Teju tūkstoš cilvēku dalījušies ar vairākiem ierakstiem, kuriem pievienotajā video it kā redzama kāda bērna piespiedu vakcinācija Austrālijā. Patiesībā video redzamais notikums nav saistīts ar vakcināciju. Tāpat vienā no ierakstiem apgalvots, ka vēl 20 tūkstoši bērnu vakcinēti stadionā bez pieaugušo klātbūtnes. Vairums bērnu līdz 16 gadu vecumam Covid-19 vakcīnu Austrālijā varēs saņemt no septembra vidus. Šobrīd tā pieejama vien bērniem riska grupās. Vakcinācija valstī ir brīvprātīga.

Video redzams mazs bērns, kas bēg no personām medicīnas uzsvārčos, kamēr pieaugušo, kas bērnu sākotnēji turēja rokās, policisti piespieduši pie zemes. No video nav noprotams notiekošā konteksts. Vienā no ierakstiem apgalvots:

“Austrālijā. Bērnus vakcinē ar kovid preparātiem militārpersonu klātbūtnē, nepielaižot vecākus.”

Šis video internetā cirkulē arī citā kontekstā, piemēram, ar apgalvojumu, ka bērnus Austrālijā, kuri saņem pozitīvu Covid-19 testa rezultātu, it kā nošķir no vecākiem. Pie viena no šādiem ierakstiem Twitter savu komentāru sniedza Austrālijas Viktorijas štata policija, ziņo Reuters. Policisti norādīja, ka notikums “nekādā veidā nav saistīts ar vakcināciju vai testēšanu”. Policija Austrālijas medijam News.com.au arī skaidroja, ka video redzamais saistīts ar incidentu ģimenē. Lai sargātu iesaistīto cilvēku privāto dzīvi, policija detalizētākus komentārus nesniedza. 

Tā kā vairākos sociālajos medijos jau ilgstoši izplatītas baumas, ka Austrālijā vakcinē piespiedu kārtā, uz to reaģējis arī Austrālijas valdības Veselības departaments. Tā mājaslapā uzsvērts, ka cilvēkiem ir un būs iespēja izvēlēties, vai vakcinēties. Pierādījumus par vakcināciju cilvēkam var lūgt, piemēram, lai šķērsotu valsts robežu vai strādātu noteiktās jomās, piemēram, senioru aprūpē.

Tāpat būtiski, ka šobrīd vakcīna vēl nav pieejama vairumam bērnu, kas jaunāki par 16 gadu vecumu. Veselības departamenta mājaslapā norādīts, ka bērni no 12 gadu vecuma vakcinācijai varēs reģistrēties vien no 13.septembra. No 2.augusta Pfizer/BioNTech vakcīnu var saņemt tikai tie, kas veselības stāvokļa vai sociālo apstākļu dēļ var būt pakļauti augstākam riskam – bērni ar smagām slimībām, valsts pamatiedzīvotāju bērni vai bērni, kas dzīvo nomaļos reģionos. 

Savukārt vēl kādā ierakstā teikts:

“Austrālijā stadionā potēti 20k bērni, bez vecāku klātbūtnes.” 

Šis mīts tūkstošiem reižu pārpublicēts daudzās valodās, raksta Austrālijas faktu pārbaudītāji medijā AAP. Tas radies saistībā ar Jaundienvidvelsas štata valdības skolēnu vakcinācijas programmu. Vakcīnai varēja reģistrēties jaunieši, kas sasnieguši 16 gadu vecumu un dzīvo vienā no noteiktām Sidnejas apkaimēm. Medijs The Sydney Morning Herald ziņo, ka vakcinācija kļuva pieejama apmēram 24 tūkstošiem skolēnu. Vakcinācijai vienā no Sidnejas Olimpiskā parka arēnām pieteicās apmēram 15 tūkstoši jauniešu. Tāpat kā Latvijā, par vakcināciju patstāvīgi lemt var bērni no 14 gadu vecuma.

Oksfordas Universitātes datu portāla Our World in Data informācija liecina, ka Austrālijā pieaug Covid-19 infekcijas gadījumu skaits. Septiņu dienu vidējais rādītājs 30.augustā bija 150 gadījumi uz miljons cilvēkiem. Abas vakcīnas devas saņēmuši 28% iedzīvotāju, bet vakcināciju sākuši vēl 20%. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.