Nedēļas nogalē Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biroja vadītāja Diāna Baķe sociālajos tīklos ielika saiti uz interneta vietnes Aktualais.info rakstu, kurā bija pārpublicēts bijušā Militārās izlūkošanas un drošības dienesta darbinieka Maigura Strīķa vēstījums par valsts dienestu it kā šokējošo darbību. Aktualais.info ir tradicionālo ziņu portālu nemākulīga imitācija ar būtisku īpatnību – tā raksti ir anonīmi un kritizē politiskās partijas. Ar vienu izņēmumu – JKP, kuras biedri un atbalstītāji arī ir galvenie Aktualais.info “ziņu” izplatītāji sociālajos tīklos. Baķe un citi Re:Check uzrunātie partijas pārstāvji apgalvo, ka nemaz nezina, kas šo interneta vietni veido un finansē.

JKP nav vienīgā partija ar šāda veida balstu internetā. Re:Check pētīja, kā ar anonīmām politiskas ievirzes lapām tiek mēģināts ietekmēt sociālo tīklu lietotāju viedokļus un kas ar to nodarbojas.

Dalās, bet nav ne jausmas, ar ko

Svētdien, 10.maijā, nesen mūžībā aizgājušās JKP biedres Jutas Strīķes dzīvesbiedrs Maigurs Strīķis savā Facebook profilā publicēja viedokļrakstu saistībā ar kādreizējā Satversmes aizsardzības biroja darbinieka Aigara Sparāna aizturēšanu. Tajā pašā dienā to pārpublicēja Aktuālais.info – retajam zināma interneta vietne ar aptuveni simt sekotājiem Facebook. Dažas minūtes pēc tam, kad raksts tika publicēts Aktuālais.info Facebook kontā, Baķe saiti uz to ievietoja savos Twitter un Facebook kontos. Cilvēki dalījās un izskanēja arī jautājumi – kas šis ir par portālu?

JKP biroja vadītāja Diāna Baķe savos sociālo tīklu kontos bieži publicē saites uz portālu Aktualais.info. Tagad viņa apgalvo, ka nemaz nezina, kas tā ir par interneta vietni un kas to veido.

Internetā atrodamā informācija ir skopa. Tas veidots 2019.gada vidū, nav norādīti ne tā veidotāji, ne kontaktinformācija, publikācijām nav autoru. Tas sola vēstīt “par visu aktuālo”, bet rakstu nav daudz un tie tapuši izlases veidā. Tēmas atbilst JKP politiskajai dienaskārtībai – atkritumu apsaimniekošana, nekārtības Latvijas dzelzceļā, azartspēļu ierobežošana. Vairāki raksti veidoti tā sauktā melnā PR stilā. Piemēram, pērn laikā, kad izglītības un zinātnes ministre Ilgai Šuplinska saņēma kritiku par nevēlēšanos atkārtoti apstiprināt amatā LU rektoru Indriķi Muižnieku, portāls publicēja anonīmu “lasītāja” rakstu. Tajā, aizstāvot ministres rīcību, pausts nosodījums gan LU, gan finanšu ministram Jānim Reiram (Vienotība), bet ilustrācijai pievienots raksts no Reira komjaunieša pagātnes.

Saiti uz rakstu Facebook tālāk padeva rinda JKP partijas biedru un redzamu atbalstītāju, piemēram, Saeimas deputāti Normunds Žunna, Anita Muižniece, Evita Zālīte-Grosa, JKP Rīgas nodaļas vadītāja Linda Medne, tobrīd izglītības ministres padomnieks Andris Gross. Ar citu rakstu, veltītu vēl vienam kritiķim, Šuplinskas priekštecim amatā Kārlim Šadurskim, sociālajos tīklos pat no diviem saviem profiliem dalījās arī Šuplinska pati. Būdama izglītības ministre, viņa ne reizi vien uzsvērusi medijpratības nozīmi. Viens no tās principiem ir dalīties tikai ar pārbaudāmu informāciju no uzticamiem un zināmiem avotiem, kas neslēpj autoru vārdus un kontaktus.

Ar portāla Aktualais.info rakstiem dalās neparasti daudz JKP biedru un atbalstītāju. Uzrunātie tagad saka, ka nezina, kas tas par mediju vai, ka nav par tādu neko pat dzirdējuši. Foto: Ekrānšāviņi no Facebook.

