Sociālajā tīklā Facebook izplatīts fragments no laikraksta Druva raksta par Covid-19 inficētajiem Cēsu pansionātā, norādot, ka vairāk slimo vakcinētie cilvēki. Taču nav pieminēts, ka saslimšana viņiem norit viegli. Tāpat nav norādīts, ka vakcinēti ir 90% no aptuveni 100 pansionāta klientiem.

Iezīmētajā raksta teikumā sacīts: “Cēsu pansionāta direktore Inga Gunta Paegle teic, ka pansionātā ar “Covid-19” patlaban slimo 42 klienti, no tiem nevakcinēti ir 12.”

Vienā no ierakstiem Druvas raksta fragments komentēts ar piebildi: 

“Publicēta godīga un patiesa statistika par v@kcīnu efektivitāti.”

Facebook ierakstu  mērķis, visticamāk, ir norādīt, ka vairāk slimo vakcinētie, nevis nevakcinētie klienti. Izvilkums ir no laikraksta Druva 7. oktobra raksta par saslimstību dažādās iestādēs Cēsu novadā. Vairāk par situāciju Cēsu pansionātā šajā rakstā nav paskaidrots, taču Re:Check pansionāta direktore Inga Gunta Paegle pastāstīja, ka slimības gaita saslimušajiem ir viegla. Pansionātā pašlaik ir 103 klienti un vakcinēti ir vairāk nekā 90%. 

Pansionāta galvenā medmāsa Iveta Dimbele papildināja, ka pašlaik iestādē ir 12 jauni saslimušie – deviņi klienti un trīs darbinieki. No saslimušajiem klientiem astoņi ir vakcinēti, no darbiniekiem – divi vakcinēti. “Ja nebūtu taisīti testi, mēs nesaprastu, ka viņi ir slimi,” saslimšanas gaitu raksturo Dimbele. Sasirgušajiem temperatūra pašlaik esot normāla, klepus neesot, vienīgie simptomi ir nogurums un pazemināta apetīte.

Savukārt no Druvas rakstā pieminētajiem 42 saslimušajiem gandrīz visi esot izveseļojušies. Covid-19 pirmo reizi šajā pansionātā parādījās tikai šogad septembrī. Kopš tā laikā divi saslimušie (viens vakcinēts, otrs nevakcinēts) esot nonākuši slimnīcā ar Covid-19 izraisītām komplikācijām, taču abiem ir vairākas arī hroniskas kaites. 

Vairākkārt rakstīts, ka vakcinācija nepasargā no inficēšanās un pat nonākšanas slimnīcā, taču nevakcinēti cilvēki ar Covid-19 saslimst biežāk un slimo daudz smagāk. Slimību profilakses un kontroles centrs 25.oktobrī ziņoja, ka saskaņā ar testēšanas statistiku vakcinēti cilvēki saslimst 2,7 reizes retāk nekā nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši cilvēki. Ar Covid-19 hospitalizēto pacientu skaitā vakcinēto proporcija ir daudz zemāka

Jāpiebilst, ka veco ļaužu namos Covid-19 uzliesmojumi ir bieži, jo daudz cilvēku dzīvo vienkopus, viņus aprūpē vieni un tie paši darbinieki, kas viegli var izplatīt vīrusu. Šā gada marta sākumā TV3 raidījums Nekā personīga, atsaucoties uz Slimību kontroles un profilakses centra datiem, ziņoja, ka pašvaldību un valsts pansionātos ar Covid-19 kopumā inficējušies gandrīz 6000 jeb aptuveni puse visu klientu. Līdz tam ar slimību bija miruši 379 tajos dzīvojošie cilvēki jeb nepilna ceturtā daļa no tobrīd kopējā ar šo slimību mirušo skaita.  

Cēsu pansionātā pašlaik vakcinēta esot arī lielākā daļa darbinieku, apliecina pansionāta direktore Paegle. Taču būšot arī tādi, ar kuriem pēc 15. novembra nevarēšot turpināt darba attiecības – spēkā stāsies nosacījums, ka veselībā, izglītībā un sociālajā aprūpē klātienē strādājošajiem jāspēj uzrādīt derīgs Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāts.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.