Vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku Facebook dalījušies ar ierakstu, kurā apgalvots, ka Latvijā ļauts konfiscēt jebkādas senas lietas un tas esot saistīts ar plāniem vakcinācijas rezultātā mazināt cilvēku skaitu. Video iekļautie apgalvojumi par it kā atļauto konfiscēšanu, pandēmiju un vakcīnām neatbilst patiesībai.

Video autore stāsta:

“Vai kāds vispār redzēja ziņās, kas vispār notiek? Jūs vispār redzējāt tās jaunākās ziņas, ka var konfiscēt jebko, kas jums pieder, kas ir vecāks par simts gadiem? Pilnīgi visu. Es jau sāku smieties, man te draugi smejās: “Nu jā, mana vecāmamma arī pāri simts gadiem.” Kā ir ar tām mājām, kas ir simts gadi vecas?”

Video tapis neilgi pēc maldinošas publikācijas portālā nra.lv, kurā apgalvots, ka šogad spēkā stājušās izmaiņas Krimināllikumā ļauj piemērot cietumsodu visiem, kas glabā kādas senas lietas, bet lai no tā izvairītos, vērtīgās lietas esot jānodod valstij. Re:Check šajā rakstā jau iepriekš rakstīja, ka tā nav taisnība. Patiesībā ar likuma grozījumiem nedaudz mainīti panti par atbildību, kas jau iepriekš bija noteikta par nelikumīgu senlietu iegūšanu arheoloģiskās senvietās, to glabāšanu un pārdošanu. Uz to mudinājusi mantraču darbošanās, aplaupot senkapus. Valstij pieder šādās vietās iegūtas senlietas ar datējumu līdz 17.gadsimta beigām (izņēmums ir tās, ko cilvēki noteiktā laikā un kārtībā ir deklarējuši un pierādījuši to likumīgu izcelsmi). Tas neattiecas uz likumīgā īpašumā esošiem objektiem, tajā skaitā senām gleznām, mēbelēm, traukiem vai citiem priekšmetiem, skaidroja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras priekšmetu aprites daļas vadītājs Jānis Asaris. Citā likuma pantā termins “valsts aizsardzībā esošs kultūras piemineklis” mainīts uz terminu “kultūras priekšmets”, tajā iekļaujot valsts aizsardzībā jau esošos kultūras pieminekļus, muzeja krājuma priekšmetus un bibliotēku īpaši aizsargājama krājuma dokumentus, kuru loku vēl plānots noteikt. 

Neskatoties uz to, pārprastie likuma grozījumi izmantoti, lai savērptu teoriju saistībā ar vakcināciju. “Nacisti jau arī to darīja ar cilvēkiem, kurus viņi plāno noslepkavot. Viņi konfiscēja uzreiz visu,” stāsta video autore un turpina par Covid-19

“Tāda vīrusa, lai taisītu kaut kādu pandēmiju un visu slēgtu ciet, iznīcinātu ekonomiku, nav.”

Patiesībā nedaudz vairāk nekā gadu kopš pandēmijas sākuma līdz 8.martam pasaulē saslimuši vairāk nekā 116 miljoni cilvēku. Bojā gājuši 2,5 miljoni cilvēku. No tiem teju 900 tūkstoši – Eiropā, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati

Video autore apgalvojumu pamato, sakot, ka nevienam it kā vairs netiekot noteikta diagnoze gripa vai plaušu karsonis. Tā nav taisnība. Arī Latvijā ģimenes ārsti šajā sezonā ziņojuši par atsevišķiem saslimšanas gadījumiem ar gripu, liecina Slimību profilkases un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Ziņojumi par nāves gadījumiem no gripas nav saņemti. Iepriekšējā sezonā (2019./2020.gadā) reģistrētas 26 nāves. Taču ik mēnesi vairāki desmiti cilvēku mirst pneimonijas dēļ. Salīdzinoši zemā gripas izplatība šosezon tiek saistīta ar dažādiem Covid-19 dēļ ieviestajiem ierobežojumiem, kas palīdz izskaust arī citu vīrusu izplatīšanos. 

Turklāt Covid-19 ietekme uz mirstību ir lielāka nekā tā bijusi gripai jebkurā no iepriekšējiem gadiem. Proti, pērnā gada nogalē un šī gada sākumā mirstība bijusi ievērojami augtākā nekā iepriekšējos gados, arī 2017./2018.gada sezonā, kad gripas epidēmija Latvijā bija īpaši smaga.

“Tie, kas taisās vakcinēties – spricējiet, galiniet sevi nost, savus bērnus.”

Oksfordas universitātes datu projektā Our World in Data apkopots, ka uz 7.martu visā pasaulē cilvēki saņēmuši kopumā 305 miljonus vakcīnu devu. Nav pierādījumu, ka vakcīnas būtu saistītas ar kāda cilvēka nāvi. Lai gan vairākās valstīs cilvēki miruši neilgi pēc vakcīnas saņemšanas, tas nenozīmē, ka iemesls ir saistīts ar vakcīnu. 

Medijs Deutsche Welle apokopoja, ka Vācijā, Spānijā, ASV, Norvēģijā, Beļģijā un Peru, kur vakcinēti vairāk nekā 130 miljoni cilvēku, ziņots par apmēram 350 nāvēm pēc vakcīnas. Izmeklējot nāves cēloņus, nav atklājies, ka tas būtu saistīts ar vakcīnu. Piemēram, Vācijā, kur 19 dienu laikā pēc vakcīnas saņemšans miruši 113 cilvēki, 20 gadījumos nāves iemesls bija Covid-19 (19 bija saņēmuši vienu vakcīnas devu), bet 43 – citas slimības. Pārējos gadījumos cēlonis nav skaidrs, bet mirstība nav biežāka kā prognozējams. 

Arī Latvijā zināms par diviem cilvēkiem, kas miruši pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas. Zāļu valsts aģentūra Re:Check norāda, ka vienā gadījumā pēc pārbaudes nav konstatēta saistība ar vakcīnu, bet otrā pārbaude vēl turpinās. Kopumā 64 tūkstoši iedzīvotāju saņēmuši vienu vakcīnas devu, bet teju 18 tūkstoši iedzīvotāju – abas, ziņo portāls LSM

Jāpiebilst arī, ka pagaidām nav paredzēts vakcinēt bērnus. Moderna un AstraZeneca vakcīna paredzēta lietošanai no 18 gadu vecuma, bet Pfizer/BioNTech – no 16 gadu vecuma.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.