Gan Latvijā, gan citviet sociālajos medijos izplatījies mīts, ka, tā kā nav pētīta Covid-19 vakcīnu ietekme uz grūtniecību un auglību cilvēkos, tās varētu būt kaitīgas. Šādam pieņēmumam nav pamata, un grūtnieces, kopā ar ārstu izvērtējot risku, var vakcinēties. Tāpat kā citu medikamentu pētījumos, Covid-19 vakcīnu testos sākotnēji grūtnieces netika iekļautas ētisku apsvērumu dēļ, bet ir veikti izmēģinājumi ar dzīvniekiem, un tie nav uzrādījuši vakcīnu negatīvu ietekmi.

Jau vasarā medijos parādījās ziņas, ka ne Pfizer/BioNTech, ne Moderna vakcīnas izmēģinājumos pagaidām nepiedalīsies grūtnieces. Arī, piemēram, Pfizer/BioNTech vakcīnas reģistrācijas dokumentos redzams, ka kompānija rūpīgi strādājusi, lai šo cilvēku grupu no pārbaudēm izslēgtu. Visām sievietēm fertilajā vecumā lūdza veikt grūtniecības testu un, ja tas bija pozitīvs, dalību pētījumā atteica. Līdz ar to kompānija norāda, ka vakcīnas ietekme uz grūtniecību nav zināma. Vairākās valstīs, kur vakcīna saņēmusi ārkārtas lietošanas apstiprinājumu, tajā skaitā Latvijā, pausts, ka lēmums par vakcinācijas saņemšanu grūniecības laikā jāpieņem ciešā sadarbībā ar veselības aprūpes speciālistu.

Tas izraisījis dažādas spekulācijas sociālajos medijos. Piemēram, kādā video, ar ko dalījušies vairāk nekā tūkstotis cilvēku, pausts:

“Viņi speciāli rūpējas, lai šie drošības testi uz auglību nebūtu, viņi izslēdz vienkārši laukā visus gadījumus, kuros varētu noskaidrot, kādas sekas atstāj vakcīna uz auglību.”

Vēl apgalvots:

“Cilvēkiem Latvijā, mūsu mediķiem, sāk spiest virsū šīs vakcīnas, lai gan testi vispār ir nu tik nepilnīgi, cik vispār šie te testi nepilnīgie var būt, tas ir vienkārši ārprāts, it īpaši uz šo auglību. Datu vienkārši mums nav, vienkārši nav. Tāpēc tādu spiedienu, kādu mēs redzam šobrīd uz mediķiem, tas ir krimināli, tas ir noziegums.”

Kādēļ izmēģinājumos neiekļāva grūtnieces?

Tas, vai grūtnieces iekļaut vakcīnu pētījumu dalībnieku lokā, ir karsti apspriests temats medicīnā. Iemesls nav mēģinājums kaut ko slēpt. Gan pētnieki, gan farmācijas kompānijas grūtnieces nereti uzskata par īpaši ievainojamu grupu ne tikai mātes, bet arī gaidāmā bērna veselības dēļ. Arī šo vakcīnu pētījumos to nedarīja, taču tā kā to drošums un efektivitāte jau konstatēta testos ar vairāku desmitu tūkstošu cilvēku dalību, turpmākajos  iekļaus arī bērnus un grūtnieces, medijiem stāstījis ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči.

Arī Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) Re:Check norādīja, ka šāda prakse nav nekas jauns un neparasts – grūtnieces sistemātiski izslēdz no klīniskajiem pētījumiem uz zālēm. Aģentūra rakstiskā atbildē gan uzsver, ka tas nav optimāli “īpaši Covid-19 pandēmijas apstākļos, kad nepieciešams vakcinēt un pasargāt visas iedzīvotāju grupas.” 

Vai Covid-19 vakcīna var kaitēt grūtniecēm?

Par to šobrīd nav datu. Taču tas arī nenozīmē, ka ir pamats vakcīnu uzskatīt par kaitīgu. 

Eiropas Zāļu aģentūras publicētajā Pfizer/BioNTech zāļu aprakstā norādīts, ka pētījumi ar dzīvniekiem neliecina par kaitīgu ietekmi. ZVA Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte Zane Neikena sarunā Re:Check stāstīja, ka pētījumi veikti uz žurkām, un tajos nav konstatēta ietekme uz augļa attīstību vai dzīvotspēju pēc dzemdībām.

Arī valsts galvenais infektologs Uga Dumpis Re:Check skaidro, ka zinātnē pieņemts korekti norādīt, ja kaut kas nav izpētīts. Tas nenozīmē, ka var būt kāds kaitējums. Viņš pauž: “Mums nav nekāda pamata uzskatīt, ka grūtnieces nedrīkst vakcinēt. Ja grūtniece strādā slimnīcā, var saslimt ar Covid un nomirt, tad viņai, protams, ir jāizvērtē pašai riski.”

