Pirms dažām nedēļām mediji ziņoja, ka daudzi pusaudži un jaunieši saņēmuši vakcīnas, kuras drīkstēja ievadīt tikai pieaugušajiem. Re:Check analizē, kāda bijusi Veselības ministrijas un tās padotības iestāžu komunikācija par vakcinētāju pieļautajām kļūdām un pašu rīcību, lai pārkāpumus novērstu. Secinājums – tās nav bijušas pilnībā atklātas, ne viss to paustais atbilst patiesībai un nav arī pārliecības, ka laikus darīts pietiekami, lai kļūdas neatkārtotos.

Ziņa par to, ka daļa pusaudžu un bērnu savakcinēti ar vecumam neatbilstošām vakcīnām, pirmoreiz medijos parādījās tikai 30.augustā. Sākotnējais informācijas avots bija vienā no Facebook pandēmijas noliedzēju lapām ievietots ekrānšāviņš ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rakstītu vēstuli vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem. Re:Check, iegūstot SPKC apstiprinājumu, ka vēstule ir autentiska, pārsūtīja informāciju Latvijas Radio, kas par notikušo sagatavoja ziņu. Tikmēr ar vēstules ekrānšāviņu Facebook dalījās simtiem cilvēku, un nepareizi savakcinētie bērni kļuva par populāru argumentu pretvakcīnu aktīvistu retorikā.

Ekrānšāviņš ar jau jūnijā vakcinētājiem izsūtīto vēstuli, kas augusta beigās bija publicēta vienā no pretvakcīnu lapām Facebook.

Valsts imunizācijas padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska Latvijas Radio skaidroja, ka no bioloģiskās puses nevajadzētu būt nodarītam nekādam kaitējumam, vienlaikus uzsverot, ka ne velti tiek lietoti noteiktai vecuma grupai reģistrēti medikamenti. 

Iestādes problēmu atklāja maijā, sabiedrība uzzināja augusta beigās 

Nacionālā veselības dienesta (NVD) vakcinācijas projekta nodaļa tobrīd Latvijas Radio apstiprināja, ka “šādi gadījumi ir bijuši”. SPKC vēstulē, kas vakcinētājiem tikusi izsūtīta 16.jūnijā, bija teikts, ka laika posmā no 1.maija līdz 13.jūnijam ievadītas 106 vecumam neabilstošu vakcīnu devas. Taču augusta beigās, kad par to uzzināja mediji, nepareizi ievadīto devu skaits jau bija vismaz 260. Par to var pārliecināties, analizējot valsts atvērto datu portālā pieejamo vakcinācijas informāciju. 

Informācija par neatbilstošu vakcīnu ievadīšanas faktiem nepilngadīgajiem kļuva zināma 2021. gada maijā, veicot regulāras vakcinācijas faktu datu analīzes, Re:Check skaidro NVD vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva. Jau jūnija sākumā par to runāts divās sapulcēs. Katrā piedalījies nepilns simts vakcinācijas pakalpojuma sniedzēju. Jūnija vidū visiem vakcinētājiem izsūtīts epasts, kurā atgādināts, ka jaunākus par 18 gadiem drīkst vakcinēt tikai ar Pfizer vakcīnu (Moderna jeb Spikevax vakcīnu lietošanai bērniem no 12 gadiem apstiprināja tikai 30.jūlijā). 

Vecumam neatbilstošu vakcīnu ievadīšanu nupat izmantoja Saeimas opozīcija, minot to kā vienu no argumentiem, kāpēc būtu jādemisionē veselības ministram Danielam Pavļutam (Attīstībai/Par!). Atbildot uz deputātu pārmetumiem, ka informācija slēpta, ministrijas parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Ilmārs Dūrītis (Attīstībai/Par!) sacīja, ka “faktiski nekas nav slēpts”

Re:Check jautāja Dūrītim, kāpēc VM neinformēja sabiedrību, lai gan par to, ka šādas kļūdas ir un turpinās, bija zināms jau trīs mēnešus? Viņš nepiekrītot, ka “te būtu kaut kas apzināti slēpts”. Dūrītis norāda, ka par katru lietu un iestāžu saraksti, to skaitā saistībā ar nepatīkamiem gadījumiem, “protams, mēs uzreiz medijiem neziņojam”, lai gan piekrītot, ka, iespējams, būtu vajadzējis aicināt arī pašus jauniešus un viņu ģimenes pievērst uzmanību, kādas vakcīnas viņiem tiek piedāvātas. 

