Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Sociālajā medijā Facebook vairāk nekā 1000 cilvēku dalījās ar attēlu par IT risinājumam vakcinācijas procesa pārvaldībai paredzēto finansējumu. Tomēr minētais skaitlis – 4 450 330 eiro – neatbilst patiesībai. Veselības ministrijā (VM) Re:Check apstiprina, ka šim mērķim paredzēts tērēt apmēram trīs reizes mazāk naudas – 1 450 330 eiro.

Kāda lietotāja 9. februārī publicēja attēlu, kurā izcelts paredzētais finansējums IT risinājumam vakcinācijas pārvaldībai, un jautāja: “Kas tās par super pozīcijām ar super finansējumu?” Tomēr attēlā izcelto izmaksu summa nav patiesa. Komentārā autore pievienojusi arī Twitter publicēto veselības ministra Daniela Pavļuta norādi, ka “ciparam nav sakara ar realitāti”, taču savu ierakstu tāpēc nav ne labojusi, ne dzēsusi. 

9. februārī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija sprieda par Covid-19 vakcinācijas plāna finansējumu, ieviešanu, uzraudzību un iespējamajiem riskiem. VM sagatavotajā prezentācijā komisijas deputātiem norādītas paredzētās vakcinācijas procesa izmaksas, no kurām viena sadaļa ir arī IT risinājums vakcinācijas procesa pārvaldībai – jau minētie 1,45 miljoni eiro. Tas paredzēts, lai nodrošinātu vakcinācijas sistēmas efektīvu darbību, ērtu un elastīgu vakcinācijas procesu, norādīts valdības rīkojumā. Tāpat plānota nauda vakcīnu iegādei, loģistikai un citām vajadzībām – ap 128 miljoniem eiro, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksu izveidei – 2,85 miljoni, komunikācijas pasākumu finansējumam – ap 418 tūkstošiem eiro, iedzīvotāju individuālai apziņošanai – ap 1,3 miljoniem un vakcinācijas birojam – ap 642 tūkstošiem eiro.

Attēls no Veselības ministrijas prezentācijas Saeimas komisijai.

Ar Google meklētāju atrodams, ka konkrētā informācija par paredzētajām izmaksām 9. februārī publicēta portālā Delfi. Tiesa, ziņas virsrakstā redzams, ka tā precizēta.

Ziņā vēstīts par VM valsts sekretāra vietnieka Āra Kasparāna stāstīto Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā par vakcinācijas izmaksām. Tāpat norādīts, ka “paredzētais finansējums IT risinājumam vakcinācijas procesa pārvaldībai – 1 450 330 eiro(..)”, nevis 4 450 330 eiro, kā redzams Facebook publicētajā attēlā. 

Ekrānšāviņš no portāla Delfi precizētās ziņas.

Arī VM apstiprina Re:Check, ka Facebook attēlā norādītā summa IT risinājumam vakcinācijas procesa pārvaldībā ir kļūdaina un ministrija šādu informāciju neesot sniegusi. “Korekta summa ir 1 450 330 euro, kas arī tika norādīta, sniedzot informāciju (preses relīze) medijiem, kā arī Saeimas komisijai,” norāda VM preses sekretāre Sintija Gulbe. Kā pārliecinājās Re:Check, pārējiem pasākumiem paredzētais finansējums Facebook attēlā norādīts pareizi.

Secinājums: Facebook attēlā nepareizi norādīts paredzētais finansējums IT risinājumam vakcinācijas procesa pārvaldībai, patiesībā tas ir nevis 4 450 330 eiro, bet apmēram trīs reizes mazāks. Pārējiem pasākumiem paredzētais finansējums atbilst patiesībai.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.