Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

Vairāki simti Facebook lietotāju dalās ar ierakstu, kas liek noprast, ka Somijas valdība atcēlusi pašizolācijas prasības tūristiem. Tā nav taisnība.

Facebook ierakstu publicējis bijušais žurnālists Sandris Točs ar komentāru: “Kad vīruss sāk kļūt par anekdoti…” Ierakstā redzams ekrānšāviņš ar tūrisma ziņu protāla travelnews.lv virsrakstu “Somijas valdība plāno uzņemt visus tūristus bez 14 dienu pašizolācijas”. Taču virsraksts ir maldinošs un neatbilst raksta saturam – Travelnews rakstā pareizi norādīts, ka joprojām būs virkne valstu, no kurām Somija tūristus neplāno uzņemt vispār.

Līdz šim Somijā bija vieni no stingrākajiem noteikumiem ieceļošanai visā ES, ievērojami stingrāki kā Latvijā. No jūnija iebraukšana bija ļauta vien ceļotājiem, kuru valstīs saslimuši ne vairāk kā 8 cilvēki uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Vēlāk pieļauti izņēmumi arī ar citām valstīm, kur saslimuši ne vairāk kā 10 cilvēki.

Tagad Somijas valdība nolēmusi par sliekšņa celšanu un citiem atvieglojumiem. Somijas valdības, Somijas Veselības un labklājības institūta, kā arī Somijas tūrisma portālā publicētā informācija liecina, ka no 19.septembra tajā  bez ierobežojumiem varēs ieceļot no valstīm, kurās pēdējās 14 dienās saslimušo skaits uz 100 tūkstošiem nepārsniedz 25 cilvēkus. Tas ļaus Somijā brīvi iebraukt cilvēkiem no, piemēram, Zviedrijas un Vācijas, kas iepriekš bija “slēgtas”. No valstīm ar augstāku slimības izplatību, piemēram, Francijas un Austrijas, joprojām Somijā drīkstēs ierasties tikai cilvēki, kam ir skaidri pierādāma vajadzība, piemēram, viņi tur strādā vai dzīvo. Viņiem joprojām tiek rekomendēta 14 dienu pašizolācija. 

Lielāki atvieglojumi atsevišķu valstu pilsoņiem gaidāmi vien no novembra beigām, kas ir tradicionālais tūrisma sezonas sākums Lapzemē. Tad Somijā varēs iebraukt arī ceļotājii no ES un Šengenas valstīm, kur saslimstība ir lielāka. Taču uz robežas būs jāuzrāda negatīva Covid-19 testa rezultāti, kas ir ne vecāki kā 72 stundas, un tad vēl 72 stundas jeb trīs diennaktis jāpavada karantīnā. Pēc tam jāveic vēl viens tests. Ja abi ir negatīvi, tūristi varēs brīvi pārvietoties pa Somiju. Izņēmums ir tūristi, kas ierodas ar čārterreisiem vai citādi organizētās grupās. Ja vizīte nebūs ilgāka par 72 stundām, tad nebūs nepieciešams ne otrais tests, ne pašizolācija. Ja ilgāka – jāievēro pašizolācija un jāveic otrs tests.

Savukārt cilvēkiem no valstīm ārpus ES neiesaka Somijā ieceļot vispār, ja vien tam nav skaidra pamatojuma. Tas attiecas, piemēram, uz ASV un Krieviju. Turklāt jāievēro 14 dienu karantīna un jāapliecina ceļotāja veselības stāvoklis.

Toča publicētajā ekrānšāviņā arī citēts fragments no travelnews.lv ziņas, kurā teikts: “Somijas valdība ir atzinusi, ka pašizolācija rada nelabojamu kaitējumu Somijas ekonomikai, likvidējot veselas nozares, piemēram, tūrismu, gaisa satiksmi un jūras satiksmi.” Točs to komentē rakstot: “Ja jau slimība ir tik ļoti bīstama – kā pašizolācija var radīt kaitējumu? Bet, ja slimība nav tik bīstama – kāpēc vispār ir vajadzīga pašizolācija?”

Tomēr Re:Check šādu Somijas valdības paziņojumu neatrada.

Ziņu portālā foreigner.fi publicēts līdzīgs apgalvojums, taču tur teikts, ka valdības ierobežojumi ieceļošanai radījuši pašizolāciju un kaitējuši ekonomikai, gremdējot tūrisma, gaisa un jūras satiksmes nozares. Piemēram, foreigner.fi iepriekš rakstīja, ka augustā lidkompānija Finnair pārvadājusi par 85.8% mazāk pasažieru nekā pērn, bet Helsinku lidostā ceļotāju skaits krities par 87%. Lidostu operators Finavia norāda, ka kritums ir lielāks nekā citviet Eiropā, un tajā vaino stingros ierobežojumus Somijā.

Re:Check ar jautājumiem vērsās pie travelnews.lv redakcijas. Portāla direktors Aivars Mackevičs norādīja, ka ziņa tapusi, balstoties uz foreigner.fi publicēto informāciju, bet virsraksts izvēlēts, jo “Latvijas valdība visu laiku pieņem lēmumus pretēji tautsaimniecības un tūrisma biznesa interesēm”. Redakcija vēlējusies “uzsvērt tendenci Eiropā, ka Eiropas valdības aizvien biežāk mazāk ierobežo, bet vairāk cenšas organizēt drošus ceļojumus ar iespējām pārbaudīties”. Viņš arī norāda, ka virsrakstā nevarot iekļaut visas nianses, tādēļ jālasa viss raksts.

Savukārt Točs uz Re:Check jautājumiem neatbildēja.

Latvijā noteikts, ka pašizolācija jāievēro iebraucējiem no valstīm, kurās uz 100 tūkstošiem saslimuši vairāk kā 16 cilvēki. Valdība 15.septembrī saīsināja pašizolācijas laiku no 14 uz 10 dienām.

Secinājums: Taisnība, ka Somijas valdība nolēmusi atvieglot ieceļošanu savā valstī, taču nav tiesa, ka plānots uzņemt visus tūristus bez 14 dienu pašizolācijas. Izmaiņas paredz, ka Somijā brīvi varēs ierasties tūristi no valstīm, kur 14 dienu laikā uz 100 tūkstošiem nav saslimuši vairāk kā 25 cilvēki. No novembra būs arī atvielgojumi tūristiem no valstīm ar augstāku saslimstību, taču tie attiecas tikai uz ES un Šengenas valstu iedzīvotājiem.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.