Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāk nekā tūkstotis cilvēku dalījušies ar Facebook ierakstu, kurā minētas bažas, vai Covid-19 testi nerada kādus veselības riskus. Pausts, ka ar kociņu, ar ko paņem izmeklējumu, var traumēt sieniņu, kas norobežo smadzeņu šķidrumu no asinīm. Ieraksta autore pauž, ka tādējādi it kā smadzenēs var nonākt infekcijas. Re:Check noskaidroja, ka tā nav patiesība.

Lietotāja savā ierakstā apgalvo:

“Corona testam ir pavisam cits mērķis nekā tam, kam tu tici vai ko viņi tev saka. Krūzes ievietošana ļoti dziļi deguna krustojumos rada kaitējumu hemat-encefalozajai barjerai galvaskausa dziļumā. Tāpēc testēšana tik ļoti sāp! Šī dziļā testa mērķis ir bojāt hemato-encefalozo barjeru un nodrošināt tiešu piekļuvi smadzenēm jebkurai infekcijai.”

Par testu drošību satraukums ir lieks. “Tas nav iespējams,” lūgta komentēt ierakstā paustās bažas par kaitējumu sieniņai jeb hematoencefāliskajai barjerai ir lakoniska Centrālās laboratorijas galvenā speciāliste, laboratorijas ārste Jana Osīte.

Lai pareizi paņemtu vīrusa izmeklējumu, pacients atliec galvu, un ārsts deguna ejā ar vieglām, rotējošām kustībām ievieto kociņu, kam galā ir vates tampons. Pieaugušajiem kociņu ievieto četru līdz piecu centimetru dziļumā. Tik dziļi tas jāievieto, lai sasniegtu augšējo rīkles daļu aiz deguna dobuma. Tur vairojas vīruss, stāsta Osīte. Viņa nenoliedz, ka tests pacientos rada diskomfortu, taču ārsti iepriekš ir īpaši apmācīti to veikt, kā arī ņem vērā pacienta anatomiskās īpatnības un iepriekšējās deguna traumas.

Vates kociņš ražots no speciāla elastīga materiāla, ar kuru nav iespējams traumēt deguna ejas. Izmeklējumu ar koka kociņiem, piemēram, aizliegts veikt. Taču pat ar koka kociņiem nevarētu traumēt hematoencefālisko barjeru. Pirmkārt, šī barjera nav ar kociņu sasniedzama, priekšā atrodas kauls.

Otrkārt, Osīte skaidro, ka sieniņu pārdurt ar vates tamponu uz kociņa no elastīga materiāla pat nebūtu iespējams, jo barjera nav tik trausla. Lai to pārdurtu, būtu nepieciešama resna adata.

Tāpat ar kociņu ienest vīrusu nav iespējams, jo materiāla savākšanai izmanto sterilu kociņu, kuru no iepakojuma ar apstrādātiem vienreizlietojamiem cimdiem izņem tikai pacienta klātbūtnē. Ja kociņš nebūtu sterils, izmeklēšanu nemaz nevarētu veikt, jo uz tā nonāktu piemaisījumi no citiem vīrusiem vai baktērijām.

Šādu nepatiesu informāciju izplata Facebook lietotāji ne tikai Latvijā. Apgalvojumu pārbaudīja un pie tāda paša secinājuma kā Re:Check nonāca arī Reuters,USA Today, AFP, BBC, AP un PolitiFact.

Tāpat ierakstā minēts, ka sejas maskas nēsāšana izraisa infekciju. Arī tā nav tiesa. Re:Check par to rakstīja jau iepriekš.

Ieraksta autore neatsaucās uz Re:Check lūgumu komentēt publicēto informāciju.

Secinājums: Ar Covid-19 testos izmantotajiem kociņiem nav iespējams traumēt sieniņu, kas atdala smadzeņu šķidrumu no asinīm jeb hematoencefālisko barjeru. Cilvēka anatomija neļauj šo barjeru ar kociņu sasniegt – priekšā ir kauls. Pat tad, ja tas būtu iespējams, sieniņa nav tik trausla, lai to varētu bojāt ar kociņu no elastīga materiāla.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.