Iespējami fiktīvi darbinieki atklājušies vēl divās ar Rīgas domi saistītās struktūrās – Rīgas tūrisma attīstības birojā (RTAB) un riga.lv. To rāda Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojums, kas nonācis Re:Baltica rīcībā un kuru sabiedrībai plānots nodot pirmdien.

Līdzīgi kā Rīgas satiksmē, kur par fiktīviem konsultantu – domnieku darbiem ierosināts kriminālprocess, un Rīgas namu pārvaldniekā (RNP), kurā atklātos likumpārkāpumus drīzumā sūtīs izskatīšanai tiesā, arī
šajos nodibinājumos strādā vai strādājuši ar domē valdošo koalīciju saistīti cilvēki no Saskaņas un Gods kalpot Rīgai (GKR).

Īpaši izceļas RTAB, kur pēdējos trīs gados dome ieguldījusi 17 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Tieši tāpat kā RNP, arī tur aizdomīgo štata vietu likvidēšana notikusi uzreiz pēc Valsts kontroles intereses un darbinieku iztaujāšanas, kurā tie nav varējuši pārliecinoši pamatot, ar ko tieši nodarbojas. Gada sākumā RTAB likvidēja septiņas darbavietas, kas, pēc VK aprēķiniem, trīs gados izmaksājušas izmaksājušas 340 939 eiro.

Avots: VK ziņojuma projekts

Kopā pusgadā no 2018.gada vidus darbinieku skaits sarucis no 33 uz 21.

RTAB valdē ir Vita Jermoloviča no GKR, domes deputāts Maksims Tolstojs un Guntars Grīnvalds (abi no Saskaņas). Grīnvalds šajā amatā ir no 2019.gada februāra, jo iepriekšējā domniece Regīna Ločmele – Luņova, iekļuva Saeimā un tagad kandidē uz Eiroparlamentu.

RTAB valdes pārstāvji. No kreisās: Maksims Tolstojs (Saskaņa), Vita Jermoloviča (Gods Kalpot Rīgai) un Guntars Grīnvalds (Saskaņa).

Pārējo nodibinājuma darbinieku vārdi nav publiskoti, bet pēc VK ziņojumā minētajiem amatiem, salīdzinot tos ar amatpersonu iesniegtajām deklarācijām, Re:Baltica sazīmēja Rīgas domes deputātu Andreju Kameņecki (GKR). Viņš RTAB strādājis par projektu vadītāju. 2018. gadā viņš par to saņēma 17 531 eiro.

Andrejs Kameņcekis un Iveta Sers.

Telefonsarunā viņš sacīja, ka viņa pārziņā bijuši mārketinga projekti: “Skatījāmies, kā to dara Amsterdamā, Berlīnē.” Kad sācis strādāt – neatceras [deklarācija rāda – 2017. gadā pēc ievēlēšanas Rīgas domē], bet darba attiecības izbeidzis – 2018. gadā. Citās detaļās par darbu RTAB neielaidās, jo nezinot, ko drīkst stāstīt.

Kā projektu vadītāja RTAB darbojas arī atstādinātā mēra Nila Ušakova (Saskaņa) padomniece Iveta Sers – viņa apliecināja, ka tur strādā joprojām. Vēl cits RTAB projektu vadītājs vienlaikus strādā citā domes nodibinājumā par žurnālistu (visticamāk, runa ir par riga.lv).

Neziņu pamato ar stresu

Uz aizdomām, ka darbinieku vidū ir ne tikai politiski pietuvinātie, bet arī fiktīvi nodarbinātie, Valsts kontroli pamudinājis fakts, ka daļai darbinieku darba vieta bijusi noteikta ārpus RTAB, piemēram, 12 cilvēkiem – Rīgas domē. Par vienu darbinieci RTAB vadība vairakkārt mainīja viedokli, minot, ka darbiniecei darba vieta nodrošināta gan Rīgas 1.slimnīcā, gan Rīgas domes Labklājības departamentā. Daļa darbinieku Valsts kontrolei nav varējusi izskaidrot, ko paši dara un kam pakļauti.

Oficiālais pamatojums štata vietu likvidēšanai bija finansējuma samazināšanās, taču likvidētas tieši štata vietas, kuras atradās ārpus RTAB telpām un daļa sakrīt ar personālijām, kas nav varējušas atbildēt, ko īsti tur dara.

