Patiesība – apgalvojums atbilst patiesībai, izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms.

Iespējams, pateicoties sazvērestību teorijām par plāniem cilvēkos implantēt mikročipus kopā ar jaunā koronavīrusa vakcīnu, uzmanību atkal izpelnījusies 2018.gada informācija, ka Tele2 Igaunijas filiāle piedāvāja darbiniekiem plaukstā implantēt mikroshēmas, lai izmantotu parastās biroju caurlaides kartes vietā. Lai gan informācija ir patiesa, lasītājam jāņem vērā, ka tas nav jauns un ar vīrusu vai vakcīnām saistīts projekts, pasākums ir brīvprātīgs un to darīt izvēlējies neliels skaits cilvēku.

Rakstu aprīļa vidū publicēja portāls focus.lv. Tā patiesumu Re:Check pārbaudīt lūdza vairāki lasītāji. Rakstā stāstīts, ka čipi implantēti, lai bez atslēgām un elektroniskām kartēm darbinieki varētu tikt darba vietā. Starp īkšķi un rādītājpirkstu to pirmais ievadīja Tele2 Eesti izpilddirektors Kriss Robinss, jo uzskatīja, ka tas viņa dzīvi padarīšot ērtāku. Portāls nav norādījis, ka ziņa ir pusotru gadu veca, vien rakstīts, ka tas darīts pirms krietna laika. Tajā ir atsauce uz Igaunijas sabiedrisko mediju portāla krievu valodas versiju.

Re:Check sazinājās ar uzņēmuma Tele2 Eesti pārstāvi, kas stāstīja, ka to izvēlējušies darīt 13 cilvēki vienā no Tallinas birojiem, kas gribējuši paši uz savas ādas testēt šo tehnoloģiju. Čips šobrīd ļauj darbiniekiem atvērt durvis ēkā un izmantot printeri.

Jau pirms tam čipus zem ādas ievietojuši arī atsevišķi citi uzņēmumu darbinieki, kas strādā Tallinas reģiona Ilemistes tehnoloģiju parkā. Tolaik darbinieki prātoja par iespēju kādreiz nākotnē čipu izmantot arī bankas, transporta un identitātes karšu vietā.

Cilvēki Igaunijā arī nav vienīgie, kas izvēlas plaukstā ievietot mikročipus. Atsevišķos uzņēmumos tas darīts, piemēram, arī ASV un Lielbritānijā. Al Jazeera pērnā gada sižetā lēsts, ka Zviedrijā šo tehnoloģiju entuziastu skaits jau mērāms tūkstošos. Nevienā no šiem gadījumiem tam nav saistības ar vakcīnām vai citām medicīnas tehnoloģijām, un tas notiek brīvprātīgi, tomēr vairākos ASV štatos jau preventīvi liegts tos uzņēmumos mēģināt ieviest obligātā kārtā.

Facebook rakstu izplata vairāki lietotāji, kas iepriekš publicējuši nepatiesu informāciju, ka līdz ar vakcīnu pret koronavīrusu plānots cilvēkos obligāti ievadīt mikročipus. Tas nepamatoti sasaistīts arī ar Bila Geitsa darbību filantropijā. Par šādiem mītiem Re:Check rakstīja jau iepriekš.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.