Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis šonedēļ Rīga TV24 raidījumā Preses klubs sacīja, ka valdība strādā attālināti, jo daži ministri baidoties, nevēloties vai kādu citu iemeslu dēļ esot izlēmuši nevakcinēties. Tā nav tiesa – valdības sēdes kopš 2.jūnija notiek klātienē un visi ministri ir vakcinējušies. 

Raidījumā deputātam tika uzdots jautājums, kāpēc Saeima joprojām strādā attālināti. Dombrovskis, kas ievēlēts no partijas Saskaņa saraksta, bet šobrīd nepieder ne pie vienas frakcijas, atbildēja gan par Saeimu, gan par valdību. Viņš sacīja, ka abām institūcijām bija jārāda piemērs, kā atsākt darbu klātienē, un turpināja:

“Bet jautājiet Saeimas prezidijam un valdībai, kāpēc viņi joprojām nevar to izdarīt. Saprotu, ka valdībā daži ministri tāpat kā mums šajā situācijā … daži ministri uzskata, ka viņiem vakcinēties vai nu nevajag, vai nu viņi baidās to darīt, vai nu vēl kaut kādi iemesli, un tā dēļ visa valdība, vismaz premjers uzskata, ka nevar sanākt uz sēdēm. Kas arī, manuprāt, ir absolūti nepareizi. Ja lielākā daļa ministru ir vakcinējušies, nu tad, es domāju, valdība var sadzīvot ar to, ka divi trīs ministri izlēmuši to nedarīt.”

Lai atskaņotu šo videoklipu, lūdzu, pieņemiet YouTube sīkfailus. Piekrītot, jūs piekļūsit saturam no YouTube — pakalpojuma, ko nodrošina ārēja trešā puse.

YouTube konfidencialitātes politika

Ja pieņemsiet šo paziņojumu, jūsu izvēle tiks saglabāta un lapa tiks atsvaidzināta.

Attiecībā uz valdību Dombrovskim nav taisnība. Tā klātienē strādā kopš 2.jūnija. Visi ministri ir vakcinējušies, apliecināja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs. Pēdējā valdības sēdē 10.jūnijā attālināti piedalījās tikai viens ministrs, kuram vēl nebija pagājušas pilna vakcinācijas statusa sasniegšanai noteiktās 15 dienas pēc otrās devas saņemšanas. Paredzams, ka jau nākamajā sēdē 15.jūnijā klātienē strādās visi ministri, sacīja Sabajevs.  

Ekrānšāviņš no valdības 10.jūnija sēdes. Tajā attālināti piedalījās tikai satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Citādi ir ar Saeimu. Par Saeimas sēžu sasaukšanu klātienē jālemj Saeimas prezidijam. Viens no pieciem prezidija locekļiem Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (Saskaņa) Re:Check sacīja, ka nav apkopota informācija, cik deputātu ir vakcinējušies, cik – vēl ne. To parlamentā neesot gribējuši darīt, lai nebūtu jānoskaidro, kurš kuru prioritāšu grupu vakcinācijai izmantojis. Jāpiebilst, ka Saeimas Preses dienests Re:Check norādīja – vakcinēto personu skaits Saeimā nav apzināts, ņemot vērā to, ka vakcinācijas process ir brīvprātīgs.

Pēc Klementjeva teiktā, visi prezidija locekļi esot pilnībā vakcinējušies un tāpat kā iepriekš uz sēdēm sanākot klātienē. Nākamnedēļ prezidijs plānojot lemt arī par Saeimas komisiju sēžu norisi klātienē. Tiem deputātiem, kas nevarēs vai nevēlēsies būt komisijas sēžu zālē, būšot iespēja pieslēgties attālināti. Savukārt par Saeimas sēžu norisi nav lemts, tā kā “šodien vēl ir ierobežota pulcēšanās un mēs nevaram sanākt 120 cilvēki vienā zālē”. Klementjevs paredz, ka par to tiks lemts pirms Saeimas rudens sesijas saskaņā ar tobrīd spēkā esošo kārtību. Ja kādi deputāti atbilstoši publiski paustajai pārliecībai arvien nebūs vakcinējušies? “Ja būs tādi noteikumi kā šodien, mēs nevaram sanākt kopā. Maskās 120 cilvēki vienā telpā – baidos, ka ne,” saka Klementjevs, piebilstot, ka tas ir viņa subjektīvais viedoklis. 

Ko atbildēja Dombrovskis?

Re:Check jautāja Dombrovskim, no kurienes viņam ziņas, ka daļa ministru nevēlas vakcinēties un tāpēc sēdes nenotiekot klātienē. “No publiski pieejamās informācijas. Tas bija pirms kāda laika. Es nezinu, vai tā tas bija arī šobrīd, tad man ir jāskatās un jāmeklē.” Uz norādi, ka visi ministri ir vakcinējušies, viņš atbildēja: “Mēs runājam par dažādiem laika posmiem”. Deputāts uzskata – raidījumā esot teicis, ka “valdībai jau sen, tiklīdz tas bija iespējams, vajadzēja vakcinēties un sākt strādāt klātienē”.

Kā zināms, lielākā daļa valdības locekļu vienlaikus ar valsts augstākajām amatpersonām un eksprezidentiem vakcinējās februāra vidū. Valdība lēmumu ļaut amatpersonām vakcinēties ārpus rindas skaidroja gan ar sabiedrības iedrošināšanu un priekšzīmes rādīšanu skeptiskajiem, gan ar vajadzību nodrošināt valsts varas nepārtrauktību. Atsevišķi JKP ministri norādīja, ka vakcinēsies vēlāk – kad šāda iespēja būs dota pedagogiem.   

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.