Facebook popularitāti gūst nepatiesi ieraksti par Vācijas parlamenta pieņemtajām izmaiņām infektoloģiskās drošības likumā un ar to saistītajiem protestiem. Likums nedod lēmējiem neierobežotu varu, un Vācijā netiek plānota piespiedu vakcinācija. 

Vācijas Bundestāgs 18.novembrī izskatīja un pieņēma izmaiņas likumā par infektoloģisko aizsardzību, kas dos federālajai valdībai lielākas tiesības noteikt ierobežojumus epidemioloģiskās drošības dēļ un mazinās iespējas apstrīdēt tiesās reģionāli noteiktos pasākumus. Pie Brandenburgas vārtiem un ārpus parlamenta ēkas notika plaši protesti, tajos savainojumus guva desmit policisti un vairāki simti demonstrantu tika aizturēti. 

Kāds Facebook ieraksts vēsta: 

Vācijas Bundestāgs šodien nobalsoja par izmaiņām jeb papildinājumu Infekcijas aizsardzības likumā, kas politiskajai elitei dod neierobežotu varu attiecībā uz darbībām ar cilvēku veselību un dzīvību, tiesībām ierobežot un aizliegt uzņēmējdarbību, aizliegt brīvi pārvietoties un dzīves vietas neaizskaramību. Tiek uzskatīts, kā šis likums tika steidzamā kārtībā pieņemts, lai īstenotu politiskās elites un farmācijas intereses attiecībā uz piespiedu vakcināciju ar policijas un armijas palīdzību, kā arī jaunās normalitātes ieviešanu un uzturēšanu. Situācija tiek salīdzināta ar 1933. gada notikumiem, kas atvēra vārtus nacionālsociālistiskās valsts zvērībām.

Ierakstā uzskaitītos apgalvojumus savā retorikā izmantojuši Vācijas galēji labējās partijas AFD jeb Alternatīva Vācijai politiķi un citi, kas iebilst pret pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai. Šī ir trešā reize, kad parlaments papildina likumu. Pirmā bija šogad martā jaunā koronavīrusa izplatības sākumā, otrā – šogad maijā. Izmaiņas ļaus valdībai noteikt pieļaujamo cilvēku skaitu sabiedriskās vietās, pieņemt ceļošanas, kultūras, sporta un atpūtas pasākumu ierobežojumus. Proti, tajās pašās jomās, kas jau tika regulētas pavasarī un daudzviet Covid-19 izplatības dēļ tiek regulētas joprojām, raksta Vācijas faktu pārbaudītājs Correctiv. Vācijas Veselības ministrija skaidro, ka valdība lēmumus likumā paredzētajās jomās var pieņemt tikai tad, ja parlaments izsludina attiecīgu epidemioloģisko situāciju, turklāt likumdevējs jebkurā brīdī to atkal var mainīt. 

Likumprojekts gatavošanas laikā patiesi saņēmis daudz kritikas un ir izskanējuši salīdzinājumi ar 1933.gadā Reihstāga pieņemto ārkārtas pilnvaru likumu, ar kuru tika dota vara Ādolfa Hitlera valdībai un bruģēts ceļš uz viņa diktatūru. Tas ir arī viens no AFD izmantotajiem saukļiem sociālajos tīklos. Vācijas mediju aptaujātie vēsturnieki un juristi šo salīdzinājumu nosaukuši par demagoģisku, jo infekcijas ierobežošanas likums neatceļ demokrātiju, ir spēkā tikai uz laiku un konkrētā jomā, un parlaments valdības tiesības jebkurā brīdī var atkal ierobežot.

Tāpat nav nekāda pamata apgalvojumiem, ka Vācijā tiek gatavota piespiedu vakcinācija. Veselības ministrs Jenss Špāns ir vairākkārt sacījis, ka obligātas vakcinēšanās Vācijā nebūs.

To, ka jaunais likums “atceltu visas civiliedzīvotāju pamata tiesības”, raksta vēl kāds Facebook lietotājs. Viņš ierakstā dalās ar protestu foto un video, norāda, ka policija vēršas pret mierīgajiem iedzīvotājiem, turklāt Berlīnē esot “izslēgts internets”. Ar šo ierakstu dalījušies 2,6 tūkstoši cilvēku. 

Tīmeklī nav atrodami uzticami avoti tam, ka Berlīnē būtu atslēgts internets. Arī vairāki cilvēki komentāros pie ieraksta norāda, ka dzīvo Berlīnē un internets nav bijis atslēgts. 

Policija patiesi izmantoja ūdens metējus un piparu gāzi. Taču tas darīts, mēģinot apturēt agresīvākos protestētājus, kas likumsargus apmētājuši ar akmeņiem, petardēm un pudelēm, raksta Vācijas medijs Die Welt. Atbildīgās iestādes policijas rīcību vēlāk atzinušas par samērīgu.

Oktobra beigās Vācija ieviesa daļēju karantīnu, tomēr slimības izplatība aug, un kanclere Angela Merkele izteikusies, ka atbalstītu stingrākus ierobežojumus.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.