Jāpiebilst, ka arī citas vakcīnas, kas sākotnēji nav pārbaudītas uz grūtniecēm, vēlāk rekomendē lietot. To dara tad, kad izvērtēti vakcīnas darbības mehānismi un apkopota informācija no pēcreģistrācijas uzraudzības. ZVA uzsver, ka “vakcīnas tiek lietotas daudzus gadu desmitus, tāpēc ir uzkrājusies liela pieredze un pierādījumi par dažādu vakcīnu veidu drošumu grūtniecības laikā”. Piemēram, grūtniecēm arī iesaka vakcinēties pret gripu, jo laika gaitā uzkrājušies pierādījumi, ka tas nav bīstami.

Vai varētu būt negatīva ietekme uz auglību?

Par ietekmi uz auglību parasti pārliecinās dzīvnieku pētījumos, norāda ZVA. Pfizer/BioNTech un Moderna pētījumi uz dzīvniekiem neliecināja par riskiem reproduktīvajai veselībai. 

ZVA skaidroja – ja dzīvnieku pētījumos novēro negatīvu ietekmi uz auglību, to iekļauj zāļu aprakstā. Izvēloties šādas zāles, kopā ar ārstu jāvērtē ieguvumi un riski. Kā piemēru medikamentiem, kas ietekmē auglību, ZVA min ķīmijterpiju vai ilgstoši lietotus antipsihotiskos līdzekļus.

Līdzīgi apgalvojumi pērnā gada nogalē pausti vēl kādā ierakstā, ar ko dalījušies vairāki simti cilvēku:

Vakcīnu aizliegts injicēt grūtniecēm. Vismaz divus mēnešus pēc vakcīnas saņemšanas nav ieteicams ieņemt mazuli.

Vakcīnu nedrīkst injicēt sievietēm zīdīšanas periodā. (..)

Ierakstā pievienotas atsauces uz ieteikumiem profesionāļiem un informācijas apkopojumu, kas publicēti Lielbritānijas valdības mājaslapā. Laikā, kad publicēts ieraksts, vadlīnijas tiešām liedza vakcinēt grūtnieces, taču pašlaik tās mainītas. Par sākotnējo versiju liecina medijos publicēti ekrānšāviņi

Tāpat kā Eiropas Savienībā, Lielbritānijā šobrīd grūtniecēm rekomendēts pirms vakcinācijas konsultēties ar ārstu, nevis vakcinācija aizliegta.

Valdības interneta vietnē publicētajās norādēs gan precizēts: “Vakcīnas vēl nav pārbaudītas uz grūtniecēm, tāpēc, kamēr nav pieejams vairāk informācijas, grūtniecēm nevajadzētu saņemt vakcīnu vispārējā kārtībā (routinely angļu valodā).” Savukārt, ja saņemta pirmā vakcinācijas deva, bet pēc tam uzzināts par grūtniecību, ieteikts atlikt otru devu. Taču tāpat norādīts, ka daļai grūtnieču vakcinēšanās ir īpaši būtiska, proti, tad, ja ir augsts risks inficēties ar Covid-19 vai ja ir augsts risks slimot ar nopietnām komplikācijām.* 

Ar ārstu jākonsultējas arī sievietēm zīdīšanas periodā. Ieteikumos profesionāļiem rakstīts, ka nav zināms, vai vakcīna var nokļūt mātes pienā. Latvijas ZVA mājaslapā norādīts, ka nav gaidāms risks sievietēm, kas baro bērnu ar krūti. Pašreizējās vadlīnijas arī saka, ka dzīvnieku pētījumi ir veikti un neuzrāda negatīvu ietekmi uz auglību.

Jāņem vērā, ka Lielbritānijas vadlīnijas neattiecas uz Latviju, kas seko ES vienotajiem ieteikumiem. Dažādās valstīs vadlīnijas atšķiras. Piemēram, Austrālijā Pfizer/BioNTech vakcīna apstiprināta tikai šonedēļ. Austrālijas valdības Veselības departaments norādījis, ka ieteikumi grūtniecēm vēl gaidāmi. Taču Karaliskā Austrālijas un Jaunzēlandes Akušieru un Ginekologu koledža šobrīd grūtniecēm iesaka nevakcinēties, un iemesls ir ne tikai datu trūkums, bet arī zemā slimības izplatība valstī. ASV norādīts, ka jākonsultējas ar ārstu, tāpat arī Kanādā. Savukārt Izraēlā Veselības ministrija iesaka vakcinēties, jo piedzīvoti vairāki nopietni Covid-19 saslimšanas gadījumi grūtniecēm, kad bērnu nācies laist pasaulē priekšlaikus ar ķeizargrieziena palīdzību. Vakcinēties aizliegts grūtniecēm Saūda Arābijā.

*Rindkopa pievienota 27.01.2021., lai precizētu informāciju par Lielbritānijas vadlīnijām grūtnieču vakcinēšanai.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.