Ieraksts, kurā apgalvots, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) pasludinājusi drīzu pandēmijas beigšanos bez vakcinācijas, sasniedzis teju 80 tūkstošu lielu auditoriju un ar to dalījies vairāk nekā tūkstotis lietotāju. Taču organizācija tā nav apgalvojusi. 

Ieraksta autors paudis, ka Eiropas valstu valdības cenšoties iebiedēt pilsoņus, brīdinot par vīrusa mutācijām, taču PVO ziņojumi esot pretrunā ar šiem norādījumiem. Ierakstā teikts:

Acīmredzot, globālistiem pamazām deg papēži, ja jau pati PVO pasludina, ka pandēmija var beigties bez “vakcinācijas”.

Facebook ierakstā pievienotas atsauce uz rakstu Krievijas valsts medija RT vācu valodas versijā. Virsrakstā tiešām pausts, ka PVO pārstāvis runājis par pandēmijas beigām, iespējams, pat bez vakcinācijas. Raksta saturs gan to neatspoguļo. Tur atstāstīts, ka PVO Eiropas biroja vadītājs Hanss Henrijs Klūge kādā intervijā sacījis, ka pandēmija beigsies pēc dažiem mēnešiem. Tas, ka viņa izteikums nozīmē, ka vakcinācija nebūs vajadzīga, ir raksta autora interpretācija, nevis PVO paziņojums.

Meklējot papildu informāciju par šo Klūges paziņojumu, atrodams, ka viņš Vācijas medijos noliedzis pat to, ka paredzējis drīzu pandēmijas beigšanos, raksta Deutsche Welle. Medijs arī norāda, ka pret ideju, ka pandēmiju varētu drīzumā pārvarēt, asi reaģējuši Vācijas zinātnieki.

Februāra vidū PVO tiešām ziņoja par globālu jauno gadījumu skaita kritumu, taču ne par pandēmijas beigām, turklāt nedēļu pēc tam jauno gadījumu skaits atkal nedaudz pieauga. Organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss preses relīzē norādīja: “Ja mēs beigsim cīņu kāda frontē, tā ar lielu troksni atgriezīsies.” Viņš arī iepriekš paudis, ka tieši vakcīnas sniedz cerību.

Ieraksta autors vairākkārt publicējis nepatiesus ierakstus, taču uz Re:Check nosūtītajiem jautājumiem nekad atbildes nesniedz.

Secinājums: Pasaules Veselības organizācija nav norādījusi, ka pandēmija drīz beigsies un vakcinācija nav nepieciešama. To neapliecina ne ieraksta autora izmantotie avoti, ne arī kādi citi organizācijas paziņojumi.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.