Intervijā Latvijas Radio 4 skaidrojot Latvijas Ārstu biedrības lēmumu prasīt veselības ministra Daniela Pavļuta demisiju (Attīstībai/Par!), biedrības prezidente Ilze Aizsilniece norādīja uz Jaunzēlandi, kura vairāk nekā gadu esot sēdējusi tā sauktajā lokdaunā, bet saslimstībai augot, to izbeigusi. Viņa arī norādījusi, ka Jaunzēlande ir piemērs tam, ka ierobežojumi nestrādā. Re:Check secināja, ka šie Aizsilnieces izteikumi ir maldinoši. 

Radio intervijā žurnālists Aizsilniecei jautāja, kā viņa vērtē valdības noteiktos ierobežojumus, tajā skaitā mājsēdi jeb lokdaunu. Viņa atbildēja, ka tie dod efektu uz kādu laiku, un kā piemēru minēja Jaunzēlandi:

Piemēram, Jaunzēlandē. Jūs taču zināt, kā bija Jaunzēlandē. Viņi visi ir vakcinējušies. Viņi sēdēja vairāk nekā gadu lokdaunā. Bet viņiem arī tagad aug Covid-19 skaits, neraugoties uz to, ka tā bija slēgta valsts. Un ko viņi izdarīja? Viņi izbeidza “lokdaunu”.

Savukārt savā Facebook profilā Aizsilniece pirms dažām nedēļām dalījusies ar laikraksta NewYork Times rakstu par Jaunzēlandi, to komentējot ar piebildi: 

“Piemērs tam, ka ierobežojumi nestrādā.”

Re:Check pārbaudīja Ārstu biedrības prezidentes pausto.

Vai Jaunzēlandē “visi vakcinējušies”?

Jaunzēlandē vakcinējušies ne tuvu ne visi. Pilnībā vakcinēti ir tikai 62% visu iedzīvotāju (jeb 73% no tiem, kas drīkst vakcinēties). Salīdzinājumam Latvijā – 52 procenti visu iedzīvotāju (jeb 59% no tiem, kas drīkst vakcinēties)*. Mediji ziņojuši, ka Jaunzēlandē līdzīgi kā Latvijā daļu sabiedrības ir grūti pārliecināt par vakcinācijas nepieciešamību.

Vai vairāk nekā gadu sēdēja lokdaunā?

Ne gluži. Jaunzēlandes politika līdz šim bijusi dažu nedēļu ilgas stingras mājsēdes, lai izskaustu jebkuru mazāko iespēju vīrusam izplatīties. Tā gandrīz pilnībā liegusi iespēju ieceļot ārzemniekiem, noteikusi stingras divu nedēļu pašizolācijas prasības iebraucējiem un ieviesusi rūpīgu kontaktu izsekošanu.

Pirmoreiz mājsēde valstī tika noteikta 2020.gada marta beigās un ilga līdz aprīļa beigām, otrreiz – valsts lielākās pilsētas Oklendas reģionā pērn augusta vidū uz dažām nedēļām, tad atkal šogad martā un visbeidzot – šā gada augusta vidū pēc tam, kad tika atklāts viens inficējies iebraucējs. Taču lielāko daļu pandēmijas Jaunzēlandē stingru pārvietošanās vai pulcēšanās ierobežojumu nebija. 

Vai izbeidza lokdaunu un vai ierobežojumi nestrādā?

Jau pēdējās mājsēdes izsludināšanas laikā Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna izteikusies, ka daudz lipīgākā delta varianta dēļ ar to vien nepietiks, lai pilnībā izkaustu infekciju, kā tas bija izdevies līdz šim. Raksts, ar kuru kā piemēru tam, ka “ierobežojumi nestrādā” dalījusies Aizsilniece, stāsta par Ārdernas 5. oktobrī paziņoto, ka ar ierobežojumiem vien valsts vairs nevar nonākt līdz Covid-19 “nulles līmenim” un ir jāmaina stratēģija. Taču tajā arī līdzīgi kā citos avotos norādīts, ka “kopumā Jaunzēlendes pieeja ir bijusi spožs panākums, kura rezultātā tai ir viens no pasaulē zemākajiem infekcijas gadījumu un mirstības rādītājiem, tajā pašā laikā ļaujot lielāko pandēmijas daļu cilvēkiem dzīvot bez ierobežojumiem“. Līdz oktobra beigām Jaunzēlandē, kur dzīvo aptuveni pieci miljoni cilvēku, Covid-19 dēļ miruši tikai 28 cilvēki (salīdzinājumam Latvijā līdz 28. oktobrim miruši 3173 ar Covid-19 inficētie).

Jaunu gadījumu skaits dienā uz miljonu iedzīvotāju Latvijā un Jaunzēlandē

Dati: Ourworldindata.org


Ārderna 22.oktobrī paziņoja, ka valsts turpmākā stratēģija būs ierobežojumi vīrusa kontrolēšanai līdz laikam, kad būs sasniegta 90% vakcinācijas aptvere (no tiem, kas var vakcinēties) valstī vai konkrētos reģionos. Tad ierobežojumus varēs “pakāpeniski un uzmanīgi” atcelt. Tāpēc Oklendas reģionā, kurā pašlaik ir slimības uzplaiksnījums, tika atstāti spēkā otrā augstākā līmeņa ierobežojumi jeb mājsēde, kas nozīmē ierobežotu pārvietošanos, lielākajai daļai skolēnu attālinātas mācības un darbu no mājām. Tos plānots atkal pārskatīt 1. novembrī.

Re:Check ar Latvijas Ārstu biedrības preses sekretāres starpniecību lūdza Aizsilnieces skaidrojumu viņas paustajam, taču atbildi nesaņēma. 

* 29.10.2021 papildināti un aktualizēti skaitļi par pilnībā vakcinēto skaitu Latvijā un Jaunzēlandē.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.