Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Nepilnas diennakts laikā teju četri tūkstoši Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu un foto, kurā no ārpuses nobildēta Liepājas slimnīca. Pusē logu nedeg gaisma, tādēļ autors norādījis – slimnīca nav pārpildīta un tiekot melots. Patiesībā daļa ēkas ir tukša, jo slimnīcu renovē.

Ieraksta autors foto komentē:

“Nu ļoti pàrpildìta Liepājas slimnìca,bet visus àrstè tumsā! Meli,meli vieni meli!”

Ieraksta komentāros cilvēki mudina arī Latvijā nofilmēt slimnīcu noslogojumu tā, kā to ārvalstīs, pat mūsu kaimiņvalstīs, dara Covid-19 bīstamības noliedzēji.

Patiesībā Liepājas slimnīca tiešām šobrīd stāv pustukša, taču tam ir izskaidrojums. Slimnīcā notiek renovācija. Slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase pastāstīja, ka šobrīd atjauno apmēram pusi ēkas – remontdarbi notiek vienā no korpusiem, kas arī redzams attēlā. Visus darbus plānots pabeigt 2022.gadā.

Jāņem vērā, ka ne visas gultas vietas slimnīcā ir pieejamas un pielāgotas Covid-19 pacientiem. Grase norādīja, ka šobrīd slimnīcā vidēji dienā ārstējas 15 ar Covid-19 saslimušie. Covid-19 slimniekiem paredzētas 33 gultas, deviņas tranzīta gultas vietas pacientiem, kas gaida testa rezultātu, kā arī divi boksi smagi slimiem pacientiem reanimācijas nodaļā.

Kopumā Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās šobrīd pietuvojies 500 cilvēkiem. Situācija reģionālajās slimnīcās ļoti atšķiras, piemēram, Jelgavas slimnīca ir gandrīz piepildīta, šonedēļ ziņoja mediji. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī aizpildītas 13 no 32 gultas vietām. Savukārt Daugavpils reģionālajā slimnīcā aizpildītas 56 no simts gultasvietām Covid-19 pacientiem, lai gan slimnīcā ir iespējas vietu skaitu palielināt. 

Secinājums: Foto patiesi redzama Liepājas slimnīca, taču tā nestāv dīkā un netiek melots par Covid-19 pacientu skaitu. Aptuveni puse ēkas šobrīd tiek renovēta. Slimnīcā Covid-19 slimniekiem atvēlētas 33 gultas, no kurām šobrīd vidēji dienā aizņemtas 15.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.