es pirmo reizi tiešā veidā saskaros ar to, cik vienkārši izveidot šāda veida video. Un cik tas ir absolūti absurdi, ka pilnīgi bez jebkādas saistības, pieliekot mazu komentāru ar autora perspektīvu, var radīt Krievijas propagandas materiālu, kas turpina barot tās puses viedokli un bailes,” stāsta Spaile.

Spailes komanda vērsusies arī Valsts drošības dienestā (VDD). Arī Re:Check nosūtīja jautājumus VDD, taču līdz raksta publicēšanai atbildi nesaņēma.

Re:Check video autora skaidrojumu un motivāciju noskaidrot neizdevās, jo profils ir anonīms un ziņu nosūtīt nav iespējams. Taču gadījums nav unikāls. Jau iepriekš Re:Check aprakstīja, kā, piemēram, Covid-19 sazvērestības teorijām izmantots no konteksta izrauts TikTok video ar mūzikas klipa uzņemšanas aizkulisēm.

Melo, vāc sekotājus un ziedojumus

Reizēm maldinošs saturs par karu TikTok sasniedz pat miljoniem cilvēku lielu auditoriju. Tā veidotājus, visticamāk, motivē peļņa un atpazīstamības vairošana. Melu video sagatavošanu krietni atvieglo viena no funkcijām, kas TikTok atšķir no citām lietotnēm – iespēja savam video pievienot citu lietotāju veidotus audio. 

TikTok kļuva populāra pēc tam, kad tās īpašnieki – Ķīnas uzņēmums ByteDanceiegādājās lietotni Musical.ly. Tās lietotāji varēja brīvi izmantot citu audio, lai, piemēram, dziedātu līdzi populārai mūzikai. TikTok šī funkcija, kas ļauj daudziem lietotājiem izmantot vienu un to pašu audio, ļāvusi radīt tās atpazīstamākos produktus, piemēram, deju video. Taču karu un konfliktu laikā šo funkciju aktīvi lieto nepatiesas informācijas izplatītāji. 

Piemēram, kāds lietotājs ievietojis vairākus video ar trīcošiem kadriem un uzrakstu “Ukraina”. Pievienotas šāvienu skaņas no nesaistīta, 2021.gadā augšupielādēta video, tā radot iespaidu, ka fiksēts mirklis no kara. Spriežot pēc citos video izmantotās valodas, lietotājs ir rumānis. Populārākais maldinošais šā lietotāja video ieguva trīs miljonus skatījumu, līdz TikTok tam noņēma skaņu. Taču vairākas citas video versijas palika pieejamas. 

Vairākos citu lietotāju maldinošajos video filmēti grausti un pievienotas skaņas ar trauksmes sirēnām. Kāds lietotājs animācijai no kara videospēles pievienojis skaņu, kurai redzams nosaukums “2.pasaules kara skaņu efekti – Holivudas skaņu efekti”. To noskatījušies ap 10 tūkstošiem cilvēku. Pievienots arī komentārs: “Seko, lai varu rādīt tiešraides”.

TikTok tiešraides krāpniekiem ļauj arī nopelnīt. Medijos fiksēti vairāki viltus tiešraižu gadījumi. Piemēram, kāds lietotājs filmējis ielu Lielbritānijā, fonā atskaņojot trauksmes sirēnas signālu. To NBC News žurnālisti konstatēja, jo uz ielas redzami vairāki auto ar Lielbritānijas numura zīmēm. Tas ir vilinoši, jo TikTok tiešraižu veidotāji var saņemt ziedojumus. Nav zināms, cik daudz līdzekļu šādā veidā izdevies iegūt.
Līdz ar to TikTok saskaras ar arvien lielāku spiedienu moderēt saturu. Pagaidām TikTok uz laiku aizliedzis video un tiešraižu veidošanu Krievijā pēc tam, kad valstī kriminalizēta tāda satura izplatīšana par karu Ukrainā, kas nesakrīt ar Kremļa naratīvu.

* Raksta sākotnējā versijā bija nepareizi minēts režisora Reiņa Spailes uzvārds. Atvainojamies!

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.