Atsevišķi sociālo mediju lietotāji ir sašutuši, ka Ukrainas bēgļu vidū Latvijā esot daudz jaunu vīriešu. Neesot skaidrs, kāpēc viņi pamet valsti, nevis iet karot. Turklāt vīriešiem spēka gados nemaz neesot atļauts izbraukt no valsts. Taisnība, ka šāds aizliegums pastāv, taču tam ir izņēmumi. Nav taisnība, ka Latvijā šādu vīriešu ir daudz.

24. februārī, kad Krievija sāka karu Ukrainā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izsludināja karastāvokli. 15.martā tas tika pagarināts līdz aprīļa beigām. Karastāvoklis valstī  nozīmē, ka kontroli savās rokās pārņem militārpersonas. Šai laikā var tikt ierobežotas dažādas cilvēku tiesības, piemēram, iespēja izbraukt no valsts. Šobrīd no Ukrainas nav atļauts izbraukt vīriešiem, kuri ir pilsoņi un vecumā no 18 līdz 60 gadiem. 

Taču tas nenozīmē, ka vīrieši spēka gados bēgļu vidū ir kas ārkārtējs. Saskaņā ar tiesību aktiem ir vairāki izņēmumi, kas viņiem ļauj pamest valsti.  Piemēram, izbraukt drīkst trīs un vairāk nepilngadīgu bērnu tēvi, vientuļie tēvi, kuru apgādībā ir nepilngadīgs bērns, vīrieši, kas audzina bērnus ar invaliditāti, aizbildņi, audžuvecāki un citi, liecina Ukrainas valsts robežsardzes dienesta publicētā informācija. 

Iekšlietu ministrijas (IeM) dati, kas apkopoti šīs nedēļas sākumā (21. marts), liecina, ka  Latvijā pēc palīdzības vērsušies 10 089 cilvēki no Ukrainas. Pilngadīgi vīrieši ir 13% no visiem, turklāt IeM pārstāvis Māris Zariņš norāda, ka “vīrieši pamatā ir vecuma grupā virs 60 gadiem”. 

To, ka jauni vīrieši no Ukrainas Latvijā ierodas maz, apliecina arī Rīgas domes pārstāve Edīte Matuseviča. Galvaspilsētā palīdzību līdz 23. martam meklējuši 7670 ukraiņi. Viņu vidū 358 vīrieši vecumā no 18 līdz 60 gadiem, tātad mazāk nekā 5%. 

Jāpiebilst, ka atsevišķos medijos izskanējusi informācija, ka esot cilvēki, kuri cenšas apiet aizliegumu izbraukt. Piemēram, Britu medijs The Guardian sarunājās ar vīrieti, kurš dzimis Baltkrievijā, Ukrainas pilsonību pieņēmis darba dēļ un uzskata, ka “šis nav mans karš.” Viņš grib pamest valsti, bet baidās tikt apcietināts uz robežas. Vīrietis esot dzirdējis, ka citi maksā kontrabandistiem, kuri palīdz tikt prom.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.