Pret vakcināciju aģitējoša Facebook lapa Vakcīnrealitāte kārtējo reizi izplatījusi nepatiesas ziņas par cilvēka nāvi it kā vakcīnas dēļ. Mirušās skolotājas nāves iemesls bija ilgstoša slimība, un vakcīnai ar to nav bijis nekāda sakara, apstiprina viņai tuvi cilvēki. 

“Radinieki ziņo par Rīgas A.Pumpura pamatskolas bioloģijas un ķīmijas skolotājas Dainas Bleives aiziešanu mūžībā vien 49 gadu vecumā. Sieviete brīvprātīgi – piespiedu kārtā, lai varētu turpināt darbu skolā, šā gada 5.augustā saņēmusi mRNA vakcīnas Pfizer pirmo, bet 26.augustā – otro devu,” teikts ceturtdien publicētajā ierakstā. Oktobra sākumā viņai esot sākušās blaknes un divas nedēļas vēlāk viņa mirusi. 

Skolotājas Bleives brālis Jānis telefonsarunā ar Re:Check apliecināja, ka māsas nāve nebija saistīta ar vakcīnu. Viņš interesējās, kas tā ir par grupu, kas izplata šādas viltus ziņas, un izteica vēlmi vērsties tiesībsargājošās iestādēs par viltus ziņu izplatīšanu.  

To, ka kolēģes nāvei nav bijis nekādas saistības ar vakcīnu, Re:Check telefoniski apstiprināja arī Rīgas A.Pumpura pamatskolas direktore Renāte Linde. Kolēģei jau ilgstoši bijusi nopietna slimība, kuras dēļ viņa mirusi. Linde arī noraida izskanējušās ziņas, ka skolas pedagogi ar varu spiesti vakcinēties: “Tās ir absolūtas muļķības. Tā nav bijis.”

Mirušās sievietes kolēģi arī komentāros pie nepatiesā ieraksta norādīja, ka publicētais ir meli, taču atbildē saņēma, ka slimība esot tikai aizsegs “īstajam” nāves iemeslam un tieši slimības dēļ vakcinēties nedrīkstot. Tā nav taisnība – cilvēkiem ar hroniskām slimībām novājinātās imunitātes dēļ vakcinēties ir nepieciešams, jo viņi ar Covid-19 slimo smagāk. 

Pēc tam, kad par nepatiesās ziņas izplatīšanu uzzināja skolotājas brālis, Vakcīnrealitātes Facebook lapā tas tika dzēsts. Taču tas joprojām tiek izplatīts sociālajā medijā Telegram.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.