Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

“Latvijā pazuda 8 miljoni eiro.” Šādiem vārdiem iesākts ieraksts anonīmā Facebook grupā Latvijas Strādnieku Fronte. Ierakstā norādīts, ka martā valdība piešķīra šo naudu mediķu piemaksām, bet neviena slimnīca tās nesaņēma, un tika secināts, ka mediķi tā arī “nesaņēma piemaksas par savu pašaizliedzīgo darbu”. Tomēr Re:Check pārliecinājās, ka tā ir puspatiesība – atbildīgā ministrija kavējās ar kompensāciju pārskaitīšanu, taču astoņi miljoni nekur nav pazuduši. Turklāt aptuveni pusē slimnīcu mediķi piemaksas saņēma laikus, jo slimnīcas tās izmaksāja no saviem līdzekļiem, vēlāk saņemot kompensāciju no valsts budžeta.

Publicētais ieraksts veltīts valdības piešķirtajām piemaksām mediķiem, kuras neviena slimnīca neesot saņēmusi.

Latvijā pazuda 8 miljoni eiro. Martā valdība piešķīra šo naudu piemaksām, bet neviena slimnīca tās nesaņēma.

Tātad, tie paši mediķi, kuri glābj valsti no epidēmijas, kuriem mūsu valdība izšķaida salkanus pateicības vārdus, pa kuriem tie izliet krokodila aizkustinājuma asaras un pat uzcel kroplīgus pieminekļus, tā un nesaņēma piemaksas par savu pašaizliedzīgo darbu.
Šī valdība agrāk jau apmānīja skolotājus. Šī valdība tagad ir apmānījusi arī mediķus. Ja tu dzīvo ar savām pūlēm, nevis ar citām, tad arī tevi noteikti apmānīs.”

Vēstījums publicēts latviešu un krievu valodā 3. jūlijā, un ar to dalījās 1200 cilvēku.

53% slimnīcu piemaksas izmaksājušas laicīgi

Latvijas Slimnīcu biedrība tik tiešām 1. jūlijā izplatīja paziņojumu medijiem, ka neviena pašvaldību slimnīca līdz šim nav saņēmusi valsts solītās piemaksas mediķiem, kuri tieši iesaistīti Covid-19 izplatības mazināšanā. Tomēr biedrība arī norādīja, ka 53% pašvaldību slimnīcu spējušas izmaksāt mediķiem piemaksas par paveikto darbu no saviem līdzekļiem, taču 47 % piemaksas vēl turpinājuši gaidīt. Līdz ar to vismaz puse mediķu piemaksas saņēmuši laicīgi.

No saviem līdzekļiem ārkārtas situācijas laikā piemaksas mediķiem izmaksāja arī, piemēram, Vidzemes slimnīca. Slimnīcas pārstāve Jolanta Vaido Re:Check norādīja, ka izmaksu veica no peļņas uzkrājuma, kas veidojas “no maksas pakalpojumu un no pārējo saimniecisko darbību pakalpojumu sniegšanas”.

Veselības ministrijā (VM) noraidīja Slimnīcu biedrības pārmetumus, ka slimnīcām nebūtu pieejami līdzekļi piemaksu veikšanai mediķiem, jo tām esot pieejami avansa maksājumi – katru mēnesi viena divpadsmitā daļa no gada finansējuma.

Vidzemes slimnīcā apstiprināja, ka šāda veida avanss ir pieejams, taču tas nenozīmējot, ka visu summu var novirzīt tikai piemaksām. Šobrīd stacionēto pacientu skaits esot mazāks nekā līgumā noteikts. Savukārt to pacientu skaits, kas līdz ar ārkārtas situācijas beigšanos vēršas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un uzņemšanas nodaļā, strauji pieaudzis. “Ņemot vērā pacientu plūsmu gada griezumā, var izveidoties stacionēto pacientu pārstrāde, tādēļ visu avansa summu Vidzemes slimnīca nevar novirzīt tikai piemaksām, virsstundu apmaksai un individuālo aizsardzības līdzekļu iegādei,” norādīja slimnīcā. Tāpēc tiekot gaidīts konkrētais finansējums no VM.

Par martu un aprīli izmaksāja 9. jūlijā

Valdība lēmumu piešķirt kopumā 8 miljonus eiro mediķiem, epidemiologiem, sabiedrības veselības speciālistiem un citiem, kas tieši iesaistīti jaunā koronavīrusa izplatības mazināšanā, pieņēma 26. martā. Lēmums paredz nodrošināt šiem speciālistiem piemaksas pie atalgojuma trīs mēnešus: martā, aprīlī un maijā. Mehānisms – slimnīcas sniedz aprēķinus, VM padotībā esošais Nacionālais veselības dienests (NVD) tos pārbauda, apkopo un iesniedz VM, kas savukārt prasa FM piešķirt naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Toreiz tika pausts, ka pirmās piemaksas par martu varētu būt aprīļa sākumā.

Tā kā par martu aprēķinātā summa pašvaldību slimnīcām bija neliela, to nolēma prasīt kopā ar aprīļa finansējumu. Kā norāda FM, pirmais pieprasījums no VM gan saņemts tikai 4.jūnijā. Tas vēlāk atsaukts, jūnija beigās iesniegts no jauna un vēlāk vēlreiz precizēts.

NVD Re:Check skaidroja, ka kavēšanās bijusi, jo vairākas iestādes nedaudz kavējušas atskaišu iesniegšanas termiņus vai nekorekti aizpildījušas pārskatu veidlapas, tāpēc tās bija jāiesniedz atkārtoti. 3.jūlijā FM pieņēma rīkojumu piešķirt finansējumu, un 9.jūlijā – jau pēc attiecīgā Facebook ieraksta – tas slimnīcām pārskaitīts. Arī Vidzemes slimnīca apliecināja, ka 9.jūlijā saņēma 20% lielo piemaksu jeb 24 tūkstošus eiro, kas bija izmaksāti struktūrvienībām par darbu.

Kopējā FM piešķirtā summa par martu un aprīli ir 3,6 miljoni eiro. Kā norāda NVD, tieši ārstniecības iestādēm par martu un aprīli piešķirti 816 182 eiro. Savukārt par piemaksām maijā VM iesniegusi informāciju Finanšu ministrijai 1. jūlijā – tām tiek prasīti 434755 eiro. NVD norāda, ka daļa slimnīcu aprēķinus par martu un aprīli iesniegušas novēloti, tāpēc tā tiks izmaksāta vēlāk.

Secinājums: Apgalvojums Facebook, ka mediķi tā arī “nesaņēma piemaksas par savu pašaizliedzīgo darbu” – nav tiesa, jo vismaz puse mediķu piemaksas saņēma laikus. Ir taisnība, ka slimnīcas 3. jūlijā, Facebook ieraksta publicēšanas laikā, vēl nebija saņēmušas solītās kompensācijas mediķu piemaksām, taču, kā norāda Nacionālais veselības dienests, kavēšanās daļēji saistīta arī ar pašu slimnīcu nepilnīgi iesniegtajiem aprēķiniem. Nav arī pamata apgalvot, ka 8 miljoni eiro “pazuda”.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.