Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāki simti Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu, kurā apgalvots, ka ASV Slimību kontroles un prevencijas centrs (CDC) “klusi” pārskatījis Covid-19 nāves gadījumu statistiku. Esot atklāts, ka patiesībā no Covid-19 bojā gājuši tikai 6% no iepriekš statistikā reģistrētajiem cilvēkiem.* Tā nav taisnība – CDC publicētā informācija apliecina, ka vairumam cilvēku, kas miruši no Covid-19, bijušas vēl kādas problēmas, kas saasinājušas slimības gaitu. To, ka Covid-19 ir nāvējošāks, piemēram, cilvēkiem ar sirds un asinsvadu, kā arī plaušu slimībām, veselības organizācijas nekad nav slēpušas.

Kāda Facebook lietotāja raksta: 

“CDC (ASV Veselības statistikas centrs) 26.08.2020. klusi atjaunināja Covid statistiku, atzīstot, ka tikai 6% no visiem 153 504 statistiski reģistrētajiem Covid nāves gadījumiem  ASV, faktiski miruši no Covid. Pārējiem 94% patiesais nāves cēlonis bijis cits- vecuma saslimšanas un citas hroniskas nāvējošas slimības.”

Apgalvojums, ka CDC samazinājis nāves gadījumu skaitu, ko saista ar Covid-19, ir ļoti populārs dažādās ASV dezinformācijas vietnēs un Facebook lapās. Ar to Twitter dalījies pat ASV prezidents Donalds Tramps (ierakstu gan Twitter izdzēsis, cenšoties cīnīties ar dezinformāciju). 

Facebook lietotāja Latvijā ieraksta daļu iztulkojusi. Viņas ieraksta apakšā arī pievienota saite uz CDC mājaslapu. Tiesa, mājaslapas saturs neatspoguļo ierakstā teikto. 

CDC regulāri atjauno statistikas datus. Vienā no datu tabulām uzskaitīts, cik cilvēkiem, kas miruši no Covid-19, bijušas arī vēl kādas citas veselības problēmas, kas slimības gaitu saasinājušas. Līdz 2.septembrim ASV bojā gājis vairāk nekā 161 tūkstotis cilvēku. Vairāk nekā 35 tūkstošiem cilvēku bijušas arī hipertensīvās slimības, 26 tūkstošiem bija diabēts, teju sešiem tūkstošiem bija liekais svars, bet 68 tūkstošiem – arī gripa vai pneimonija. Šāda informācija ļauj cilvēkiem saprast, kādos gadījumos Covid-19 ir visbīstamākais un var izrādīties nāvējošs, nevis norāda, ka Covid-19 ir mazāk nāvējošs nekā apgalvots iepriekš.

Arī CDC mājaslapā pie tabulas skaidri norādīts, ka tā “parāda slimības un apstākļus, kas pieminēti saistībā ar 2019.gada koronavīrusa (Covid-19) nāves gadījumiem”. Tikai 6% gadījumu Covid-19 bija vienīgais pieminētais cēlonis. Šie dati iegūti no miršanas apliecībā ierakstītās informācijas, kur mediķi uzskaita visus faktorus, kas saistīti ar nāvi. 94% apliecību Covid-19 ir minēts kā galvenais nāves iemesls, liecina CDC statistika

Vēlāk publicēti arī citi maldinoši ieraksti par šiem datiem. Vienā no tiem teikts:

“Visiem pārējiem 94% ir fiksētas citas, pietiekoši nopietnas saslimšanas – 2 vai pat 3 citas diagnozes, kas ir pilnīgi normāls nāves iemesls pats par sevi.”**

Arī tā nav taisnība. 94% miršanas apliecību Covid-19 ir minēts kā galvenais nāves iemesls, liecina CDC statistika

Tas, ka Covid-19 ir īpaši bīstams veciem cilvēkiem, kā arī cilvēkiem ar plaušu vai sirds un asinsvadu slimībām, nav nekas jauns. To iepriekš uzsvēris gan CDC, gan Pasaules Veselības organizācija. Šie statistikas dati ir tikai apstiprinājums iepriekš teiktajam, kas ļauj riskus apzināties vēl precīzāk. 

Vēl jo grūtāk apgalvot, ka CDC kaut ko “klusi” atjaunojis, jo interneta mājaslapu arhīvā pieejamā informācija liecina, ka šādu datu tabulu CDC publicē vismaz kopš maija.

*Papildināts 02.09.2020.: Ieraksta autore pēc tam, kad ar viņu sazinājās Re:Check, tekstu laboja, iekļaujot informāciju, ka 6% bojā gājušo Covid-19 bija vienīgais nāves cēlonis, bet citiem – vairāki cēloņi, ne tikai Covid-19.

**Papildināts 03.09.2020.: Rakstam pievienots faktu kļūdu labojums par līdzīgu ierakstu.

Secinājums: CDC publicētie dati norāda nevis to, ka Covid-19 bijis patiesais cēlonis tikai 6% ASV iepriekš uzskaitīto nāves gadījumu, bet ka 6% mirušo nav bijusi arī kāda cita saslimšana. To, ka Covid-19 ir īpaši nāvējošs, piemēram, cilvēkiem ar plaušu, kā arī sirds un asinsvadu slimībām, CDC un Pasaules veselības organizācija nekad nav slēpušas. Šie dati to tikai apstiprina.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.