Teju pieci tūkstoši cilvēku Facebook dalījušies ar video, kurā premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība) saka – nav vakcīnas, kas var nodrošināt, ka cilvēks nesaslimst. Ieraksta autors nav norādījis, ka patiesībā premjers to teicis pērnā gada oktobrī, kad vakcīnas pret Covid-19 tiešām vēl nebija pieejamas.

Facebook 24.maijā ievietots video, kurā Kariņš saka: “Diemžēl es gribu visiem atgādināt, ka nav vēl izdomātas zāles, kas var izārstēt slimu cilvēku, nav arī vakcīnas, kas var nodrošināt, ka cilvēks nesaslimst.”

Ieraksta autors to komentējis:

“Kariņš beidzot pateica taisnību.”

Ieraksts ir maldinošs, jo Kariņa citāts ņemts no preses konferences pagājušā gada 14.oktobrī. Tās video ieraksts ir pieejams Ministru kabineta YouTube lapā. Tolaik neviena vakcīna vēl nebija apstiprināta lietošanai. To, ka vēl nav ne zāļu, ne vakcīnu, Kariņš norādīja, uzsverot sejas masku lietošanas nozīmi, lai pasargātu sevi no Covid-19

Pfizer/BioNTech vakcīna Comirnaty pret Covid-19 bija pirmā vakcīna, ko kā efektīvu un drošu lietošanai apstiprināja Eiropas Zāļu aģentūra. Tajā pašā dienā, 21.decembrī, tās lietošanu apstiprināja arī Eiropas Komisija, raksta portāls lsm.lv. Pirmā vakcīnu krava Latvijai tāpat kā citām ES dalīvalstīm tika piegādāta 26.decembrī.

Vai vakcīnas nodrošina, ka cilvēks nesaslimst?

Pirmsreģistrācijas pētījumos noskaidrojās, ka Pfizer/BioNTech vakcīnas efektivitāte ir 95%, Moderna 94%, AstraZeneca 60%, bet Janssen – 67%. Šāds efektivitātes rādītājs iegūts, pusei pētījuma dalībnieku injicējot Covid-19 vakcīnu, bet otrai pusei – placebo jeb kādu citu vielu bez iedarbības. Tad pētīts, cik cilvēki vakcinēto grupā simptomātiski saslimuši ar Covid-19, salīdzinot ar placebo grupu. Piemēram, Pfizer/BioNTech pētījumā piedalījās 43 tūkstoši cilvēku. No visiem dalībniekiem saslima 170, 162 no tiem bija placebo grupā. Tā iegūts 95% efektivitātes rādītājs.

Vakcīnas ir vēl efektīvākas pret hospitalizāciju un nāvi. ASV Slimību kontroles un prevencijas centrs (CDC) noskaidrojis, ka cilvēkiem virs 65 gadu vecuma pēc pabeigtas vakcinācijas ar Pfizer/BioNTech vai Moderna vakcīnām ir par 94% mazāka iespēja tikt hospitalizētiem nekā tiem senioriem, kas nav vakcinējušies. Jau divas nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas risks samazinājies par 64%. Savukārt British Medical Journal 13.maijā publicēts pētījums, kurā atklāts, ka jau viena deva Pfizer/BioNTech vai AstraZeneca vakcīnas sniedz 80% aizsardzību pret hospitalizāciju cilvēkiem, kas vecāki par 70 gadiem. 

Noskaidrojies, ka vakcīna sargā arī no bezsimptomu jeb asimptomātiskas infekcijas un līdz ar to arī no riska izplatīt slimību. Maijā publicēts Izraēlā veikts pētījums par Pfizer/BioNTech vakcīnu rāda – tās efektivitāte pret simptomātisku saslimšanu ir 97%, bet pret bezsimptomu inficēšanos – 91,5%. CDC publicēja pētījumu, kurā piedalījās teju četri tūkstoši veselības aprūpes darbinieku. Inficēšanās gadījumu skaits pēc Moderna vai Pfizer/BioNTech vakcīnas saņemšanas samazinājās par 90%. Savukārt BBC aprīļa beigās ziņoja par pētījumu, kurā atklājies, ka jau divas nedēļas pēc pirmās Pfizer/BioNTech vai AstraZeneca vakcīnas saņemšanas bija teju uz pusi mazāka iespējamība, ka infekcija tiks nodota kādam mājsaimniecības loceklim.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.