Iepriekšējos gados vairākas slimnīcas pirms plānveida operācijām pacientiem stingri ieteica vakcinēties pret gripu. Partijas Saskaņa Saeimas deputāte Regīna Ločmele nesen publiski paziņoja, ka arī šogad, lai gan vakcīna ir grūti pieejama, vairākas slimnīcas pacientiem atsaka operācijas, ja šī prasība netiks izpildīta. Re:Check noskaidroja, ka tā nav tiesa. Lai gan prasības atcelšana rada gripas izplatības risku, šobrīd plānots, ka vakcinēties lūgs tās slimnīcas, kas pašas var vakcīnu nodrošināt.

Oktobra beigās Saskaņas mājaslapā ievietots Ločmeles paziņojums par pretgripas vakcīnu trūkumu:

“Esam saņēmuši neskaitāmas sūdzības no iedzīvotājiem, tajā skaitā no riska grupā iekļautajiem iedzīvotājiem, par to, ka pretgripas vakcīna nav pieejama un atsevišķas slimnīcas atsakās veikt operāciju, ja persona nav vakcinējusies pret gripu.”

To pašu Ločmele vēstīja Facebook. Iepriekšējos gados mediji rakstīja par vairākām slimnīcām, kurās tiešām izvirzīta šāda prasība. Jautājām Ločmelei, kurās slimnīcās to prasa šobrīd. Viņa nosauca Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu (PSKUS), Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu (RAKUS), Cēsu klīniku un Vidzemes slimnīcu. Šādu informāciju viņai cilvēki esot snieguši vēstulēs.

Vai obligāti jāvakcinējas?

Noskaidrojām, ka nevienā no minētajām slimnīcām vakcīnu šobrīd neprasa, jo vēl nav sākusies gripas sezona. Tomēr plāni, kā rīkoties tās laikā, atšķiras.

Vidzemes slimnīcā stāstīja, ka iepriekšējos gados slimnīca aicināja pacientus vakcinēties pret gripu un to piedāvāja darīt arī savā slimnīcā. Šogad slimnīca vakcīnu pasūtījumu vēl neesot saņēmusi. “Šobrīd, kamēr nav pieejamas vakcīnas, pagrūti aicināt vakcinēties,” Re:Check norāda slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila. Savukārt gan Cēsu klīnikā, gan RAKUS skaidroja, ka lēmums vēl nav pieņemts, jo pašlaik vēl ir daudz nezināmā, tajā skaitā, vai Covid-19 dēļ nebūs jāierobežo kādu pakalpojumu sniegšana. 

Prasība vakcinēties pret gripu gan saglabāsies PSKUS. “Ņemot vērā izskanējušās bažas par vakcīnu pieejamību, skatīsimies, cik varam šīs vakcīnas pacientiem nodrošināt paši. Meklēsim risinājumu situācijai, iespējams, šo rekomendāciju neizvirzot mazāk apdraudētām pacientu grupām,” norādīja tās pārstāve Janita Veinberga.

Noskaidrojām arī, ka no 1. decembra pirms plānveida operācijām vakcinēties prasīs Bērnu klīniskājā universitātes slimnīcā (BKUS). “Tiem bērniem, kas neatbilst nevienai no valsts atmaksātās vakcīnas grupām, esam laikus pasūtījuši, pierezervējuši vakcīnas,” stāsta BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska. Ja gadījumā vakcīnu nepietiks līdz gripas sezonas beigām, operāciju pacientam neatteikšot. 

Kāpēc tas vajadzīgs? 

Zavadska, kura ir arī Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, uzsver, ka jebkurā medicīnas iestādē ir paaugstināts risks inficēties. “Ja pacients ir operēts un pēc tam saslimst ar gripu, viņa pēcoperācijas rezultāts pasliktinās. Tas var būt dzīvībai bīstami,” skaidro Zavadska. 

Katru gadu ne tikai pacientus, bet arī mediķus mudina vakcinēties, lai pasargātu gan sevi, gan pacientus. Zavadska stāsta, ka šogad situācija ir labāka, jo mediķiem pieejama valsts apmaksāta vakcīna. 

Ik gadu vakcīnu bez maksas var saņemt grūtnieces un bērni līdz divu gadu vecumam, taču šogad personu loks paplašināts ne tikai ar mediķiem, bet arī senioriem virs 65 gadu vecuma, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, sociālo aprūpes centru darbiniekiem un klientiem.

Kāpēc vakcīnas trūkst?

Ločmele gan sarunā ar Re:Check, gan paziņojumā norāda, ka Veselības ministrijai jāskaidro vakcīnu trūkums: “Ministrijai nebija skaidra plāna par to, cik šo vakcīnu ir nepieciešams, un viņi nepārliecinājās par šīs vakcīnas uzkrājumiem pie vairumtirgotājiem.” 

Ir tiesa, ka gripas vakcīna nav viegli pieejama. Lai gan šogad Latvijā ievestas 194 238 devas jeb par 12% vairāk vakcīnu nekā iepriekšējā sezonā, Covid-19 izplatības dēļ būtiski pieaudzis arī pieprasījums, norāda Zāļu valsts aģentūra (ZVA). Papildu vakcīnas, ap 10 tūkstošiem iepakojumu, Latvija plānots saņemt decembrī, norāda ZVA, taču tas tāpat nebūs pietiekami, lai apmierinātu visu pieprasījumu. Ločmelei taisnība, ka vakcīnu var pietrūkt arī iedzīvotājiem riska grupā – senioriem. Savukārt grūtniecēm, bērniem līdz 2 gadu vecumam, mediķiem un sociālās aprūpes centru darbiniekiem un klientiem to vajadzētu pietikt

ZVA gan uzsver, ka vakcīnas trūkst ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Par to liecina arī publikācijas medijos. Aģentūras pārstāve Dita Okmane norāda, ka vakcīnas ražošanas process ir sarežģīts un laikietilpīgs. To sāk apmēram gadu pirms gripas sezonas, ņemot vērā iepriekšējo gadu patēriņa tendences: “Sākoties Covid-19 infekcijas izplatībai, vairs nebija iespējams palielināt ražošanas jaudu un piegādāt ES dalībvalstīm vairāk vakcīnu, nekā tas bija saplānots jau 2019. gada rudenī.” ZVA maijā esot atkārtoti lūgusi ražotājiem piegādāt vairāk gripas vakcīnu, pārdalot tās no citām valstīm. Saņemts atteikums, jo arī citas valstis vēlējušās saņemt vairāk.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Projektu Re:Check līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.