Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook ierakstā, ar kuru dalījušies vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku, apgalvots, ka Covid-19 izplatoties tikai valstīs, kas atkarīgas no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF). Vīruss neizplatoties Āzijā un Āfrikas valstīs, kas neesot fonda ietekmes zonā. Saslimstības dati pierāda, ka izplatība nav saistīta ar to, kurās valstīs darbojas vai kurām lielus aizdevumus piešķir organizācija.

Ieraksta autors ievietojis ekrānšāviņu ar kāda cita lietotāja Facebook komentāru. 

Pārbaudījām tajā paustos apgalvojumus (citātos saglabāta oriģinālā pareizrakstība). 

“C19 izplatās pamatā valstīs, kuras ir atkarīgas no SVF (Starptautiskā valūtas fonda), vai ir uzrāvušās uz SVF solījumiem dot beznosacījuma aizdevumus pie konkrētām C19 statistikām.”

SVF ir organizācija, kurā apvienojušas 190 valstis no 195 (vai 196, ja ieskaita Taivānu) pasaules valstīm. Kā tās darbības mērķi deklarēti, piemēram, finansiālās stabilitātes nodrošināšana, starptautiskās tirdzniecības un sadarbības veicināšana. SVF dalībvalstis konsultē un nepieciešamības gadījumā izsniedz aizdevumus. Piemēram, Latvija no SVF aizņēmās ekonomiskās krīzes laikā 2008.gadā

Organizācijā ietilpst gan tādas valstis kā Jaunzēlande, kur nedēļā līdz 8.janvārim bija tikai 26 infekcijas gadījumi, gan Krievija, kur šajā laikā saslimuši 173 tūkstoši cilvēku. 

Nav arī saistības starp augstāku saslimstību un to, kuras valstis no SVF aizņēmušās lielākās summas. Saslimstības rādītāji stipri atšķiras. Starp valstīm, kas saņēmušas visvairāk, ir, piemēram, Argentīna, kur infekcija kopumā atklāta 37 tūkstošiem iedzīvotāju uz miljonu, Grieķija, kur apstiprināti 13 tūkstoši, un Pakistāna, kur apstiprināti vien divi tūkstoši gadījumu uz miljons iedzīvotājiem. Salīdzinājumam – Latvijā apstiprināti 24 tūkstoši gadījumu uz miljonu.

Savukārt ievērojams Covid-19 izplatības pieaugums pēdējā nedēļā ir gan ASV, kur infekcija atklāta pusotram miljonam iedzīvotāju, gan Japānā, kur saslimis teju 31 tūkstotis. Abas valstis ir lielākās SVF iemaksu veicējas un tāpēc ir ietekmīgas organizācijas lēmumu pieņemšanā. Līdz ar to autora ierakstā trūkst loģikas. 

“Rezultāts – Āzijā ir citi fondi, tur C19 neizplatās, nu, piemēram, Ķīnā dzīvo ¼ pasaules, bet C19 neizplatās vispār (tas ir matemātiski neiespējami), gripa gan tur izplatās”

Covid-19 apstiprināto gadījumu skaits līdz 8.janvārim

Avots: https://covid19.who.int/

No Āzijas valstīm SVF pievienojušās nav vienīgi Ziemeļkoreja, Austrumtimoras Demokrātiskā Republika un Taivāna. Par slimības izplatību Ziemeļkorejā nav pieejami dati. Valsts autoritārā vadība apgalvo, ka valstī neesot neviena saslimšanas gadījuma, lai gan tas tiek apšaubīts. Austrumtimorā un Taivānā slimības izplatība tiešām ir zema. Tiek uzskatīts, ka abās valstīs tas panākts, pateicoties laikus ieviestiem un stingriem ierobežojumiem. 

Taču izplatība Āzijā nav viendabīgi maza. Piemēram, pēdējās dienas rekordlielu gadījumu skaita pieaugumu pieredz Japāna, kas, kā jau minēts, organizācijā ir ietekmīga. 

Organizācijā ietilpst, salīdzinoši lielas iemaksas veic un aktīvi darbojas arī Ķīna, kur tika atklāti pirmie saslimšanas gadījumi, bet kopš marta slimības izplatība saglabājusies salīdzinoši zema. Akadēmiskajā žurnālā The Lancet skaidrots, ka Ķīnas panākumi skaidrojami ar iepriekšēju pieredzi epidēmiju kontrolē. Vairums iedzīvotāju pieredzējuši cīņu ar SARS. Tādēļ Ķīna salīdzinoši ātri un sekmīgi ieviesa striktus ierobežojumus. Uzsvērts arī tas, ka seniori Ķīnā reti dzīvo speciālās aprūpes iestādēs, kas kļuva par infekcijas perēkļiem daudzviet Eiropā. 

