2018. gada Pētera Grestes balva par ieguldījumu vārda brīvības aizsardzībā piešķirta mums – Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centram Re:Baltica.

To ik gadu piešķir par drosmīgiem un inovatīviem sasniegumiem žurnālistikā, kas paplašina un aizsargā vārda brīvību. Re:Baltica balva piešķirta, jo žūrijas ieskatā tas ir kļuvis par spēcīgāko pētnieciskās žurnālistikas avotu Baltijā.

Balvas pasniegšanā, kas norisinājās 6. novembrī, latviešu izcelsmes žurnālists Pēteris Greste, kura vārdā nosaukto balvu nodibināja pēc viņa un Al Jazeera filmēšanas grupas tiesāšanas par teororismu Ēģiptē, pauda, ka spēcīgas demokrātijas nevar pastāvēt bez spēcīgas žurnālistikas un brīvas sabiedrības nevar pastāvēt bez brīvas preses un vārda brīvības.

Re:Baltica izpilddirektore un redaktore Sanita Jemberga atzina, ka Latvijā žurnālistus neiesloga vai nenogalina, bet mēģina apkarot citādi – ar viņu darba publisku noniecināšanu, ar nepamatotām kriminālprocesu prasībām par neslavu, ar demonstratīvu informācijas nesniegšanu valsts un pašvaldību iestādēs. Pret to Re:Baltica tiesājas – visas žurnālistu kopienas labā. “Tā mēs tērēsim arī balvas prēmiju, jo mums ir svarīgi, lai varam dzīvot brīvā, gudrā un informētā sabiedrībā”

Jemberga atzinīgi novērtēja arī Latvijas prezidenta prasību jebkuram jaunajam valdības vadītājam cienīt mediju darbu un respektēt to neatkarību, un aicināja jauno parlamentu iet soli tālāk un svītrot no Krimināllikuma pantu par neslavas celšanu, strīdus risinot civiltiesiski. Uz to aicina arī starptautiskās organizācijas. “Citādi mums nākas pavadīt laiku, ko varētu veltīt žurnālistikai, cīnoties pret nepamatotām politiķu prasībām, kuras turklāt finansē nodokļu maksātāji, nevis viņi paši.”

Greste uzsvēra, ka tie, kuri ir ieguvuši šo apbalvojumu ir ne tikai kvalitatīvas un spēcīgas žurnālistikas piemēri un vārda brīvības aizstāvji, bet gan arī cilvēki, kas labi pārzina savu darbu un ir spējuši vairot sabiedrības uzticību fundamentālām idejām. “Tie ir cilvēki, kuri iestājas ne tikai par labu žurnālistiku, bet arī spēcīgu demokrātiju,” teica Greste. “Šie cilvēki ir drosmīgi. Kad žurnālisti veic savu darbu, tie kļūst par akmentiņiem politiķu kurpēs. Viņi ir kairinātāji un provokatori, nereti izraisot varas turētāju dusmas. Tas rada spiedienu un iebiedēšanu. Spēja tam pretoties un strādāt, neskatoties uz to, pieprasa drosmi.”

Baltijas valstu žurnālistu un cilvēktiesību organizāciju pārstāvji izvirzīja vairākus nominantus sadarbībā ar vārda brīvības organizāciju Article 19, bet balvas tika piešķirtas vienam uzvarētājam no katras Baltijas valsts. Lietuvā balva tika piešķirta visai Lietuvas žurnālistu kopienai, savukārt Igaunijā balvu saņēma žurnāliste Kadri Ibrus par pētniecisko darbu analizējot Igaunijas veselības sistēmu.

Latviešu izcelsmes žurnālists Pēteris Greste, kura vārdā nosaukto balvu nodibināja pēc viņa un Al Jazeera filmēšanas grupas tiesāšanas par teororismu Ēģiptē. FOTO: LETA, Evija Trifanova

Balvas organizētāji un saņēmēji. FOTO: LETA, Evija Trifanova

Re:Baltica izpilddirektore un redaktore Sanita Jemberga. FOTO: LETA, Evija Trifanova

Žurnāliste Indra Sprance, Pēteris Greste un Sanita Jemberga. FOTO: LETA, Evija Trifanova