Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook tiek izplatīts video, kurā kāds vīrietis stāsta par karu Ukrainā un apgalvo, ka tā izraisīšana ir turpinājums Covid-19 pandēmijai un vakcinācijai. Virkne viņa apgalvojumu neatbilst faktiem.

Video autors runā par it kā notikušu Rietumvalstu līderu vienošanos, stāsta, ka ASV un Krievija esot lēmušas sadalīt Eiropu, Krievijas prezidents Vladimirs “Putins tirgojas ar globālistiem” un ASV piekritušas Krievijai atstāt Ukrainu, kā arī Baltijas valstis. Viņš, piemēram, saka:

“Acīmredzot Putins, kad tikās ar Baidenu, sarunāja savā starpā.”

un

“Kāpēc netiek sūtīti papildspēki uz Ukrainu? Man ir viena atbilde – ka Baidens tikās ar Putinu un Ukrainu pārdeva.”

Tas ir pilnīgs izdomājums un sazvērestība, kurai nav nekāda pamatojuma. ASV prezidents Džo Baidens ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu tikās Ženēvā 2021.gada jūnija vidū un te ir lasāms par tematiem, ko abi apsprieda.

Video autors stāsta, ka “interneta dzīlē” atradis foto, kurā “Putins ir masonu mantijā, kopā ar Džordžu Bušu jaunāko” un “Notiek pasaules pārdale. Putins arī ir masons.”

Kopš 18.gadsimta aprakstītas simtiem masonu sazvērestības teoriju. Tās ir teorijas, kas ietver masonismu jeb brīvmūrniecību – slepenu starptautisku organizāciju ar īpašu simboliku un rituāliem (šeit). Nosaukums radies no franču valodas vārda franc-maçon jeb angļu valodā freemason, kas tulkojumā ir brīvmūrnieki. Sazvērestība, ka Putins un kādreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs jaunākais ir masoni, radās internetā pastāvīgi klejojošā attēla dēļ (šeit). Tajā redzami Putins un Bušs kopā ar bijušo Ķīnas prezidentu Hu Dzjiņtao, tērpti zilos halātos. Sazvērestības teoriju piekritēji apgalvo, ka šī bilde uzņemta slepenā Lielās ložas sanāksmē un ka visi klātesošie ir slepeni brīvmūrnieki. Taču patiesībā šis attēls ir no APEC sanāksmes Hanojā, Vjetnamā. APEC ir saīsinājums no Asia-Pacific economic cooperation, tā ir Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības organizācija brīvās tirdzniecības veicināšanai šajos reģionos. Kā ziņoja BuzzFeed News (šeit), pasaules līderi APEC ikgadējā samita laikā valkā tradicionālos tērpus.

Video autors saka, ka bijušā Rīgas domes deputāta Alekseja Rosļikova vadītajai partijai Stabilitātei! esot lielākais reitings Latvijā. Viņš arī spriež, ka pie varas esošajām Latvijas partijām “Krievija pasvieda glābšanas riņķi” un, “ja nebūtu tagad karš Ukrainā, viņu reitingi nokristu tik zemu, ka viņi nekad netiktu Saeimā bez kaut kādas nākamās afēras.”

Pētījumu aģentūras SKDS aptaujas dati liecina, ka janvārī partiju reitingu līderi joprojām ir Saskaņa (10,6%), Zaļo un zemnieku savienība (8,2%) un Jaunā vienotība (7,5%) (šeit). Stabilitātei! savukārt reitingā ieņem pēdējo vietu, savācot 1,3% respondentu balsu. Lai iekļūtu Saeimā, partijai vēlēšanās jāpārvar 5% slieksnis. 

Video autors arī aicina “nekādā gadījumā neziedot karam” un saka:

“Iedomājieties, viņiem ir miljardi, triljoni, kurus viņi iegulda kara tehnikā, kara rūpniecībā, un viņi tagad no jums prasa naudu karam. Cik maksā, piemēram, viena F16 lidmašīna? Ziniet, cik maksā uztaisīt kaut vai Black hawk helikopteru? Viena lidmašīna var maksāt divi miljardi.”

