Saskaroties ar Covid-19 saslimstības pieaugumu, Izraēla sākusi iedzīvotājiem piedāvāt vakcīnas trešo devu. Tam plāno sekot ASV. Arī Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība) valdības sēdē minējis, ka vajadzētu ļaut trešo devu saņemt cilvēkiem, kuri to vēlas. Taču domas dalās, vai ir pietiekami daudz pierādījumu, kas to pamato.

Trešās vakcīnas nepieciešamību daudz apspriež arī sociālajos medijos. Vakcīnas pretinieki augsto saslimstību Izraēlā un vakcināciju ar trešo devu dēvē par cilvēku mānīšanu par potēšanās nepieciešamību un efektivitāti.

Re:Check skaidro, kāpēc Izraēla tā lēmusi un vai līdzīgs scenārijs gaidāms Latvijā.

Kas notiek Izraēlā?

Izraēlā jauno Covid-19 gadījumu skaits pietuvojies inficēto skaitam gada sākumā. Notiekošajam rūpīgi seko līdzi citur pasaulē, jo Izraēla vakcinācijas kampaņu sāka visagrāk un potēja visātrāk. Šobrīd pilnībā vakcinējušies 63% iedzīvotāju, vēl 5% saņēmuši pirmo devu. 

Oksfordas universitātes datu projekta Our World in Data informācija liecina – slimības pīķī janvārī infekciju atklāja 996 cilvēkiem no miljona, tagad 835. Izraēlas Veselības ministrijas dati rāda, ka, lai gan saslimstība pieaug visās grupās, nevakcinētie slimo biežāk un smagāk.

Tomēr tiek pieļauts, ka arī vakcinēto imunitāte vājinās, raksta Times of Israel. Pētnieki publicējuši datus, ka, cilvēkiem, kuri vakcinējās janvārī, no jūnija līdz jūlija beigām bija divas reizes lielāks risks saslimt nekā tiem, kas vakcinējās aprīlī. Vērā gan arī jāņem, ka pirmos Izraēlā vakcinēja vecākos iedzīvotājus, kuriem ir augstāks smagas slimības risks.

Kā raksta žurnāls Science, Izraēlas ārsti uztraucas, ka, lai gan salīdzinoši retākas, arī vakcinēto hospitalizācijas var veicināt slimnīcu pārpildīšanos. Tāpēc tagad vakcinēto imunitāti cenšas nostiprināt ar vakcīnas trešo devu. Kopš 1.augusta to saņēmis pusotrs miljons valsts iedzīvotāju. 70 – 79 gadu vecuma grupā ar trešo devu vakcinēti jau 75%, vēsta Times of Israel

Vai trešā deva tiešām nepieciešama?

Arī ASV prezidenta Džo Baidena administrācija norādījusi, ka septembra beigās amerikāņiem piedāvās trešo vakcīnas devu. Vai vajag – viedokļi atšķiras. Piemēram, Pasaules Veselības organizācija (PVO), kas iestājas par taisnīgu vakcīnu pieejamību visiem,  norādījusi, ka pierādījumi par vakcīnas efektivitātes samazināšanos ir neviennozīmīgi un ierobežoti. Paziņojumā 10.augustā PVO uzsvēra, ka svarīgāk vakcīnas nodrošināt cilvēkiem, kuri nav saņēmuši nevienu devu. PVO pārstāvji norādījuši, ka trešā vakcīna ir papildu glābšanas veste cilvēkiem, kuriem tā jau ir.

Šomēnes ASV Pārtikas un zāļu administrācija jau apstiprinājusi trešo devu imūnkompromitētiem cilvēkiem – indivīdiem, kam ir slimības vai kas saņem terapiju, kura nomāc imūnās sistēmas darbību. Taču nesen veselības iestāžu vadītāji izplatījuši paziņojumu, kur teikts, ka trešā deva būs pieejama visiem astoņus mēnešus pēc otrās. Pārtikas un zāļu administrācija vēl vērtē trešās devas drošumu un efektivitāti. 

ASV Slimību profilakses un kontroles centrs (CDC), to pamatojot, arī publicēja trīs pētījumus par vakcīnas efektivitāti ilgākā termiņā.

