Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook cilvēki dalās ar aicinājumu “pirms potēties, salikt lego” jeb saprast it kā pastāvošu sakarību starp vakcīnu ražotājiem un laboratoriju Uhaņā – pilsētā, kurā tika konstatēti pirmie jaunā koronavīrusa gadījumi. Ierakstā minētie apgavojumi neatbilst patiesībai, līdz ar to “lego” nav nekāda pamata. 

Teju identiski ieraksti izplatīti un atspēkoti dažādās valstīs un valodās. Tie ietver vairākus nepatiesus apgalvojumus.

“Ķīniešu bioloģiskā laboratorija Uhaņā pieder Glaxo.”

Dezinformācijas izplatītāji regulāri stāsta, ka jaunais koronavīruss ir radīts Ķīnas pilsētā Uhaņā esošajā laboratorijā. Tam nav pierādījumu, un zinātnieki ir pārliecināti, ka vīruss radies dabiskā ceļā. Uhaņā patiesi ir vīrusu un infekcijas slimību pētniecības institūts ar laboratorijām. Tā kā tas ir reģions ar koronavīrusus pārnēsājošiem dzīvniekiem, tie Uhaņā tikuši pētīti, tajā skaitā ar ASV valdības finansējumu. Taču institūts nepieder farmācijas uzņēmumam Glaxo jeb GlaxoSmithKline, bet gan Ķīnas Zinātņu akadēmijai. Tas lasāms institūta mājas lapā. Ziņu aģentūra Reuters norāda uz akadēmijas rakstītu vēstuli žurnālam Nature, kurā runāts par tās finansējumu. Puse naudas tai nāk no Ķīnas valdības, otra puse tiek piesaistīta projektos. 

“Glaxo ir Pfizer (vakcīnu ražotāji) īpašnieks.”

Arī tā nav taisnība. GlaxoSmithKline ir Lielbritānijas uzņēmums un tāpat kā ASV kompānija Pfizer ir viens no pasaules lielākajiem medikamentu ražotājiem. Tie ir divi atsevišķi uzņēmumi ar dažādiem īpašniekiem. Pfizer kopā ar citu uzņēmumu BioNTech ir izstrādājuši vakcīnu pret Covid-19, un tā ir pirmā, ko izmantošanai Eiropas Savienībā apstiprinājusi Eiropas Zāļu aģentūra. Savu vakcīnu izstrādā arī GlaxoSmithKline, taču jau paziņojusi, ka darbs pie tās kavējas un rezultāts gaidāms tikai 2021.gada nogalē.

Pfizer darbojas Black Rock Foundation.”

Tā ir tiesa, ka investīciju menedžmenta korporācijai BlackRock pieder Pfizer daļas – nedaudz mazāk kā 11%. Lai gan korporācija ir viens no lielākajiem daļu turētājiem, jāņem vērā, ka kopumā daļas pieder 2603 investīciju menedžmenta kompānijām. 

“Black Rock vada SOROS FONDU.”

Ne Re:Check, ne Austrālijas faktu pārbaudes medijis AAP neatrada nekādu saikni starp Džordža Sorosa fondu Open Society Foundation un BlackRock. Taču Sorosa investīciju menedžmenta firmai Soros Fund Management agrāk piederēja BlackRock daļas, kas pārdotas šogad martā.

“SOROS FOUNDATION apkalpo franču AXA.”

Re:Check neizdevās atrast nekādu saikni starp Open Society Foundation un Francijas apdrošināšanas kompāniju AXA

 “AXA pieder vācu kompānijai Wintertor. Vintertors Uhaņā uzcēla ķīniešu laboratorijas.”

Dezinformācijas ierakstos, kas publicēti citās valodās, teikts, ka vācu kompānija pieder uzņēmumam AXA, nevis otrādi. Šī “nianse” acīmredzot pazudusi tulkojumā. Francijas apdrošinātājiem AXA nepieder celtniecības uzņēmums Wintertor, noskaidrojis Beļģijas faktu pārbaudes medijs Knack. Banka pirms vairākiem gadiem ir nopirkusi apdrošināšanas kompāniju ar līdzīgu nosaukumu, bet tai nav saiknes ar celtniecības uzņēmumu, kam būtu šāds nosaukums. Nav arī ziņu, ka uzņēmums ar šādu nosaukumu būtu būvējis Uhaņas laboratorijas. 

“Starp citu, tas [BlackRock] ir arī galvenais MICROSOFT akcionārs”

BlackRock pieder Microsoft akcijas, bet tas nav lielākais vai galvenais akcionārs. Korporācijai pieder nepilni 10% Microsoft akciju.

“([Microsoft ir] Bila Geitsa īpašums), un viņš, savukārt, ir PFIZER akcionārs un kam lielākais sponsors? Pareizi, tā ir Pasaules Veselības organizācija.”

ASV valdība bija lielākais Pasaules Veselības organizācijas finansētājs īdz brīdim, kad pēc prezidenta Donalda Trampa lēmuma ASV no tās izstājās. Otrais lielākais ir Bila un Melindas Geitsu fonds. Taču Geitsam nepieder uzņēmums Pfizer, kā teikts ierakstā, bet gan maza akciju daļa, ko viņš iegādājās pirms gandrīz 20 gadiem. Lielākais uzņēmuma īpašnieks ir investoru grupa The Vanguard Group ar nepilniem 7% akciju. Vēl jāpiebilst, ka Microsoft nav Geitsa īpašums. Geitss ir viens no kompānijas izveidotājiem, taču šogad atkāpās no tās valdes, lai vairāk pievērstos filantropijai. Viņam joprojām pieder nedaudz vairāk nekā 1% daļu.

Secinājums: Apgalvojums, ka vakcīnu ražotājiem pieder Uhaņas laboratorija, neatbilst patiesībai. Maldinoši ir arī citi apgalvojumi, ar kuriem mēģināts saistīt vakcīnu ražotājus un šo uzņēmumu īpašniekus ar Uhaņu, kur dabiskā vidē, nevis laboratorijās radies jaunais koronavīruss. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.