Vairāk nekā divi tūkstoši Facebook lietotāju dalījušies ar video, kurā redzama kādas sievietes aizturēšana protesta akcijā Bauskā 14.augustā. Apgalvots, ka sieviete tikai gājusi pāri ceļam – iespējams, neatļautā vietā. Valsts policija (VP) norāda, ka tā nav tiesa – sieviete esot pagrūdusi policisti un atteikusies nosaukt personas datus, tāpēc nogādāta iecirknī. Policija arī noliedz, ka viņas bērns attstāts bez uzraudzības. 

Ierakstā teikts:

“14.08 piketa laikā musari (citādi nenosauksi) Mammu arestē bērna priekšā un bērnu atstāj vienu pašu -mierināšanai, citu personu uzraudzībā.

Aculiecinieki – Šis video ir uzņemts Bauskā . Vakar šeit bij viss mierīgi . Tiešām . Sieviete ar bērniem gāja tikai pāri ceļam , iespējams neatļautā vietā . Bet tas nebūtu iemesls šādai rīcībai . To visu varēja uz vietas uzrakstīt , nevis šādu ambrāžu veidot.”

VP pārstāve Līna Kaļķe rakstiskā atbildē Re:Check norādīja, ka aizturētā sieviete piedalījās nesaskaņotā gājienā, kas sākās pēc pieteikta piketa. Gājiena laikā viņa vairākkārt atradusies uz ceļa braucamās daļas un šķērsojusi gājēju pāreju, kad tas nebija ļauts. “Brīdī, kad policisti regulēja kustību, šī persona pagrūda vienu policisti,” raksta Kaļķe. Pēc tam sieviete atteikusies policijai nosaukt personas datus, tāpēc “tika pieņemts lēmums sievieti nogādāt policijas iecirknī paskaidrojuma sniegšanai”.

Neeot arī tiesa, ka policija esot vienu atstājusi viņas bērnu. Kaļķe norāda, ka bērns palicis pie sievietes vīra, bērna tēva. 

Video ir redzams, ka bērns raud un ir acīmredzamā stresā.

Saistībā ar gājienu pēc piketa Bauskā sākti deviņi administratīvo pārkāpumu procesi par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām, sabiedriskās kārtības traucēšanu un ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, savā Facebook lapā raksta VP Zemgales reģiona pārvalde


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.