Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Sociālajā medijā Facebook 2,3 tūkstoši cilvēku dalījušies ar ierakstu un foto, kurā bez apsardzes un dārga limuzīna dodamies uz darbu esot redzams Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens. Ieraksts ir maldinošs – lai gan attēlā fiksētais cilvēks patiesi ir van der Bellens, tās tapšanas laikā viņš vēl nebija Austrijas prezidents.

Ieraksta autors raksta:

Fotoattēlā redzamais sirmais vīrs dodas uz darbu, mugursomu uz muguras. Rokās maisiņš ar pusdienām. Nav ne apsardzes, ne dārga limuzīna, ielas arī neviens nebloķē, un garāmgājējus neizdzenā….  Viņš klusi un nemanāmi dodas pildīt savu pienākumu, droši ejot savas tautas vidū, bez jebkāda ”pompa” un ceremonialitātes. Kas gan ir šis cilvēks? 

Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens.

Šis foto ar līdzīgu maldinošu vēstījumu regulāri tiek izplatīts sociālajos medijos. Uzraksts fotogrāfijas labajā augšējā stūrī liecina, ka arī šoreiz fotogrāfija nākusi no Krievijas sociālā medija VKontakte

Austrijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta notika 2016.gada 4.decembrī. Austrijas Zaļo partijas politiķis van der Bellens tajā ieguva 54% balsu. Vēlēšanu galīgie rezultāti tika pasludināti 2016.gada 6.decembrī. Prezidenta amatā viņš stājās tikai 2017.gada 26.janvārī, kad notika inaugurācijas ceremonija.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka ierakstā publicētais attēls ir uzņemts decembra sākumā uzreiz pēc van der Bellena ievēlēšanas, kad viņš vēl nebija stājies amatā. Kā noprotams no medijos atrodamās informācijas, foto pirmoreiz publicēts Austrijas žurnālā Heute. Bet, piemēram, sociālajā medijā Twitter attēls ar attiecīgu parakstu ievietots 2016.gada 9.decembrī, savukārt Facebook – 10.decembrī. Daļa  komentētāju uzsver apsardzes neesamību, bet citi norāda, ka, iespējams, apsardze tomēr ir, tikai nav redzama foto.

Jānorāda, ka Austrijas varas iestādes van der Bellenam pirms otrās vēlēšanu kārtas vismaz uz laiku nodrošināja 24 stundu apsardzi, jo viņš bija saņēmis nāves draudus no labējiem radikāļiem. Prezidenta vēlēšanās viņa galvenais sāncensis bija no galēji labējās Brīvības partijas. 

Austrijas prezidentam līdzīgi kā Latvijas prezidentam ir lielākoties reprezentatīva funkcija. Ikdienā van der Bellenam tiek nodrošināts dienesta auto un apsardze. Tā veic savus pienākumus arī tajās dažās reizēs, kad viņš izmantojis sabiedrisko transportu, lai, piemēram, dotos uz klimata problēmām veltītu konferenci. 

Tāpat jāpiebilst, ka sociālajos medijos atrodams foto, kurā līdzīgā ikdienišķā situācijā pēc iepirkšanās bijis redzams Egils Levits, tajā laikā jau būdams Latvijas Valsts prezidents. Savukārt Latvijas premjers Krišjānis Kariņš labos laika apstākļos ik dienu uz darbu dodas ar velosipēdu. Latvijā saskaņā ar likumu apsardzi jaunievēlētajam Valsts prezidentam apsardzi nodrošina kopš ievēlēšanas brīža, kā arī visu prezidentūras laiku.

Secinājums: Apgalvojums, ka attēlā redzamais cilvēks ir Austrijas prezidents, ir nekorekts un maldinošs. Tas patiesi ir pašreizējais Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens, taču foto tapšanas laikā viņš vēl nepildīja šī amata pienākumus.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.