Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Vairāk nekā nedēļu Kanādas galvaspilsētā Otavā turpinās kravas auto šoferu sāktie protesti pret prasību vakcinēties un Covid ierobežojumiem. Sociālo mediju ierakstos lasāms, ka tā sauktajā brīvības konvojā piedalījušies vairāk nekā 50 vai pat simt tūkstoši smago automašīnu un miljoniem cilvēku. Taču tam, ka būtu piedalījušies tik daudzi auto, nav nekādu pierādījumu. 

Janvāra pēdējā nedēļā Kanādas autokravu pārvadātāji sāka ceļu uz galvaspilsētu Otavu. Protests sākās kā vēršanās pret prasību nevakcinētiem šoferiem, kas atgriežas no ASV, pavadīt laiku pašizolācijā. Akcija izauga līdz protestiem pret pandēmijas ierobežojumiem un premjera Džastina Trudo valdību kopumā. 

Latvijas sociālajos medijos izplatīti ieraksti, kuros medijiem pārmesta neziņošana par patiesajiem protestu apmēriem. Kādā Facebook ierakstā pārmests, ka nevienā Latvijas medijā nevarot uzzināt “par +/- 50 000 kravas auto maršu” Kanādā. 

Citā teikts, ka Otavā sabraukuši “vairāk kā 100 000 auto jau un vairāki miljoni cilvēku” un “mediji to izmisīgi slēpj!” Tajā norādīts uz portāla Delfi ziņu, kurā analizēts potenciālais dalībnieku skaits un kas neesot patiesa. Šajā ziņā vēstīts, ka aculiecinieku stāstos auto skaits “variē no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem automašīnu, no kurām kravas automašīnas veido dažus simtus, kamēr lielais vairums piedalās ar savām privātajām automašīnām”. Ierakstam pievienots video, taču arī tajā redzami vairāki simti, nevis daudzi tūkstoši auto. 

Vai tiešām piedalījās 100 tūkstoši vai 50 tūkstoši smago auto? Kanādas un citu valstu mediji norāda, ka šādu skaitli nosaukuši tikai paši akcijas organizētāji (šeit). Policija un žurnālisti, kas atspoguļo notikušo, runājuši par daudz mazāku skaitu – vairākiem simtiem vai, iespējams, dažiem tūkstošiem auto. Kopējo skaitu esot grūti aprēķināt, jo automašīnas braukušas pa dažādiem ceļiem, daļa pievienojusies tikai epizodiski. Piemēram, medijs Ottawa Citizen rakstīja, ka pilsētas policija gatavojusies, ka turp dosies no 1000 līdz 2000 auto. Savukārt Kingstonas pilsētas policija 28.janvārī ziņoja, ka Otavai tuvosies ap 300 automašīnu kolonna. Faktu pārbaudītāji no Politifact 27.janvārī sazvanījuši Toronto policiju (šeit), jo ziņots, ka tā sauktais brīvības konvojs devies tai cauri. Policijas pārstāvis smējies par nosauktajiem 50 tūkstošiem auto, bet norādījis, ka īsto skaitu neviens nezinot. 

Kanādas kravas pārvadātāju asociācija no protestiem norobežojusies, norādot, ka 85% līdz 90% šoferu esot vakcinēti, ziņo BBC. Janvārī ieviestā prasība par izolāciju nevakcinētajiem attiecoties uz aptuveni 16 tūkstošiem smago auto vadītāju. Tātad arī šis skaitlis ir daudz mazāks nekā 50 vai 100 tūkstoši. 

Secinājums: Ne mediju fiksētajā, ne Kanādas policijas paustajā nav atrodams apstiprinājums, ka protesta akcijā būtu piedalījušies vairāk nekā 50 tūkstoši vai 100 tūkstoši smago auto. 50 tūkstoši ir pierādījumos nebalstīts skaitlis, ko minējuši paši pasākuma rīkotāji.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.