Cik nepareizi savakcinēto un ar kādām vakcīnām?

Veselības inspekcija nedēļu pēc mediju ziņām par kļūdām bērnu vakcinēšanā izplatīja relīzi ar mierinošu virsrakstu, ka pārbaudēs secināts – vairāk nekā pusē gadījumu izmantota vakcīna Moderna, kas jau jūlija beigās tika apstiprināta arī bērniem no 12 gadu vecuma. 

Ekrānšāviņš no Veselības inspekcijas interneta vietnes.

Tas atbilst patiesībai, ja skaita vakcinācijas epizodes jeb ievadītās devas. Taču, ja skaita nepareizi vakcinētos bērnus, vairākums jeb vismaz 107 saņēmuši Janssen vakcīnu, kam nepieciešama viena deva un kuru joprojām drīkst injicēt tikai pieaugušajiem. Re:Check aprēķini rāda, ka Moderna ievadīta vismaz 70, bet AstraZeneca (tagad Vaxzevria) – vismaz 12 pusaudžiem, un vairumā gadījumu iepotētas abas devas. Kopumā līdz ar to ievadītas vismaz 260 vecumam neatbilstošas devas (Re:Check skaitot neņēma vērā tos nepilngadīgos, kas, kā noprotams no pievienotās informācijas, vakcinēti hronisku slimību dēļ). Re:Check apkopotie dati, kas var būt nepilnīgi, redzami šeit.

Par kļūdām uzzina no žurnālistes

Kad informācija par kļūdām nāca gaismā, NVD norādīja, ka ir sekojusi stingra rīcība – visi gadījumi esot uzskaitīti, notikusi saziņa ar pusaudžu vecākiem un ģimenes ārstiem, lai tiktu uzraudzīts viņu veselības stāvoklis. Jau minētajā Veselības inspekcijas relīzē bija teikts, ka veiktas pārbaudes un vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji ieviesuši papildus drošības pasākumus, tajā skaitā “pēc katra gadījuma notiek proaktīva vakcinācijas pakalpojuma sniedzēja saziņa ar vecākiem un ģimenes ārstiem, lai nodrošinātu veselības stāvokļa novērošanu”.

Pēc nejaušības principa sazvanot vairākus vakcinētājus, Re:Check secināja, ka visos gadījumos tā tomēr nenotiek. Piemēram, Liepājas ģimenes ārste Linda Reitzle tikai no Re:Check žurnālistes uzzināja, ka kļūdas pieļautas arī viņas praksē, turklāt atkārtoti. Jūlija vidū un augusta sākumā kopumā četri 13 līdz 17 gadus veci pusaudži saņēmuši Janssen vakcīnu. Reitzle sacīja, ka tas noticis viņas prombūtnes laikā, taču uzsver, ka attaisnojuma nav: “Tā ir medicīniska kļūda, tas ir medikaments, kas ir ievadīts neatbilstoši indikācijām, un mēs arī par to uzņemamies atbildību, jo tur nekāda attaisnojuma nav, protams. Visos darbos un skrējienā man ir tiešām ļoti žēl un kauns atzīt, ka esam kļūdījušies.” Tikai tagad arī notiek saziņa ar šo bērnu ģimenēm. Reitzle stāsta, ka no uzraugošajām iestādēm nekādu aizrādījumu par šiem gadījumiem nav saņēmusi.

