Facebook izplatīts ieraksts ar stāstu par ASV jūras spēku lidmašīnas avāriju Dienvidķīnas jūrā. Lai gan avārija tiešām notikusi, apgalvojumam, ka iemesls ir vakcīnas radīts pilota sirds iekaisums, nav nekāda pamatojuma. 

Šogad 24.janvārī ASV jūras kara flote informēja, ka rutīnas lidojuma laikā Dienvidķīnas jūrā viena no to kara lidmašīnām veikusi avārijas nosēšanos. Cietuši septiņi cilvēki, ieskaitot pilotu. Armijas pārstāvji medijus infomēja, ka avārijas iemesls nav zināms un tiek izmeklēts. 

Facebook profils, no kura Latvijā regulāri tiek izplatītas viltus ziņas par pandēmiju, avāriju apraksta šādi: 

“Lidmašīna atgriežas no lidojuma, pilots pirms nolaišanās uz kuģa sūdzas par milzīgām sāpēm krūtīs: “Kāds man ir iesitis ar beisbola nūju”. Pilotam liek pārtraukt nolaišanās manevru, bet viņš nav spējīgs kontrolēt lidmašīnu un pēc sauciena “nolādētā va’kcīna”  spēj tikai katapultēties.”

Apgalvojumam par avārijas saikni ar vakcīnu nav nekāda pamata. ASV faktu pārbaudītāji no medija Lead Stories vēlreiz vērsušies ASV jūras spēkos un guvuši apstiprinājumu, ka izmeklēšana joprojām turpinās un notikušā iemesli vēl nav zināmi. 

Izdomātais stāsts par sāpēm pilota krūtīs un vakcīnu kā iemeslu bija publicēts ASV izveidotā dezinformācijas portālā Real Raw News. Tajā lasāmās “ziņas” lielākoties ir pilnībā izgudrotas, bez faktoloģiska pamata. 

Kā raksta medijs Politifact (šeit), šis portāls iepriekš rakstījis, ka, piemēram, ASV politiķei Hilarijai Klintonei un aktierim Tomam Henkam izpildīts nāvessods, ASV bijušais viceprezidents Maiks Penss meklējis patvērumu Katarā un ticis sašauts, bet ASV galvenais infekciju slimību eksperts neesot vakcinējies pret kovidu. Tāpat tas iepriekš publicējis viltus ziņas par lidmašīnu pilotiem, kas esot miruši vakcīnu dēļ. Lai gan stāsti ir izdomāti, tie veidoti īstu ziņu formātā un bieži gūst popularitāti sociālo mediju platformās. Izplatītās dezinformācijas dēļ Facebook šī portāla lapu savā platformā dzēsis. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.