Mediju telpā plaši izskanēja ziņa, ka Vakcinācijas biroja vadītājai Evai Juhņēvičai par 40 dienām izmaksāti vairāk nekā 10 tūkstoši eiro. Vēstījums ir maldinošs, jo patiesībā tas ir atalgojums “uz papīra” par vairāk nekā divu mēnešu darbu un atbilst vēl konkursa laikā solītajam. Taču pārpratumi radušies, jo neprecīzu informāciju izplatījuši pašas Veselības ministrijas (VM) pārstāvji, turklāt divreiz un “abos virzienos” – vispirms norādot, ka alga ir lielāka, pēc tam – ka daudz mazāka nekā patiesībā.

Portāls NRA 8.aprīlī ziņoja, ka Vakcinācijas biroja vadītājai Evai Juhņēvičai par 40 dienu darba algā aprēķināti 10 397 eiro. Informācijas avots ir 1.aprīļa Ministru kabinetā valdības sēdei iesniegtie VM dokumenti saistībā ar Vakcinācijas biroja iekļaušanu Nacionālajā Veselības dienestā (NVD). Biroju nolēma pārveidot par dienesta struktūrvienību pēc saņemtās kritikas par tā darbību. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/Par!) atzina, ka biroja izveide tā sākotnējā formātā bijusi kļūdaina. 

Ziņu par 40 dienu algu pārpublicēja citi mediji, par izmaksāto summu diskutēja sociālajos medijos. Dažas dienas vēlāk par finansējumu veselības aprūpes nozarei Covid-19 seku mazināšanai sprieda Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē. Uzmanību sabiedrībā izskanējušajai “ne visai patīkamajai informācijai” pievērsa arī tās vadītājs deputāts Kaspars Ģirģens (ievēlēts no KPV LV), lūdzot VM pārstāvei izskaidrot, kā var saņemt šādu summu par 40 dienām. VM Personāla un dokumentu pārvaldības departamenta direktore Baiba Brasliņa sēdē atbildēja, ka, visticamāk, informācija tikusi ņemta, neiedziļinoties, ka darba samaksa ietver nodokļus un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). “Drīzāk tur matemātiski nekorekti atspoguļots,” sacīja Brasliņa un norādīja, ka “visdrīzāk no šīs summas trešdaļa jānodala nost”. 

Vakcinācijas biroja atlīdzības aprēķins līdz 2021.gada 28.martam

Veselības ministrija tabulā norādījusi, ka projekta vadītājai samaksa aprēķināta par 40 dienām. Tagad VM saka – tā ir kļūda, un patiesībā strādātas 45 darba dienas. Dati: Veselības ministrija

Ministru kabinetā iesniegtajā rīkojuma projekta pielikumā redzams, ka Brasliņai nav taisnība un VSAOI pie minētajiem 10 397 eiro vēl jāskaita klāt. Tādējādi kopā ar obligātajām iemaksām aprēķinātais atalgojums ir 12 849 eiro.  

Re:Check lūdza skaidrojumu ministrijai. VM Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders atzina, ka informācija sniegta kļūdaini abos gadījumos. Proti, sociālās iemaksas tiešām vēl jāskaita klāt, taču aprēķinātais atalgojums esot par 45 darba dienām, nevis par 40 dienām, kā pati ministrija esot kļūdaini norādījusi valdībā iesniegtajos dokumentos. Minētie 10 397 eiro ir Juhņēvičai aprēķinātais atalgojums “uz papīra” jeb pirms nodokļu nomaksas par laika posmu no 25.janvāra līdz 28.martam – tātad nedaudz vairāk nekā diviem mēnešiem. Nekādas piemaksas par šo laiku neesot bijušas, un atalgojums atbilst iepriekš plānotajai un publiski minētajai summai – 4905 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Biroja desmit darbinieku algām un citām izmaksām valdība uz gadu piešķīra ap 640 tūkstošiem eiro. 

Toreiz ministrija skaidroja, ka, nosakot lielāku algu nekā paredz vienotā valsts pārvaldes atalgojuma sistēma, iecerēts piesaistīt augsta līmeņa profesionāļus. 4905 eiro mēnesī ir mazliet mazāk nekā premjeram, par aptuveni 200 eiro vairāk, nekā saņem ministrs, un par aptuveni 800 eiro vairāk nekā Saeimas deputātam, kurš vada kādu komisiju.  

Vakcinācijas projekta struktūrvienības atalgojums pirms un pēc iekļaušanas vienotajā atalgojuma sistēmā

Dati: Veselības ministrija

Lēmums to likvidēt kā VM struktūrvienību un iekļaut NVD sastāvā nozīmēja arī atalgojuma samazināšanu. VM Saeimas komisijai sniegtā informācija liecina, ka atalgojums atkarībā no amata samazināts aptuveni divas līdz 2,5 reizes. Pavļuts iepriekš pieļāva, ka vakcinācijas projekta darbiniekiem algu kritumu varētu kompensēt ar piemaksām.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.