“Valdība ir vainīga! Tikai valdība!” cenšoties pārkliegt konservu ceha troksni, Krievijas televīzijā sūdzas kāda latviešu strādniece. Šī seja Kremļa kontrolētajos kanālos, lai stāstītu, cik Latvijā sliktas šprotes un dzīve, parādījusies vairākkārt. Re:Baltica, vēloties noskaidrot viņas motivāciju, atrada konkrēto sievieti. Sarunā viņa stāsta, ka, pašai nesaprotot, ierauta politiskajās spēlēs, un atklāj, kā top propaganda.

“Nekādu Leimiju es nezinu,” sākotnēji saka Salacgrīvā esošā konservu ceha Brīvais vilnis līdzīpašnieks Arnolds Babris. Dīvaini, jo tieši Leimija Astapčuka, pārstāvot šo uzņēmumu, runā telekanāla “TV Centr” radītajā propagandas filmā “Latvija. Eirotupiks”. Sarunājam, ka nosūtīsim ekrānšāviņu — varbūt seja izteiks vairāk nekā vārds. Tas palīdz, šāda strādniece nudien esot, tikai sauc viņu Līvija Ostapčuka. Drīz vien ar ceha priekšnieces starpniecību esam sarunājuši tikšanos un dodamies uz Salacgrīvu.

Ekrānšāviņš no telekanāla “TV Centr” filmas “Latvija. Eirotupiks”.

Līvija ceha priekšnieces pavadībā nāk pa vienu no ražotnes garajiem koridoriem. Viņa laipni sasveicinās un bez lielas vilcināšanās jautā, kāpēc nepieciešama intervija. Šo jautājumu viņa uzdodot, jo iepriekš bijusi rūgta pieredze ar žurnālistiem.

“Atklāti sakot, man, pirmo reizi internetā ieraugot tos video, bija pārsteigums. Sanāk, ka es esmu teikusi, ka viss ir ļoti slikti, bet tā nemazām nav. Viņi vienkārši uzdeva tādus jautājumus, ka bija jāsaka arī kaut kas slikts. Bet kopā samontēts ir tā, ka sanāk, ka ir tikai slikti,” par pieredzi ar žurnālistiem no Krievijas stāsta Līvija. Viņi neesot teikuši, kādam nolūkam top intervija un ka atlasīs tikai negatīvo. Sieviete skaidri atminas, ka stāstījusi arī labas lietas, taču tās palikušas aizkadrā, jo neatbilst mērķim — parādīt, cik Latvijā viss ir slikti.

Lai pastiprinātu naratīvu, tiek izmantota Līvija, kura, piemēram, kanāla “Rossija 24” ziņās stāsta, ka pie visa ir vainīga valdība, neprecizējot gan, pie kā tieši. Sižetā Līvija stāsta, ka strādnieki grib strādāt, bet valdība – piebāzt pilnas kabatas. Savukārt jau iepriekš pieminētajā filmā par Latvijas neveiksmēm uzsvērts, ka Līvija uzņēmumā strādā jau kopš 1996. gada un zina teikt — zivis šodien ir palikušas ne vien sliktākas, bet arī negaršīgākas.

Ekrānšāviņš no telekanālā “Rossija 24” ziņām.

Kā Krievijas žurnālisti tika pie Līvijas, kuras vārdu ne vienmēr pat pacentušies pareizi pierakstīt? Līdzīgi kā mēs — uzņēmuma īpašnieks savieno ar ceha priekšnieci, bet viņa sameklē kādu, kurš prot krieviski un nebaidās no kameras. Šīs īpašības Līvijai piemīt. Jāatzīmē, ka žurnālistu izvēle — uzrunāt Babri — nav nejauša, jo arī viņš pats visai bieži sastopams Krievijas medijos, sūkstoties par biznesu Latvijā. Sarunā ar Re:Baltica Babris norāda — medijus nešķiro un cenšas atbildēt visiem aicinājumiem izteikt viedokli.

Ekrānšāviņš no https://sputniknewslv.com/

Propagandas izplatību labi raksturo fakts, ka sižetus noskatījušies pat sievietes radi Ukrainā. “Viņi prasīja, kāpēc šeit ir tik slikti, jo, kad runājam pa telefonu, es nesaku, ka šeit ir slikti. Kad pasaku, kā ir patiesībā, viņi gandrīz vai netic, jo televīzija ir televīzija, pieraduši visam ticēt,” atklāj Līvija.

Pašai politika neinteresējot, un ziņas viņa neskatoties, taču fakts, ka izpratnes trūkuma dēļ ierauta propagandas virpulī, sievieti sāpinājis. Līvija uzsver: “Tagad, noskatoties šos te video, kas bija internetā, es tik tiešām esmu nolēmusi, ka vairāk intervijas nesniegšu!”

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (aapgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai veiktu ziedojumu, aplikācijas ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu logo un sekojiet tālākām norādēm.