“Cenzūra” un “patiesības ministrija” – tik skaļi apzīmējumi izskanējuši par Re:Baltica paspārnē dibināto faktu pārbaudes projektu Re:Check. Sevišķi, kopš tas marta vidū kļuva par oficiālo Facebook (FB) faktu pārbaudītāju.

Šiem apgalvojumiem nav pamata, jo…

1.Kā mēs izvēlamies faktus, ko pārbaudīt?

No mūsu lasītājiem vai īpaša FB rīka saņemam informāciju par apšaubāmiem ierakstiem vai video. Ja ar tiem dalījušies daudz cilvēku, pievēršam pastiprinātu uzmanību.

2. Pārbaudām faktus, kas minēti ierakstā vai video.

To darām, izmantojot oficiālus un uzticamus informācijas avotus. Piemēram, šajā ziņā FB ierakstā teikts, ka Francijā atcelta maksa par elektrību, gāzi, īri un ūdeni. Mēs apskatījāmies Francijas valdības sniegto informāciju. Tur minēts, ka Francijas valdības atbalsts būs tikai grūtībās nonākušajiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Nevis privātpersonām.

Avots: ekrānšāviņš no Facebook

3. Pajautājam skaidrojumu ieraksta autoram.

Šī ieraksta autors atbildēja, ka informāciju guvis no vācu avīzes Welt. Apskatījām – raksta ievadā minēts, ka atcelti īres maksājumi, bet tālāk skaidrots, ka atbalsts attiecas uz uzņēmējiem.

4. Iedodam konkrētajai ziņai novērtējumu, vienu no piecām atzīmēm.

Par vērtējumu vienmēr vienojas vismaz divi Re:Check redaktori. Šajā gadījumā vērtējums ir – drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta. To arī norādām savā rakstā. Sīkāk par faktu pārbaudes procesu un katru no atzīmēm varat izlasīt šeit.

5. Pievienojam rakstu attiecīgajiem ierakstiem FB.

Tur parādīsies atzīme. Iespējams lasīt mūsu analīzi kā saistīto rakstu zem konkrētā FB ieraksta, vai arī būs piedāvājums uzspiest “Skatīt iemeslu”.

Avots: ekrānšāviņi no Facebook

SVARĪGI!

  • Re:Check nedzēš Facebook ierakstus, mums nav tādu tiesību. Līdz ar to runām par cenzūru nav pamata, jo ikviens var lasīt oriģinālo ierakstu vai skatīties video. Re:Check arī nav tiesību dzēst FB profilus vai lapas.
  • Ieraksta autoram ir iespēja vērtējumu apstrīdēt. Kā to darīt, aprakstīts šeit. Iespējams arī ierakstu labot vai papildināt, pēc kā Re:Check var vērtējumu mainīt.
  • Re:Check nepārbauda viedokļus. Dzīvojam demokrātiskā valstī, un katrs var paust savus uzskatus, bet mēs pārbaudīsim, vai patiesi ir fakti, ar kuriem viedoklis pamatots. Piemēram, ikviens var teikt, ka valdības ierobežojumi COVID-19 laikā ir pārspīlēti – tas ir viedoklis. Bet, ja cilvēks teiks, ka ierobežojumi ir pārspīlēti, jo koronavīruss neeksistē, mēs pārbaudīsim apgalvojumu/faktu, ka “vīruss neeksistē”.
  • Vairāk par pašu Re:Check varat izlasīt mūsu mājas lapā. Liels paldies visiem, kas mums iesūta aizdomīgu informāciju. Tas mums ļoti palīdz darbā! Droši sūtiet arī turpmāk uz recheck@rebaltica.com vai rakstiet Re:Baltica FB.

NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.