“Visuzskatāmāk C19 “prātu” pierāda Āfrika – nu ļoti raiba izplatība, tā it kā C19 zinātu būtu apguvis ģeogrāfiju un zina valstu robežas, īsāk sakot, tam, kas notiek, ir tieša korelācija ar SVF ietekmes sfērām.”

SVF sastāvā ir visas Āfrikas valstis. Kontinentā, īpaši Dienvidāfrikas Republikā, šobrīd redzams infekcijas gadījumu skaita pieaugums. To saista ar vairākiem lieliem svētkiem, kur pulcējās cilvēki, un jauno Covid paveidu. Pēdējās septiņās dienās valstī konstatēti vairāk nekā 110 tūkstoši jaunu gadījumu. Dienvidāfrika šogad saņēmusi lielu SVF aizdevumu. Taču aizdevumi cīņai ar Covid-19 krīzi apstiprināti vēl 21 citai Āfrikas valstij. Piemēram, naudu saņēmusi arī Ruanda un Burundi, kuras ar krīzi cīnījušās veiksmīgāk – septiņās dienās konstatēti 808 un 67 jauni saslimšanas gadījumi. Arī Centrālāfrikas Republika, kur nedēļas laikā fiksēti vien seši jauni gadījumi, saņēmusi SVF aizdevumu

Jāpiebilst, ka daži no faktoriem, kādēļ daļā Āfrikas vīrusa izplatība un mirstība ir zema, ir stingri ierobežojumi, salīdzinoši vāji attīstītā transporta sistēma, silts klimats, gados jaunāki iedzīvotāji, pieredze ar infekcijas slimību ierobežošanu, raksta BBC.

“Zviedrijā, kur nav ierobežojumu, tas izplatās ne vairāk, ne mazāk, kā tur, kur tie ir.”

Zviedrija kā veiksmes stāsts cīņā ar Covid-19 ir mīts, un Re:Check par to rakstīja jau iepriekš. Decembrī strauji auga gan to cilvēku skaits, kas nonāca intensīvās terapijas nodaļā, gan mirstība. Kaimiņvalstīs mirstības rādītājs no Covid-19 bija zemāks. Gan premjers, gan prezidents atzinuši, ka izvēle ieviest salīdzinoši maigākus ierobežojumus bijusi kļūda. Šonedēļ parlaments apstiprināja grozījumus likumā, kas dos valdībai tiesības lemt par, piemēram, bāru, kafejnīcu un veikalu darbalaika saīsināšanu, apmeklētāju skaita ierobežošanu vai pat slēgšanu.

“Gripa SVF zonā pazudusi, bet to aizvietojis C19?”

Lielu pasākumu atcelšana, distancēšanās, masku lietošana un citi drošības pasākumi, kas ieviesti Covid-19 izplatības samazināšanai, palīdz izskaust arī sezonālu gripu, raksta portāls Nature. Taču nav tiesa, ka Covid ir aizvietojis gripu. Slimību profilakses un kontroles centra pārskatos redzams, ka gripas izplatība pa gadiem ir atšķirīga. Piemēram, aizvadītajā gripas sezonā, kas beidzās martā, kad Covid_19 Latvijā vēl īsti nebija, no tās mūsu valstī nomira 26 cilvēki, bet vēl sezonu iepriekš reģistrēti 86 nāves gadījumi. Tāpat jāņem vērā, ka Covid-19 pandēmijas iespaidā gan Latvijā, gan citās valstīs šoruden pret gripu vakcinējās vairāk cilvēku nekā iepriekš. Nedēļā līdz 1.decembrim Latvijā reģistrēti seši saslimšanas gadījumi ar gripu. 

Secinājums: Covid-19 izplatībai nav nekādas saistības ar to, kuras valstis ir atkarīgas no Starptautiskā Valūtas fonda. ASV organizācijā veic vislielākās iemaksas un tai tātad ir lielākā ieteme, taču vīrusa izplatība valstī ir augsta. Organizācijai nav pievienojušās vien pāris pasaules valstis, piemēram, Ziemeļkoreja, kura apgalvo, ka infekcijas tajā nav, lai gan tas nav ticami. Nav arī saistības starp lielāku saslimstību un aizņēmumu summām.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.