Šoceturtdien LTV raidījumā Panorāma bija sižets par Covid-19 pacientu uzņemšanu iepriekšējā vakarā Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) uzņemšanas nodaļā. Filmēšanu un rosību pie slimnīcas savukārt filmēja pāris cilvēku, kas vēlāk šo video izplatīja sociālajos medijos ar apgalvojumiem, ka  nekādas pārslodzes slimnīcā nav un ka viss notiekošais esot inscenēts.

Savus novērojumus šie cilvēki atstāstīja saviem līdzgaitniekiem un Saeimas deputātei Ramonai Petravičai (Par cilvēcīgu Latviju) ceturtdien laikā, kad pie parlamenta bija sanākuši piketētāji ar prasību atcelt obligāto vakcinēšanos.

Piketētāji stāstīja, ka kameras priekšā:

“stāv cilvēki ar respiratoriem un aizsargu, bet kas notiek otrpus kamerām – bez maskām, ūdeni dzer, smejas un staigā. [..] Blakus divi lielie bloki ir, kur guļ slimnieki, logi visur ciet, darbiniece staigā, lejā visi pīpē, viņiem nav ko darīt, visu dienu sēž un pīpē.”

Deputāte Petraviča teiktajam piebalso: “Tiek gatavots sižets tautas iebiedēšanai.”

Safilmēto piketētāji publicēja atsevišķā video. Tur redzami kadri no slimnīcas tumsā, savukārt video autors apgalvo, ka šie skati pierādot, ka slimnīcās nav pārslodzes un ka šis ir “politiskais vīruss, lai tikai injicētu kādam ķermenī eksperimentālo vakcīnu.” Taču šajā video nav redzams, kā “lejā visi pīpē, viņiem nav ko darīt”. Tā vietā saskatāma mediķu pārvietošanās ārpus nodaļas pa gaiteņiem, priekštelpu un ārpus slimnīcas, kā arī smēķējoši pacienti.

RAKUS sniegtā informācija liecina, ka filmēšanas dienā, 13. oktobrī, slimnīcā atradušies 258 pacienti ar Covid-19 infekciju. 29 no viņiem ir atvesti 13.oktobrī. Savukārt gultu noslodze ir 85,5%.

NMPD mašīnas stāv rindā pat trīs stundas

No piketētājiem izskanēja arī apgalvojums, ka

“četru stundu laikā divas (NMPD – red.) mašīnas, bet atbrauc uz stundu, vienkārši stāv ar visu pacientu iekšā. Kur ir pārslodze?”

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule skaidro, ka pašreizējā situācijā, kad slimnīcas nespēj uzreiz pieņemt jaunus pacientus, šādi sastrēgumi var veidoties. Ikdienā uzkavēšanās pie uzņemšanas nodaļas nav ilgāka par 15 minūtēm, bet tagad tā var ievilkties līdz trim stundām pie Rīgas slimnīcām, bet pat līdz sešām stundām pie reģionālajām. “Jau 45 minūtes uzskata par traucētu hospitalizāciju un pacientu nodošanu. Kamēr mašīnas stāv, tās nav pieejamas izsaukumiem,” uzsver Cipule.

Taču izplatītajā video minētais par “četru stundu laikā divas mašīnas” neesot tiesa, jo brīdī, kad protestētāji filmēja pie RAKUS, esot atradušās vienlaikus vismaz trīs mašīnas, liecina RAKUS pārstāves Ilgas Namnieces atsūtītā fotogrāfija.

Stacionāros kopumā Latvijā 15.oktobrī bija 185 Covid-19 pacienti ar vidēju un 123 pacienti ar smagu slimības gaitu.

Avots: RAKUS

Līdzīgi sastrēgumi veidojas arī pie Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas, liecina Twitter ievietota fotogrāfija. Kādā Facebook publicētā ierakstā teikts:

“Dzīvoju netālu no Stradiņu slimnīcas, šīs nav rindas uz uzņemšanu. Tur auto šādi stāv uz sanitārām apkopītēm un gaidīšanas režīmā uz izsaukumiem…”

Tā nav tiesa. Tās ir NMPD automašīnas, kas atved jaunus pacientus. Slimnīcas pārstāve Janita Veinberga aģentūrai Leta sacījusi, ka 13.oktobrī pie slimnīcas rindā sastājušās sešas līdz astoņas automašīnas. “Tas patiešām ir daudz, bet tas ir jaunais normālais. Arī šodien no plkst.12 atved ārkārtīgi daudz Covid-19 pacientus, un šo pacientu uzņemšana nenotiek tik ātri, kā citiem,” dienu vēlāk skaidroja Veinberga. *

Viņa atzinusi, ka slodze mediķiem ir ārkārtīgi liela, tomēr viņi rēķinoties, ka būs vēl lielāka. Šī iemesla dēļ PSKUS drīzumā plāno atvērt vēl vienu uzņemšanas punktu jaunajā slimnīcas korpusā. Veinberga norādīja, ka pašreiz vēl top precīzs rīkojums, bet, iespējams, slimnīcas A korpuss novembra sākumā varētu tikt pārvērsts par Covid-19 pacientu korpusu.

* Informācija par situāciju Stradiņa slimnīcā papildināta 16.10.2021.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.