Šuplinska neatbildēja uz Re:Check jautājumu, kāpēc izplatījusi anonīma portāla publikāciju. Citi uzrunātie JKP pārstāvji visi kā viens pauda, ka nezina, kas šis vispār par portālu. “Nav ne jausmas,” lakoniski atbildēja JKP biroja vadītāja Baķe, kas, visticamāk, pirmā sociālajos tīklos ielika saiti uz Strīķa rakstu. Viņa ir pirmā, kas dalās arī ar vairākiem citiem portāla rakstiem Facebook. Bijušais Šuplinskas komunikācijas padomnieks, tagad izglītības projekta Tava klase veidotājs Gross sacīja: “Skatos, ja kāds no maniem paziņām nošērojis, un es saprotu, ka tas, kas tur rakstīts, ir tas, kam es, iespējams, varētu piekrist, tad es arī nošēroju. Tas arī ir viss, ko par to zinu.” Savukārt partijas preses sekretārs Oskars Muksimovs pauda, ka par šādu portālu neesot pat dzirdējis.

Valdības lamāšana ar politiskām mēmēm

JKP nav vienīgais politiskais spēks, kuram ir šāda veida atbalsts sociālajos tīklos. Re:Baltica jau ir rakstījusi par mārketinga jomas darbinieka Alberta Joda veidoto portālu un Facebook lapu tīklu, kas slavē Aivaru Lembergu, ZZS politiku un peļ konkurentus. Kopš marta sākuma šo tīklu papildinājusi Facebook lapa Nožēlojamā valdība. Facebook lietotājam nav viegli noskaidrot, kas ir to veidotāji. Piemēram, informācija, ka Nožēlojamā valdība top Joda vadītajā Nacionālo mediju grupā, atrodama, tikai aizejot līdz tās pirmajiem publicētajiem ierakstiem. Jodis gan Re:Check tāpat kā iepriekš apgalvo, ka lapās nav ievirzes par labu nevienai partijai, neviens par to uzturēšanu viņam nemaksā un viss tiekot darīts sabiedriskā kārtā, “cik nu laika pietiek”.

Valdības koalīciju asi izsmej vēl viena Facebook lapa Troļļu sala, kas ir pilnībā anonīma. Tās formāts – mēmes jeb vizuāli vēstījumi joku stilā. Neraugoties uz centieniem piesaistīt sekotājus ar maksas reklāmu, to vismaz pagaidām ir maz – tikai pāris simti. Jodis apgalvo, ka ar šo lapu viņam nav nekāda sakara un autori jāmeklē citur.

Šopavasar Facebook parādījušās divas jaunas lapas, kas izsmej valdības koalīcijas partijas. Vienu uztur Alberta Joda vadītā Nacionālo mediju grupa, otra ir anonīma. Foto: Ekrānšāviņi no Facebook.

Saskaņa pārņem lapu ar 30 tūkstošiem sekotāju

Nesen raidījumā Starp citu Re:Baltica stāstīja, kā par vienas partijas lapu kļuva lapa Es mīlu Latviju, kurā līdz tam tika publicēti galvenokārt Latvijas dabas ainavu foto. Šogad janvārī bildes pēkšņi no lapas pazuda un tās nosaukums mainījās uz Es mīlu Latviju un Eiropu. Vietā parādījās ieraksti par drošības pasākumiem Covid-19 laikā, izvietoti uz partijas Saskaņa koši sarkanās krāsas fona un marķēti ar tās logo. Visticamāk, liela daļa no vairāk nekā 30 tūkstošiem lietotāju, kas ikdienā skatīja dabasskatu bildes, pat nepamanīja, ka tagad kļuvuši par Saskaņas sekotājiem.

Pirms gaidāmajām Rīgas domes vēlēšanām politisko kapitālu Facebook no jauna meklē partija Saskaņa. Foto: Ekrānšāviņi no Facebook.

Ieraksti latviešu valodas lapā, neraugoties uz lielo sekotāju skaitu, gan īpašu popularitāti negūst un kopš aprīļa vidus tajā arī nav jaunu ierakstu. Tās ekvivalentam krievu valodā – lapai Вместе jeb Kopā – iet daudz labāk, lai gan tai ir tikai ap 2000 sekotāju. Ar tās ierakstiem dalās simtiem cilvēku, viņu vidū arī partijas līderis Nils Ušakovs. Saskaņas pirmais numurs šogad gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās Konstantīns Čekušins gan apgalvo, ka lapa nav radīta politiskiem mērķiem.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Projektu Re:Check līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.