Patiesība – apgalvojums atbilst patiesībai, izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms.

Pēc skolās veiktās skolēnu testēšanas atklājies, ka rezultāti nosūtīti arī vairākiem bērniem, kas testus nemaz nav veikuši, jo ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19. Tas noticis, jo testēšanas procesā pieļautas kļūdas – atsevišķos gadījumos skolas nosūtījušas uz laboratorijām arī tukšus paraugu trauciņus, savukārt tās nav pārbaudījušas, vai visos trauciņos ir paraugi.

Sākotnēji Re:Check uzmanību piesaistīja populārs Facebook ieraksts. Tajā norādīts, ka skolēns saņēmis negatīvu Covid-19 siekalu testa rezultātu, lai gan pašu testu nav nodevis. 

Ierakstā teikts:

“Man ir krustdēls, kuram jādodas uz 9. klasi pirmajā septembrī Viļa Plūdoņa vidusskolā. Izslimojis Covidu, potēts. Vakar, protams, uz siekalu testa nodošanu, nedevās. Un – savu brīnumu – šorīt krustdēla mammai epastā ir negatīvs šī bērna tests.”

Re:Check pārbaudīja apgalvojumu un pārliecinājās, ka tā ir taisnība. Ir bijuši arī citi šādi gadījumi.

Ierakstam pievienots arī testa rezultāta ekrānšāviņš ar noslēptu pacienta vārdu. Ieraksta autore Kristīne Liepukalne telefonsarunā Re:Check pastāstīja, ka 14 gadus vecā skolēna negatīvais testa rezultāts, kas nodots E.Gulbja laboratorijai, tagad anulēts. Viņa arī atsūtīja Re:Check pilno analīzes testa rezultātu un paziņojumu par anulēšanu, lai varētu pārliecināties par skolēna identitāti.

Liepukalne norādīja, ka viņas krustdēla klasē kopumā bija vairāki bērni, kuriem nevajadzēja veikt testu. Skolas saņem trauciņus visiem skolēniem – arī tiem, kuriem tests nav jāveic. Skola visus salikusi kopā un laboratorijai nosūtījusi gan tukšos trauciņus, gan pilnos, kuros bija no testētajiem bērniem iegūtie siekalu paraugi. Laboratorija savukārt pirms testēšanas nav pārbaudījusi, vai trauciņos ir siekalas vai tikai tajos jau iepriekš esošais fizioloģiskais šķīdums.

Liepukalne arī sacīja, ka zina vairākus līdzīgus gadījumus.

Viņas stāstu telefonsarunā ar Re:Check apstiprināja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders: “Nav ievērotas instrukcijas un tāpēc tas tā ir sanācis.” Viņš skaidroja, ka “katra laboratorija tām skolām, kuras apkalpo, instrukcijas ir nodevusi, instrukcijas ir pieejamas arī internetā”. Neskatoties uz to, pēc VM pārstāvja sniegtās informācijas šāda problēma radusies vairākās skolās. Šneiders līdz raksta publicēšanai nevarēja precizēt, cik cilvēki un cik skolas saņēmušas nepareizus rezultātus. 

*E.Gulbja laboratorijas valdes locekle Sandra Dimante rakstiskā atbildē Re:Check norādīja, ka katrā trauciņā ir iepildīts fizioloģiskais šķīdums, kas aizkavē siekalu sabiezēšanu. Laboratorija izmeklē desmit paraugus vienlaicīgi, tāpēc “identificēt, vai personalizētais paraugu savākšanas konteiners satur bioloģisko materiālu, nav iespējams”. Viņa skaidro: “Siekalas  un fizioloģiskais šķīdums, ar ko piepildīts paraudziņš, parasti ir bezkrāsains. Ja ļoti stingri pēta paraudziņu, varbūt tomēr varētu atšķirt, bet 15 000 pārbaudīt ar aci būtu diezgan grūti.” Ja starp kopā pārbaudītajiem paraudziņiem nav neviena pozitīva gadījuma, visiem desmit pacientiem nosūta atbildi par negatīvu rezultātu. Ja desmit vienkopus testētajos paraugos atklājas pozitīvs rezultāts, katru no tiem pārbauda arī atsevišķi, lai noskaidrotu, kurš tieši paraugs ir pozitīvs. Tādēļ arī skolām lūgts nošķirt lietotos testa komplektus no nelietotajiem.

VM pārstāvis uzsvēra, ka problēma ir identificēta un tiekot vēlreiz runāts gan ar skolām, gan ar Izglītības un zinātnes ministriju par to, kā šādas situācijas novērst.

Viņš norādīja, ka konstatētas arī citas kļūdas: “Kopējā procesā – paraugu nodošana skolām, izdale,  paraugu savākšana, atdošana laboratorijām analīžu veikšanai – problēmas konstatētas vairākās situācijās.” Piemēram, neatbilstoši marķēts trauciņi, sajaucot skolēnu vārdus.

Arī medijos jau iepriekš ziņots par kļūdām saistībā ar testēšanu skolās. Piemēram, vairākas skolas laikus nesaņēma gaidītos testa komplektus, raksta lsm.lv.

Liepukalne sarunā arī Re:Check arī pauda satraukumu par tukšo paraugu testēšanai iztērētajiem līdzekļiem. Šneiders norādīja, ka skrīninga tests vienai personai izmaksā četrus eiro. Laboratorijas testē vairākus paraugus vienlaikus, un desmit paraugu testēšana izmaksā apmēram septiņus eiro. Ja atrod kādu paraugu ar pozitīvu rezultātu, testēšanu veic vēlreiz un izmaksas pieaug. 

*Papildināts 30.08.2021. ar E.Gulbja laboratorijas pārstāves komentāru.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.