Nav tiesa, ka ziedojumi tiek vākti lidmašīnu iegādei. Portālā ziedot.lv tiek publicētas atskaites par savāktajām summām un kam līdzekļi paredzēti. Piemēram, organizācijas Ziedot.lv 1.martā publicētajā atskaitē (šeit) norādīts, ka Latvijas iedzīvotāji ar tās starpniecību Ukrainai noziedojuši vairāk nekā 3,5 miljonus eiro un ziedojumi tiek izmantoti civiliedzīvotāju, Ukrainas armijas un Nacionālās gvardes atbalstam. Ziedojumus izmanto medicīnas, sadzīves preču, degvielas u.c. preču iegādei.

Jāpiebilst arī, ka F16 lidmašīnas nemaksā ne divus, ne pat vienu miljardu. AeroCorner.com raksta, ka atkarībā no konfigurācijas cena svārstās no 12 līdz 35 miljoniem dolāru. Savukārt vietnē AeroTime Hub apkopoti pagājušā gada dārgākie iznīcinātāji, un pirmajā vietā ir 64 miljonu ASV dolāru vērtais Lockheed Martin F-16 Block 70/72. Turklāt Rietumvalstis nepiegādā Ukrainai F16 lidmašīnas vai Black hawkieročus. Piegādā lielākoties aizsardzības ieročus, kas nav paredzēti objektu iznīcināšanai.

Autors Ukrainā notiekošo saista ar pandēmiju un saka:

“Vai Latvijas TV parādīja kaut vienu konvoja protestu Kanadā? (..) Vai Latvijas Televīzija parādīja kaut vienu protestu Briselē? Tur, kur bija protesti Dānijā un Nīderlandē, vai Latvijas televīzija parādīja kaut vienu protestu? Neko viņi nerādīja, jūs paši to zināt!” 

Arī šis autora apgalvojums neatbilst patiesībai – gan LTV, gan citi Latvijas mediji informēja iedzīvotājus par ārzemēs notiekošajiem protestiem. Novembrī LSM.lv ziņoja par Briselē notiekošo protestu pret Covid-19 ierobežojumiem (šeit), bet decembrī rakstīja par Nīderlandē, Spānijā un Dānijā rīkotajiem protestiem (šeit). Par tā saucamo brīvības konvoju jeb Freedom convoy ziņoja, piemēram, Delfi (šeit) un LA.lv (šeit). Par Kanādas brīvības konvoju informēja arī LTV, piemēram, šeit un šeit.

“Tā Kembridža jau nav ne ar ko krutāka par Latvijas Universitāti.” 

Labāko pasaules universitāšu reitingā QS World University Rankings 2022 (šeit) Kembridžas universitāte ieņem ceturto vietu, savukārt Latvijas universitāte (LU) ir starp 1001. un 1200. vietu. Prestižajā Times Higher Education reitingā Kembridžas universitāte ir piektajā vietā, bet LU ieņem vietu starp 601-800 labākajām universitātēm pasaulē (šeit).

“Tur, kur viņi šķidro čipošanu taisīja. Jūs zināt, joprojām notiek šī čipošana. Nanočipus laiž iekšā.” 

Video autors šos vārdus, kā noprotams, attiecina uz vakcīnām. Vakcīnās nav nekādu čipu, tajās nav arī vakcīnu pretinieku bieži piesaukto nanodaļiņu, par to Re:Check iepriekš rakstījis (šeit un šeit).

“Tieši to pašu izdarīja 2001.gadā, kad uzbruka saviem debesskrāpjiem”.

ASV Ņujorkas Dvīņu torņiem uzbruka Osamas bin Ladena vadītais islāma teroristu grupējums Al Qaeda. Šajos terora aktos gāja kopā gandrīz 3000 cilvēku. Ap šo traģēdiju gadiem vītas nepamatotas sazvērestības teorijas, no kurām viena izskan arī minētajā video.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.