Patiesība – apgalvojums atbilst patiesībai, izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms.

“Dānija – nedēļas kauja, un tauta uzvar.” Facebook populārs ir ieraksts par to, ka Dānijā pēc deviņu dienu ilgiem protestiem “izmests atkritumu” tvertnē epidēmijas likums, ar kuru varētu noteikt obligāti vakcinējamo cilvēku grupas. Tā lielā mērā ir taisnība – pēc mediķu, politiķu un sabiedrības protestiem Dānijas valdība nolēma nevirzīt tālāk likumprojektu, kas paredzēja iespēju noteikt obligātu Covid-19 vakcinēšanu noteiktām grupām. Dānija ar šādu plānu gan bija izņēmums Eiropas valstu vidū – vairums jau skaidri paziņojušas, ka vakcinēšanās tajās būs brīvprātīga.

Novembrī skatīšanai Dānijas parlamentā bija sagatavots epidemioloģijas likuma projekts, kas izraisīja virkni iebildumus gan speciālistu, gan politiķu vidū. Kā ziņo Dānijas sabiedriskais medijs, likumprojekts, piemēram, paredzēja iespēju ar Covid-19 inficētiem cilvēkiem piespiedu kārtā veikt veselības pārbaudi, ievietot slimnīcā, ārstēt un izolēt. Veselības ministrijai būtu iespēja noteikt iedzīvotāju grupas, kurām jāvakcinējas obligāti, lai ierobežotu slimības izplatību. Atsevišķos gadījumos būtu iespējams izmantot fizisku spēku, piesaistot policiju. Veselības ministrijai būtu tiesības bez parlamenta iesaistes lemt, kuras slimības ir tik bīstamas, ka īstenojami īpašie pasākumi. 

Pret likumprojektu iebilda vairākas organizācijas, to skaitā Dānijas mediķu asociācija un Ģimenes ārstu biedrība. Mediķi iestājās pret obligātu vakcinēšanu un ārstēšanu piespiedu kārtā. Tāpat organizācijas norādīja, ka likumprojekts veselības ministram un valdībai plāno pārāk lielu varu un neparedz parlamenta kontroli. Mediķi norādīja, ka nevēlas būt daļa no šādas spēka struktūras.

Kopenhāgenā patiesi deviņas dienas, ar pannām un katliem radot troksni, protestēja neliela grupa cilvēku. Dienā, kad parlaments par likumprojektu iztaujāja premjerministri Meti Frederiksenu, protestētāju bija daudz vairāk – saskaņā ar sabiedriskā medija rakstīto 1000 līdz 1200 cilvēku.

Premjerministre, atbildot uz deputātu jautājumiem parlamentā, sacīja, ka process tiks sākts no sākuma un likuma izstrādē būs iesaistītas visas parlamenta partijas. Dānijas veselības un veco ļaužu ministrs tagad paziņojis, ka jaunajā piedāvājumā obligāta vakcinācija būs pilnībā izslēgta. 

Facebook ieraksts rada iespaidu, ka obligāta vakcinācija pret Covid-19 varētu tikt plānota arī citās valstīs. Vismaz attiecībā uz Eiropas Savienību tā nav. To, ka vakcinācija būs brīvprātīga, paziņojusi Vācija, Nīderlande, Francija, Polija, Īrija, Itālija, Spānija, Portugāle, Beļģija, Slovēnija, Slovākija, Čehija, Zviedrija, Somija, Igaunija, Lietuva un citas valstis. Lielbritānijā par vakcināciju atbildīgais ministrs sacījis, ka vakcīnas nebūs obligātas, lai gan restorāni un citas izklaides vietas to varētu izvirzīt kā prasību. Lielbritānijas veselības ministrs gan ir noliedzis, ka būs kādas vakcinācijas pases. Arī nākamais ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka ASV vakcinācija būs brīvprātīga.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norādījusi, ka vakcinācijas plāns ir katras valsts lēmums, bet tā neparedz, ka tās lems par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19. PVO imunizācijas programmas vadītāja Keita O’Braiena sacījusi, ka obligāta vakcinācija nebūtu pareizais ceļš un daudz efektīvāk būtu iedrošināt un pārliecināt cilvēkus par tās nepieciešamību. 

Arī Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele vairākkārt uzsvērusi, ka vakcinācija būs brīvprātīga, tajā skaitā mediķiem. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.