Jūnija beigās Janssen vakcīna 16 gadus vecam jaunietim ievadīta arī Ventspils ģimenes ārsta Paula Prinča praksē. “Pieteicās cilvēks uz vakcināciju, atnāca, un neradās aizdomas, ka viņš ir jaunāks,” Princis stāsta, kā tas varēja notikt. Vecumu pirms vakcīnas ievadīšanas nepārbaudījuši, jo “uzticējāmies, ka viss ir kārtībā”, turklāt puisis izskatījies vecāks un bijis pazīstamas mediķes dēls. Arī viņa prakse nekādu aizrādījumu no uzraugošo iestāžu puses neesot saņemusi, bet kļūdu sapratuši paši.

Pārbaudes – dažos veselības centros un iestādēs

Veselības inspekcija iepriekš informēja, ka pārbaudes veiktas “vairākos vakcinācijas centros un ārstniecības iestādēs” un notikusi saziņa “ar atsevišķām ģimenes ārstu praksēm”. Uz Re:Check jautājumiem, cik pārbaudes bijušas, kad tās tika sāktas, vai un cik noteikti sodi, inspekcija divu darba dienu laikā atbildes nesniedza. 

NVD skaidro, ka minētajās sapulcēs un vēstulē vakcinētājiem jau jūnijā esot teikts, ka pēc nepareizas vakcīnas ievadīšanas vakcinētājam pašam jāsazinās ar vecākiem vai ģimenes ārstiem, lai sekotu bērna veselības stāvoklim. Taču Re:Check noskaidrotais liecina, ka ne vienmēr pārbaudīts, vai tas tiešām izdarīts.

Vecumam neatbilstošu vakcīnu ievadīšana turpinājās arī vēlāk. Vairāki ģimenes ārsti un medicīnas iestādes šādas kļūdas pieļāvuši atkārtoti vairāku mēnešu garumā. Arī lielie vakcinācijas centri.

Piemēram, veselības centrs VC 4 kļūdījies kopumā ap 20 reižu, arī jūlijā un augustā. VC 4 vakcinācijas dienesta vadītāja Džeina Mežale norāda – jāņem vērā, ka uzņēmuma vakcinētāji kopumā ievadījuši ap 150 tūkstošiem devu. Viņa stāsta, ka jau jūnijā nepilngadīgajiem vakcinācijas vietās ieviestas atšķirīgas krāsas anketas, kas jāaizpilda pirms potes saņemšanas: “Anketa ir izprintēta uz spilgti dzeltena papīra. Līdz ar to visos posmos, kur cilvēks ar šo anketu pārvietojas, mēs redzam, ka tur drīkst vakcinēt, piemēram, tikai ar Pfizer vai tagad arī ar Moderna.” Tā esot paša VC 4 iniciatīva, lai maksimāli izvairītos no kļūdu atkārtošanas. VC 4 kļūdām pievērsis uzmanību pats un esot saņēmis arī uzraugošo iestāžu norādes.

Brīdinājumus par iespējamiem naudas sodiem vēl tikai gatavo

Visbeidzot, VM parlamentārais sekretārs Dūrītis Saeimā uzsvēra, ka vakcinētāji brīdināti par naudas sodiem: 

“Protams, mēs esam brīdinājuši visus vakcinācijas pakalpojumu sniedzējus. Viņi ir brīdināti par to, ka viņi var saņemt smagu sodu par neatbilstošu vakcināciju – pat līdz 10 procentiem no iepriekšējā vakcinācijas apjoma apmaksas. Tā ka tas ir būtiski.”

Tā gluži nav. Līgumus ar vakcinētājiem slēdz NVD. Lai gan vairāki vakcinētāji šādas kļūdas pieļāvuši katru mēnesi no maija līdz pat augustam, “pārbaudes dokumenti par brīdinājuma izteikšanu” tiek gatavoti tikai tagad, liecina NVD Kontroles un uzraudzības departamenta direktora pienākumu izpildītājas Ingas Brokeres teiktais. Viņa Re:Check skaidroja, ka tas tiek darīts tieši tāpēc, ka vecumam neatbilstošu vakcīnu ievadīšana turpinās, lai arī daudz mazāk nekā iepriekš. Konstatējot pārkāpumu atkārtoti, dienests var piemērot līgumsodu līdz 10% apmērā no faktiski sniegto pakalpojumu pēdējā mēneša maksājuma. 

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.