Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Teju četri tūkstoši cilvēku nepilnas diennakts laikā dalījušies ar video, kurā it kā redzamas cilvēku mirstīgās atliekas maisos. Vienā maisā redzams cilvēks, kas smēķē. Facebook ieraksta autore no tā secinājusi, ka tie esot mirušie ar Covid-19, un video apliecinot, ka pandēmija ir “izrāde”. Patiesībā video redzamas mūzikas klipa uzņemšanas aizkulises un tam nav nekāda sakara ar Covid-19.

Populārajā ierakstā teikts:

“Izrāde turpināsies -vispirms tikai C0wld -19 līķim vēl pēdejais smēķis jāuzvelk.”

Video redzams, ka tas paņemts no sociālā medija TikTok. Stūrī arī norādīts tā autors – lietotājs vasyaivanovdesign. To izveidojies Krievijas mākslinieciskais direktors un dizaineris Vasja Ivanovs. Sazinājāmies ar viņu, lai noskaidrotu, kas patiesībā attēlots video un vai tam ir kāda saistība ar Covid-19. Viņš Re:Check rakstiski atbildēja: “Nē, šim video nav nekāda sakara ar Covid-19. Tas ir aizkulišu video ar Krievijas reperi Husky.” Viņš arī atsūtīja saiti uz pilno mūzikas video klipu, kura beigās redzama aina ar maisiem.

Šī neesot pirmā reize, kad Ivanova uzņemtie video materiāli kļuvuši par pamatu skandālam. Viņš Re:Check pastāstīja, ka Krievijā uzņemšanas vietas tuvumā dzīvojošie iedzīvotāji filmējuši darba gaitu un pēc tam publicējuši video.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.