Darbinieku neziņu pats RTAB Valsts kontrolei skaidrojis ar interviju gaisotni, jo darbinieki to laikā esot izjutuši augstu stresa līmeni, kas varot izskaidrot darbinieku sniegto atbilžu precizitāti.

Arī īsā telefonsarunā ar Re:Baltica RTAB valdes priešsēdētāja Vita Jermoloviča noliedza, ka birojā bijuši fiktīvi darbinieki. Visiem bijuši līgumi, pienākumi, darba vietas, e-pasti. Visu to arī VK esot varējuši parādīt. Darbinieku skaits samazināts, jo arī gada budžets sarucis no iepriekšējiem 5,9 līdz 3,7 miljoniem. “Bet vairāk nevaru komentēt. Tad, kad Valsts kontrole [pirmdien – red.] izziņos [revīzijas rezultātus], zvaniet vēlreiz, visu izstāstīšu,” – aizbildinoties ar ziņojuma ierobežotas pieejamības statusu sarunu izbeidza RTAB vadītāja.

VK revīzijā atklājusi ne tikai cilvēkus, kas strādā RTAB, bet nevar paskaidrot, ko dara, bet arī darbinieku komandējumus, kuru mērķis nav bijis saistīts ar ieņemamo amatu.

Piemēram, RTAB juriste starptautiskajā tūrisma izstādē Berlīnē esot stāvējusi izstādes stendā, lai gan atzinusi, ka viņai ir tikai daļējas svešvalodas zināšanas. Vņas iepriekšējā darba pieredze dažādos vadošos amatos esot būtiskāka nekā svešvalodu pārzināšana.

RTAB galvenā grāmatvede savukārt skaidroja, ka ir devusies komandējumā uz Franciju, Bordo, kur veikusi uzskaiti par to, cik personas, ienākot Bordo tūrisma informācijas centrā, atpazīst Rīgu, un interesējusies, kā grāmatvedības uzskati kārto Bordo tūrisma informācijas centrs.

Līgumi ir, darbu nav

Fiktīva vai šķietama nodarbinātība varētu būt bijusi arī nodibinājumā riga.lv, kurā pērnajā vasarā strādājuši 14 darbinieki, secinājusi Valsts kontrole. Tāpat šajā nodibinājumā, iespējams, apmaksāti neesoši autordarbi. Datu izlasē konstatēti vismaz 15 gadījumi, kad par autordarbu izpildi veikta apmaksa, bet portālā www.riga.lv tie nav atrodami. Pašvaldības informatīvās vietnes galvenā redaktore skaidrojusi, ka “sagatavotie materiāli nav bijuši steidzamas aktivitātes un publicēšanai tos varētu izmantot gadījumā, ja publikāciju grafikā veidojas brīvas vietas”. VK uzskata, ka nodibinājuma redaktores skaidrojumu nevar attiecināt uz portālu, kurā iespējams izvietot neierobežotu informācijas apjomu.

Nauda saviem draugiem

RTAB izmantots arī kā avots, kur pasmelties naudu politiski pietuvinātajiem. Laikā no 2016. līdz 2018.gadam RTAB gandrīz vienu miljonu eiro no pašvaldības piešķirtajiem līdzekļiem ziedojis un dāvinājis citiem – tai skaitā arī citiem pašvaldības dibinātām organizācijām, tostarp tādām, kas jau saņēmušas naudu no pašvaldības “pa tiešo” (par finasējuma saņēmējiem stāstījām raidījumā “Starp citu”).

RTAB “izredzēto” lokā ir “Basketbola klubs “TTT – Rīga”” (280 000 eiro), gan SIA “KRUKFILMS” (78 000 eiro), kuras režisors Māris Martinsons uzņēma Ušakova priekšvēlēšanu filmu “Pārgājiens”, biedrība “Latvijas Jautro un atjautīgo klubs”, saskaņas aktīvistu biedrība “Baltijas Forums”, kas rīko partijas galveno ārpolitisko konferenci.

2017. gadā RTAB lēma konferencei piešķirt 50 000 eiro. Papildus RTAB slēdza līgumu par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, nodrošinot 70 “Baltijas foruma” viesiem banketu viesnīcas restorānā “Hotel Grand Palace”.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712