Pirmajā analizēta vakcīnu efektivitāte aprūpes namu senioriem gan pirms, gan pēc vīrusa delta paveida izplatīšanās. Pētījumā nav vērtēta efektivitāte pret smagu saslimšanu, bet gan inficēšanos. Ar delta paveida parādīšanos tā Moderna un Pfizer/BioNTech vakcīnām kritās par 20%. Otrajā pētījumā vērtēta vakcīnas efektivitāte pieaugušajiem Ņujorkā. Lai gan aizsardzība pret inficēšanos mazinājās, pret nonākšanu slimnīcā tā saglabājās augsta. Savukārt trešajā pētījumā norādīts, ka pusgada periodā pēc vakcīnas saņemšanas nemazinās vakcīnas aizsardzība pret hospitalizāciju. Pavisam nesen, 24.augustā, CDC publicēja vēl kādu pētījumu ar medicīnas darbiniekiem, kas apstiprina secinājumu par efektivitātes kritumu pret inficēšanos.

Arī Lielbritānijā secināts, ka aizsardzība pamazām zūd jau pēc trīs mēnešiem. Pfizer/BioNTech vakcīnai tā ir augstāka, bet krītas straujāk. Efektivitātes zudums vairāk skāris tos, kas ir vecāki par 35 gadiem, nevis jaunākus cilvēkus. Pētnieki arī uzsvēra, ka saglabājas spēcīga aizsardzība pret hospitalizāciju un nāvi.

Vairāki eksperti The New York Times norādījuši, ka šobrīd dati nenorāda uz nepieciešamību pēc trešās potes visiem ASV iedzīvotājiem, bet tikai riska grupām. Taču ASV Baltā nama preses konferencē speciālisti pauda bažas, ka vakcīnas radītā imunitāte laika gaitā mazināsies vēl vairāk.

Šomēnes trešo devu iedzīvotājiem, kuri to vēlas, sāka piedāvāt Ungārija. Savukārt par labu revakcinācijai vismaz sešus mēnešus pēc otrās Covid-19 vakcīnas devas lēmusi arī Francija. Taču pagaidām trešo devu piedāvās vienīgi cilvēkiem no 65 gadu vecuma un citiem augsta riska grupās. Līdzīgu lēmumu pieņēmusi arī Vācija, bet Lielbritānija vēl precizēs, kurām iedzīvotāju grupām pienāksies papildu deva.

Vai trešā deva būs pieejama arī Latvijā? 

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) 10.augustā norādīja, ka jautājums par trešo devu kļūst aktuāls arī Latvijā, jo cilvēki redz, kas notiek citviet. “Ja tik nav nekāda iemesla, kāpēc tas būtu nevēlami, es pat ieteiktu skatīties virzienā, ka no zināma datuma būtu pieejamas trešās devas tiem, kuri ir gatavi,” viņš sacīja

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (Attīstībai/Par!) informēja, ka drīzumā Imunizācijas valsts padome lems par vakcināciju ar trešo devu cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders rakstiskā atbildē Re:Check precizēja, ka visu iedzīvotāju revakcinācija pagaidām netiekot apspriesta.

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis rakstiski uzsvēra, ka šobrīd trūkst pierādījumu, lai mediķi atbildētu par trešās devas nepieciešamību, un valstu lēmumi par to esot vairāk politiski nekā zinātnē balstīti. Arī Imunizācijas valsts padomes loceklis, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs norādīja uz neskaidrību: “Mums ir jāsaprot, ka šīs vakcīnas efektivitātes kritums droši vien būs, jo arī ērču encefalīta vakcīnai ir papildus devas dzīves laikā, bet vai tas ir jādara pēc astoņiem mēnešiem vai vēlāk – patlaban viennozīmīgas atbildes nebūs.” Viņš uzsvēra, ka pagaidām vēl tiek apkopota citu valstu pieredze. Visskaidrākās atbildes ir par pacientiem ar nopietnām slimībām, it īpaši onkohematoloģiskām slimībām kā leikēmiju: “Ir norādes par to, ka vakcīnu efektivitātei divas devas varētu būt nepietiekamas, ņemot vērā to, ka viņiem ir smagi imūnsistēmas traucējumi.” 

Iepriekš medijos līdzīgu nostāju paudusi Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska. Viņa pieļāva, ka trešo devu varētu rekomendēt arī ļoti veciem cilvēkiem, kā arī sociālās aprūpes centru un veselības aprūpes sistēmas darbiniekiem.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.